Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată de DNA după ce a încercat să mituiască procurorii pentru a scăpa de alte dosare

Medicul Irinel Popescu, chirurgul supranumit "părintele transplantului hepatic din România", a fost trimis în judecată de DNA, după ce a încercat să mituiască procurorii pentru a scăpa de alte dosare în care era anchetat.

de Redactia Observator

la 08.12.2021 , 17:23

Irinel Popescu este supranumit părintele transplantului hepatic în România Irinel Popescu este supranumit părintele transplantului hepatic în România - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, Irinel Popescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, după ce le-ar fi promis 100.000 de euro anchetatorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru ca aceştia să ridice sechestrele şi să dispună soluţii de netrimitere în judecată în alte dosare.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Irinel Popescu pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, alături de administratorul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

  • POPESCU IRINEL, director al Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic ”Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, 
  • persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită. 
Articolul continuă după reclamă

Pentru ce este acuzat Irinel Popescu

Pe acelaşi subiect

Procurorii susţin că Irinel Popescu, beneficiind de ajutorul celelalte persoane, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, învestite cu instrumentarea şi soluţionarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat.

 ”În intervalul decembrie 2017 - februarie 2018, inculpatul Popescu Irinel, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, învestite cu instrumentarea şi soluţionarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat. Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menţionată mai sus, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri asigurătorii) şi în final soluţii de netrimitere în judecată”, a transmis DNA.  

Sursa citată a precizat că, la data de 31 martie 2021, inculpatul Popescu Irinel a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu în dosarele anterioare. Actualul dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti. 

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prejudiciat cu peste opt milioane de euro

Pentru dosarul respectiv, care arată că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost prejudiciat cu peste opt milioane de euro, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propun următoarea situaţie:

"Între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.

Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul CIURCHEA VASILE, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul POPESCU IRINEL la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial.

În acest sens, directorul general al HP România, coinculpat trimis în judecată în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate făcute de HP România, deși cunoșteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanții) la prețuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

Interpunerea societății HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a prețului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, și obținerea unui folos necuvenit de către HP în același cuantum.

În schimbul încheierii actelor adiționale în condițiile descrise, inculpații Ciurchea Vasile și Popescu Irinel ar fi pretins, în calitate de președinți ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpați. Astfel:

  • Ciurchea Vasile ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).
  • Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

Referitor la inculpatul care avea calitatea de director general al HP România, cu care procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, în prezența apărătorului ales, acesta a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani.

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro.

În cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Ciurchea Vasile, Popescu Irinel și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL).

Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Justiţie » Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată de DNA după ce a încercat să mituiască procurorii pentru a scăpa de alte dosare