Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum şi în ce să investim economiile familiei. Regula de aur

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit astăzi în cadrul rubricii IQ Financiar despre principiile de planificare financiară în familie. 

de Iancu Guda

la 11.11.2024 , 08:09

Mirajul câştigurilor rapide este un alt principiu pentru planificarea financiară în familie. Românii au pierdut la păcănele, în ultimii 10 ani, 100 de miliarde de lei.

Investeşte lunar diversificat! Decât să pui toţi banii într-un activ, investeşte diversificat, pe termen lung.  Monitorizează cheltuielile în fiecare lună, ca să te asiguri că reduci risipa, şi investeşte potrivit pentru fiecare obiectiv în parte. 

Cum investesc economiile familiei

Vezi și

Nu există investiţie perfectă şi nu mai gândiţi în termeni de ieftin sau scump. Gândiţi în funcţie de risc, randament, timp, taxe, lichiditate, datorii şi circumstanţe unice. 

Pe acelaşi subiect

În general, în portofoliul tău este bine să ai 30% risc scăzut, 60% risc mediu şi doar 10% risc ridicat.

Dacă ai nevoie de bani mai repede de 3 ani, vei investi majoritar în obligaţiuni. Dacă ai nevoie de bani peste 7 ani, vei investi banii în acţiuni. 

Cel mai puţin taxate sunt obligaţiunile suverane, pentru că au risc zero. Mai departe sunt acţiunile, pentru că au risc 1% la exist. Apoi sunt depozitele 10% pe câştig. Imobiliarele sunt cele mai taxate: 10% pe chirie plus taxa pe casă, pe care o plătim la primărie în fiecare lună.

Dacă am o vârstă ridicată, pun mai mult în obligaţiuni. Regula de aur: 80 de ani, 80% obligaţiuni; 20 de ani, 20% obligaţiuni.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă păstrați susținerea pentru același candidat la reluarea alegerilor prezidențiale?
Observator » IQ Financiar » Cum şi în ce să investim economiile familiei. Regula de aur