Video Cristian Pîrvulescu, despre posibile scenarii pentru alegerile prezidenţiale: "Geoană va fi nevoit să preia, prin forţă, unul din partide"
După săptămâni întregi de negocieri sub o pretinsă zodie a discordiei şi atacuri reciproce, social-democraţii şi liberalii au ajuns la un consens privind alegerile programate în a doua jumătate a anului, iar noi am analizat întreaga situaţie cu Cristian Pîrvulescu, analist politic.
Pentru prima dată în istoria României, vom avea alegeri trei weekenduri la rând, inclusiv pe 1 decembrie, când - de Ziua Naţională - ar trebui să punem ştampila pentru parlamentare.
În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, primul tur va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Partenerii de coaliţie au luat în calcul toate variantele posibile, inclusiv cum să-şi împartă puterea, indiferent cine va câştiga lupta pentru Palatul Cotroceni.
Astfel, potrivit surselor Observator, un nou pact pentru prezidenţiale prevede că dacă Marcel Ciolacu ajunge în turul al doilea, să primească ajutorul liberalilor, iar funcţia de premier îi va reveni lui Nicolae Ciucă şi invers.
Totuşi, premierul nu exclude posibilitatea să nu prindă al doilea tur, aşa că în poză apare Mircea Geoană. Politicianul - acum independent - ar putea fi susţinut de social-democraţi.
Noi am analizat întreaga situaţie cu Cristian Pîrvulescu. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii
- Din punctul meu de vedere, PSD este câştigător în urma acestor negocieri. Asta pentru că alegerile parlamentare pe 1 decembrie vor da foarte multe emoţii. În al doilea rând, extrema dreaptă, care profită de ziua de 1 decembrie, iar abia în al treilea rând câştigă cei care au insistat ca alegerile să se mute la termen, respectiv PNL-iştii. Pentru că PNL-iştii au o problemă în momentul acesta. Uitându-ne la sondajele de opinie ne dăm seama că problema PNL-iştilor se numeşte candidatul independent Mircea Geoană, iar în funcţie de rezultatele de la primul tur de scrutin o să vedem o situaţie diferită la parlamentare. Spre exemplu, dacă liderii PSD şi PNL sau candidaţii PSD şi PNL, pentru că nu îi ştim în momentul de faţă, intră în turul II, atunci da, ne putem aştepta foarte bine ca cele două partide să câştige un număr consistent de parlamentari. Dar dacă unul din partide, PNL în primul rând, nu va avea candidat în turul II, din cauza lui Mircea Geoană, atunci va fi sancţionat la urne.
- Nu mă aştept ca AUR şi SOS România să fie sancţionate la urne, chiar dacă nu vor ajunge în turul II de la prezidenţiale, pentru că electoratul lor va fi probabil satisfăcut de prestaţia celor doi candidaţi.
- Mai este un partid care mai poate câştiga, în raport cu europarlamentarele în orice caz. Este vorba despre USR, pentru că doamna Lasconi este un candidat care se vede, iar sondajele de opinie ne arată lucrul acesta. Doamna Lasconi ştie să vorbească şi se va adresa publicului său şi va reuşi foarte probabil să-l mobilizeze, deci să transfere nişte voturi de la primul tur al prezidenţialelor la alegerile parlamentare.
- Un candidat independent odată ce ajunge la Cotroceni este total izolat. Dacă nu are un partid care să treacă prin alegerile parlamentare, degeaba şi-l formează. Pentru că, de exemplu, Macron şi-a format un partid înainte de a candida, a câştigat alegerile parlamentare după prezidenţiale, în 2017, şi a avut cinci ani în care şi-a putut pune în aplicare politicile. Apoi nu a mai avut majoritate şi am ajuns la criza actuală.
- Dacă domnul Geoană devine preşedinte, dar nu are partid parlamentar care să-l sprijine, este la Cotroceni degeaba. Programul prezidenţial este aplicat de un partid sau de o coaliţie în Parlament. Domnul Iohannis, având un partid în spate, a făcut experienţa cinci ani de zile să fie doar spectator al politicii româneşti. Sigur, a avut contribuţii importante în blocarea tentativelor de a distruge statul de drept, dar nu a putut să-şi pună programul în aplicare nici după 2020, deşi PNL-ul se afla la guvernare. Domnul Iohannis nu a avut o majoritate prezidenţială şi a trebuit să facă compromisuri.
