Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Câte business-uri din România au cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro

Afacerile ne susțin, fie că suntem pensionari - se plătesc contribuții -, fie că suntem bugetari - de acolo vin banii -, fie că suntem salariați pentru că de acolo se plătesc salariile noastre.

de Iancu Guda

la 07.10.2024 , 10:56

Este foarte important să vedem dezvoltarea și scalarea micilor afaceri. În România avem 94% din afacerile active cu venituri mai mici de 1 milion de euro. Dezvoltarea micilor afaceri este foarte importantă pentru stabilitatea economiei, pentru creșterea posterității și dezvoltarea României în ansamblu.

Poate te gândești "eu sunt pensionar. Ce mă interesează pe mine micile afaceri?". Vă interesează pentru că aceste afaceri au angajați și plătesc contribuții pentru pensie și dacă afacerile intră în insolvență nu mai sunt bani de pensie. Dar banii de pensii sunt un drept câștigat și atunci de unde se dau împrumuturi și cine plătește împrumuturile? Nepoții noștri, deci ajungem să mâncăm din farfuriile nepoților noștri. 

Și dacă ești bugetar și te gândești că poate nu te afectează, ba da, te afectează pentru că afacerile plătesc taxe din care bugetarii au bani, inclusiv salariile. Și dacă ești angajat, cine îți plătește salariul? Toate acestea sunt foarte importante.

Vezi și

Când ai multe companii mici, automat ai mai puține companii mari care concentrează foarte mult în România. În țară, peste 50 de milioane de euro sunt doar 1.096 de companii. Din 700.000 de companii doar 1000 au peste 50 de milioane de euro. Dar, deși sunt foarte puține, ele concentrează jumătate din cifra de afaceri a tuturor companiilor și 40% din taxele încasate la buget. Este o problemă pentru că nu avem pătură de mijloc. Este foarte bine că sunt câteva companii mari care au contribuție, dar întrebarea este cum le creștem pe celelalte.

Pe acelaşi subiect

În România avem multe companii înființate recent, mai exact șase din 10 firme sunt înființate în ultimii 10 ani. Suntem o țară de 34 de ani economie deschisă și șase din zece companii sunt înființate în ultimii 10 ani. Este o problemă pentru că nu este businessul dezvoltat, adică este imatur.

Concentrarea economiei în câteva sectoare

37% depinde de comerț, construcții, tranzacții imobiliare și energie. Iar dacă ne uităm și la Retail și Servicii, jumătate din România stă în aceste sectoare. Un mediu de business dezvoltat înseamnă prosperitate, pentru România, pentru noi toți: salariați, bugetari și pensionari. Sunt mai mulți bani la buget, se fac spitale, autostrăzi, cu toții trăim mai bine. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » IQ Financiar » Câte business-uri din România au cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro