Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Interviu exclusiv cu președintele Asociaţiei Sexul vs Barza, despre introducerea unui curs de Educaţie sexuală în şcoli: "Putem tranşa cu un exemplu din Germania"

Elevii din România vor studia educaţia sexuală în cadrul unei materii generale intitulate Educaţie Sanitară! Parlamentarii au decis să ignore dorinţa preşedintelui Iohannis de a da o identitate clara cursului şi au votat legea aşa cum era în primă formă. Doar cei de la USR-Plus au susţinut demersul lui Klaus Iohannis. AUR- cei mai puritani- anunţaseră încă de luni că nu vor vota introducerea educaţiei sexuale în şcoli. De altfel, nici Biserica Ortodoxă Română nu este de acord cu acest program, pe care îl consideră a fi - citez - un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață."

de Marius Pancu

la 12.07.2021 , 16:40

O lovitură pentru organizațiile neguvernamentale care susțineau că demersul de a introduce educația sexuală în școli este absolut necesar pentru o societate sănătoasă. Adriana Radu, specialist în sănătate publică și președintele Asociaţiei Sexul vs Barza a vorbit într-un interviu acordat lui Marius Pancu, prezentatorul Observatorului de Noapte, despre acest subiect.

Marius Pancu: Vreau să punem în oglindă ceea ce spune biserica ortodoxă şi ceea ce susţineţi dumneavoastră, pentru că principalul argument al BOR în această catastrofă publică face referire la documentul de la OMS care introduce standarde pentru educaţia sexuală şi a şi stârnit numeroase controverse referitoare la masturbarea timpurie. ''Pentru grupa de vârstă 0-4 ani trebuie predat despre masturbarea timpurie, iar între 4 şi 6 ani, copilul ar trebui să fie informat despre bucuria şi plăcerea atingerii propriului corp'', am citit exact din comunicatul Bisericii Ortodoxe. Varianta dumneavostră care este? Cum s-ar traduce aceste lucruri într-o oră de educaţie sexuală?

Adriana Radu: Acest document nu este cel pe care se va baza politica de educaţie sexuală în România. În acest moment, în România nu lucrăm cu definiţiile pentru care ne-am pus cu toţii de acord a educaţiei sexuale. Cu siguranţă este o definiţie pe care OMS şi guvernul german o propun în acest moment, dar este un soi de fake news din partea Bisericii Ortodoxe române, să sugereze că acea definiţie va fi cea cu care se va lucra în România. 

Vezi și

Marius Pancu: Sunteţi sigură că aceste concepte nu ar apărea niciodată într-o programă de educaţie sexuală sau nu ar trebui să apară?

Pe acelaşi subiect

Adriana Radu: Vă pot citi definiţia organizaţiei sexuale conform definiţiei OMS: Educaţia sexuală înseamnă a învăţa despre aspecte cognitive, emoţionale, sociale, interactive şi fizice. Trebuie să fie adecvată vârstei şi corectă din punct de vedere ştiinţific. Ea înzestrează copii şi tineri cu competenţe şi valori pozitive legate de sexualitate, relaţii sănătoase şi respectul faţă de sănătatea sexuală. Concret, cu referire la masturbarea la patru ani, noi vedem o interpretare rău voită a felului în care OMS pune problema. Cred că orice medic pediatru, orice psiholog, orice părinte poate confirma că orice părinte la patru ani se masturbează. Unii copii îşi leagă copilul de mânuţă, îl bat ca să se dezveţe. Acest lucru va afecta adultul pe viitor. Nu înseamnă în niciun caz că tu ca părinte sau educator va trebui să îi explici copilului ce este masturbarea, ci faptul că în cazul în care vei observa un astfel de comportament să ştii să reacţionezi. În niciun caz nu este vorba despre încurajarea masturbării sau a unui comportament sexual la copii.

Exemplul care poate face lumină în acest caz

Marius Pancu: Mai există chestiunea a deciziei părintelui de a trimite copilul la ora de educaţie sexuală versus decizia părintelui de a retrage copilul de la o astfel de oră la care să fie înscris automat. Cum poate să influenţeze aderenţa la un astfel de curs. 

Adriana Radu: Putem tranşa cu un exemplu din Germania. În anii 70, Curtea Constituţională Federală a decis pe marginea unor subiecte asemănătoare că părinţii au dreptul la educaţia copiilor lor, dar şi că statul are acest drept, iar pentru siguranţa copiilor se va face obligatoriu la şcoală, iar părinţii vor fi informaţi despre ce sunt învăţaţi copiii în şcoli. 

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Interviu exclusiv cu președintele Asociaţiei Sexul vs Barza, despre introducerea unui curs de Educaţie sexuală în şcoli: "Putem tranşa cu un exemplu din Germania"