- Domnul Geoană va fi nevoit să preia, prin forţă, unul din partide, în principal PSD-ul, ceea ce liderii actuali ai partidului sigur nu şi-ar dori. Nu sunt convins că membrii şi-ar dori în mod necesar.
- Sunt o mulţime de dificultăţi care apar din candidatura domnului Geoană dar, pentru moment, domnul Geoană este, conform unor sondaje, favorit. Nu-l văd, dacă nu i se întâmplă un accident, altul decât cel legat de scandalul de plagiat, nu-l văd oprit din avântul său prezidenţial.
- Din câte ştiu eu, există negocieri între domnul Geoană şi PSD, doar că domnul Geoană, întărit de scorurile din sondaje, emite nişte cereri pe care PSD-ul nu este dispus să le urmeze. Cel puţin astea sunt informaţiile pe care le am eu din interior.
- Astăzi, domnul ministru Ciolacu, într-o întâlnire cu jurnaliştii, înaintea şedinţei de Guvern, a spus că va propune congresului partidului susţinerea unui independent de tipul Mircea Geoană. Susţinerea unui independent de tipul Mircea Geoană nu este Mircea Geoană ci un independent de tipul Mircea Geoană care să i se opună lui Mircea Geoană şi care să-i permită domnului Ciolacu să continue ca prim-ministru pentru încă patru ani de zile. Asta înseamnă că tandemul PSD-PNL este într-o mare suferinţă, iar PNL a făcut tot ceea ce a făcut în speranţa că va exista un asemenea tandem şi că data alegerilor îi vor intări, ori eu cred că în acest moment calculele arată că cei de la PNL nu stau foarte bine. Asta nu înseamnă că nu vor fi la guvernare, în coaliţie, dar nu cred că o să aibă prim-ministru şi nu vor putea emite foarte multe pretenţii dacă nu vor avea un candidat în turul al doilea, pentru că scorul lor nu va fi în măsură să justifice acele pretenţii.
- PSD a jucat foarte tare, folosind argumentele PNL, iar PNL nu a fost deloc atent la o serie întreagă de amănunte. Eu cred că cei de la PNL au o problemă strategică la partid pe care trebuie să o rezolve într-un moment sau riscă să dispară.
- Ce a făcut PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei a fost o eroare şi nu cred că sunt singurul care crede asta, în sensul că, acum, că ştim rezultatele finale, suntem convinşi că domnul doctor Cîrstoiu ar fi obţinut un scor mai mare decât scorul cumulat al doamnei Firea cu cel al domnului Burduja. Foarte probabil nu ar fi câştigat alegerile domnul Cîrstoiu, pentru că Nicuşor Dan dispunea de un electorat puternic şi de un partid, USR, care în Bucureşti era un partid care putea să mobilizeze alegătorii. Nu acelaşi lucru se întâmplă la nivel naţional.
- Pariul acestui independent, de care vorbeam mai devreme, de tipul Mircea Geoană, nu neapărat Mircea Geoană, şi asta ştiu pe surse, din zona celor care au fost prezenţi acolo, la întâlnire, şi jurnalişti şi politicieni, pentru că iniţial şi eu am crezut, ca şi dumneavoastră, că e vorba de Mircea Geoană şi m-am aventurat în analize care, în final, au trebuit corectate în funcţie de nuanţele pe care, iată, domnul Ciolacu le foloseşte din ce în ce mai des, dar, revenind acum, la această situaţie, independentul ar fi trebuit să fie un pariu comun al celor două partide. Ori în acest moment, în care noi discutăm, ascultându-i pe PNL-işti aş zice că nu mi se pare că sunt dispuşi să accepte un candidat impus.
- Eu cred că PSD va tranşa problema candidaturii mai repede decât PNL. PNL vorbeşte de un congres în toamnă, deci undeva în septembrie, iar eu cred că PSD tranşează problema în câteva săptămâni şi vor impune, până la urmă, o anumită tendinţă, dar este cert că domnul Ciolacu nu vrea să candideze pentru a fi sacrificat ci pentru a câştiga, iar în acest moment sondajele arată că sorţii nu îi sunt, în mod necesar, favorabili într-o confruntare cu Mircea Geoană.
