Video Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
Rubrica IQ Financiar, cu Iancu Guda. Astăzi ne explică cum ne stabilim obiectivele financiare în viaţă.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ultimele clipe din viaţa lui Silviu Prigoană. S-a prăbuşit la masă cu prietenii, la restaurantul pe care-l frecventa săptămânal
Continuăm să vorbim săptămâna aceasta despre principii financiare pentru planificare financiară în familie. Am văzut importanţa visurilor, care trebuie să fie concrete, cu obiective clare, suma de bani până la un termen de timp. Haideţi să vedem cum se calculează economiile necesare care să ne atingă obiectivele financiare în viaţă. Doar dacă am obiective concrete pot să ştiu cât trebuie să economisesc, aşa ştiu în viaţă cât este suficient.
Al doilea principiu e că trebuie să economisesc separat pentru fiecare obiectiv. Nu pun banii la comun, într-o găleată, să zicem într-un depozit şi mă voi folosi de acei bani şi pentru concedii şi pentru situaţii de boală şi pentru probleme de sănătate şi pentru maşină şi pentru copil. Nu. Trebuie să avem o găleată separată pentru fiecare obiectiv separat. Să ştiu cât să pun pentru fiecare obiectiv.
O să vedem în cele ce urmează că nu trebuie să pun ban pe ban, practic dacă vreau să ating obiectivul de 12.000 de lei în 10 ani, dacă pun ban pe ban, deci economisesc eu toată suma, înseamnă că trebuie să pun 100 de lei pe lună ca să îmi ating acest obiectiv în 10 ani. Dacă tu ştii cum să pui banii la treabă ca să lucreze pentru tine, adică ai un IQ Financiar ridicat, înseamnă că nu trebuie mereu să pui ban pe ban, banii pot produce bani pentru tine când tu dormi, te plimbi prin parc sau eşti în concediu. De aceea banii nu trebuie să stea niciodată la saltea, iar în depozitele bancare, aşa cum am văzut în episoadele trecute pe care le găseşti exclusiv pe observatornews.ro, nu trebuie să ţii toţi banii într-un depozit, e suficient să ai 3 în maximum 6 luni de depozite.
Banii pot să lucreze pentru tine 24 de ore pe zi
Banii pot să lucreze pentru tine 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, non stop toată viaţa. Noi nu putem să muncim toată viaţa, dar ne comportăm şi cheltuim ca şi cum nu o să îmbătrânim niciodată. De aceea este important să pui banii la treabă să lucreze pentru tine. Şi o să vă ofer acum acelaşi exemplu cu 12.000 de lei în 10 ani, dar atenţie, nu trebuie să pun deoparte 100 de lei pe lună la saltea.
Dacă ştiu cum să investesc banii la un randament de 10% pe an, e suficient să pun 59 de lei pe lună astfel încât în 10 ani să ajung la 12.000 de lei. De ce? Pentru că acel 59 de lei pe lună va produce în fiecare an 10%. Şi aşa am ajuns la această sumă de 59 de lei. Nu vă speriaţi de formula de pe ecran, se poate calcula foarte simplu prin Excel.
O să vedem în cele ce urmează diferenţa majoră, practic graniţa, ce vrei tu în viaţă, vrei să munceşti mai mult şi să primeşti mai puţin, adică să pui banii la saltea şi doar tu să munceşti pentru bani, sau vrei să munceşti mai puţin şi să primeşti mai mult. Adică să pui doar 59 de lei şi să ai şi timp de plăceri, bucurii, să stai cu familia, să mergi la teatru, să citeşti o carte, să te plimbi în parc, să faci mişcare.
Este foarte important să te gândeşti la toate acestea. Ştiu că o să spuneţi că ce întrebare este asta, e ca şi cum ai întreba dacă vrei să fii sărac şi bolnav sau bogat şi sănătos. Evident că alegerea este clară. Ştiu că sunt aparent opţiuni simple, dar noi de ce ne maltratăm financiar? De ce ne chinuim şi punem banii la saltea şi în depozite când de fapt putem să punem banii să lucreze pentru noi? Par principii şi generalităţi, dar sunt esenţiale. Este nevoie de răbdare însă să înţelegeţi principiile şi pas cu pas ţineţi aproape de emisiunea noastră ca să vedeţi cum se fac toate acestea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