- Eu cred că extrema dreaptă profită masiv de 1 decembrie şi nu e o naivitate aici. Îmi atrăgea o colegă a dumneavoastră astăzi atenţia că domnul Ciolacu făcea o declaraţie cândva, cred că în primăvară sau în iarnă, când spunea că este categoric împotriva alegerilor parlamentare pe 1 decembrie, pentru că este o zi care poate fi speculată. Acum, alegerile sunt pe 1 decembrie, există o Hotărâre de Guvern, care a fost dată în şedinţa de Guvern de astăzi, deci vor putea fi speculate.
- Eu interpretez şi gestul domnului Ciolacu, care nu este un naiv, de a săruta obrajii doamnei Şoşoacă. Îl interpretez nu ca un gest de curtoazie faţă de politiciana română ci faţă de alegătorii săi, 500.000 de alegători de care PSD va avea nevoie în turul II, spre exemplu, pentru că în turul II vor conta foarte multe voturi şi PSD are o problemă de aritmetică pe care trebuie să o rezolve.
- Iată de ce PSD favorizează extrema dreaptă, pentru că speră ca acele voturi să vină în favoarea sa şi nu în favoarea altor candidaţi care i se opun.
- Eu nu aş exagera, cum au făcut-o alţii, eu nu aş zice că întreaga diasporă a votat cu extrema dreaptă, pentru că 60.000 din 216.000 nu înseamnă întreaga diasporă ci sunt o parte a diasporei. Totuşi, sunt suficient de mulţi români din străinătate care au votat cu extrema dreaptă, iar la alegerile prezidenţiale vor fi, cu siguranţă, mult mai mulţi prezenţi.
- Mircea Geoană nu mai are nevoie să se profileze, este un candidat real şi este un candidat de doi ani. Domnul Geoană face campanie de doi ani. Numai cine n-a vrut nu a observat acest lucru. Campanie cu semnul NATO în spate. Aşa că de ce şi-ar da demisia prematur, din funcţia ocupată la NATO, când poate să folosească semnul NATO încă trei sau patru luni, până în octombrie. Funcţia ocupată la NATO nu poate decât să-l avantajeze, pentru că campania oficială nu poate să înceapă decât mult mai târziu. Poate îşi va da demisia mai devreme cu câteva săptămâni, în funcţie de momentul în care va începe campania oficială şi îşi va lansa în mod oficial candidatura.
- Ce va face domnul Geoană va depinde, evident, de analizele pe care le face domnia sa. Eu nu văd niciun fel de presiune în ceea ce-l priveşte pe domnul Geoană. Domnul Geoană nu a spus niciodată că vrea să fie candidat, dar eu cred că negocierile cu PSD nu au început în ultimele luni ci în urmă cu câţiva ani. Au fost sistate, după ce PSD a ajuns la guvernare şi şansele unui PSD-ist de a deveni preşedinte au crescut. Câtă vreme aceste şanse rămân, PSD joacă până la capăt propria sa candidatură. Domnul Geoană este un fost PSD-ist. PSD se dovedeşte foarte curtenitor, în momentul de faţă, faţă de domnul Geoană. Aţi observat, bănuiesc, şi dumneavoastră, am observat cu toţii. Dar această atitudine curtenitoare înţeleg că nu primeşte un răspuns asemănător şi din partea domnului Geoană şi atunci se gândesc la alternative.
- Părerea mea este că există trei scenarii pe masa PSD în momentul de faţă. Un scenariu este candidatura domnului Ciolacu, pentru că tenorii partidului şi-ar dori ca domnul Ciolacu să lase locul liber pentru a-l ocupa. Mă refer aici la domnii Tudose, Grindeanu sau Stănescu. A doua ipoteză este cea a unei candidaturi a lui Mircea Geoană susţinut, ca independent, de PSD. Al treilea scenariu este cel care are în prim plan o candidatură a unui independent tip Mircea Geoană, care să i se opună lui Mircea Geoană şi care să aibă faţă de Mircea Geoană nişte avantaje pe care Mircea Geoană să nu le aibă, de exemplu să nu aibă prea multe schelete în dulap. Domnul Lăzăroiu, fostul consilier al lui Traian Băsescu, vorbea de două posibile nume de independenţi susţinuţi de PSD, respectiv Mugur Isărescu şi domnul Remus Pricopie, dar pot să apară şi alte nume.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