Dosar penal pentru compania a cărui barcagiu a intrat cu viteză într-o colonie de pelicani, în Delta Dunării
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a anunțat, luni, că firma a cărui ambarcațiune a intrat cu viteză într-o colonie de pelicani, în Delta Dunării, va răspunde penal pentru acțiunile sale ilegale.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Reprezentanții ARBDD au transmis că au fost identificați atât prestatorul de servicii turistice de care aparține ambarcațiunea, cât și persoana care o conducea. Mai mult, reprezentatul societății a fost chemat la sediul instituției pentru clarificarea situației și verificarea documentelor de funcționare, însă a ales să ignore solicitarea.
”Deoarece acesta nu s-a prezentat, Comisariatul de control împreună cu Serviciul juridic al ARBDD va întocmi o sesizare către organele abilitate pentru începerea acțiunilor de cercetare penală privitor la încălcarea prevederilor OUG nr. 57/2007, Articol 52, litera c și d”, se arată în comunicatul ARBDD.
Ce prevede legea privind ariile naturale protejate
”Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice,
Articolul 52
(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârșirea următoarelor fapte:
c) nerespectarea prevederilor art. 28 alin. (1);
d) nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (1) și (2);
Articolul 28
(1) Sunt interzise activitățile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum și perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activități au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecție și conservare a speciilor și habitatelor. Pentru protejarea și conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise activitățile din afara ariilor naturale protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor.
Articolul 33
(1) Pentru speciile de plante și animale sălbatice terestre, acvatice și subterane, prevăzute în anexele nr. 4 A și 4 B, cu excepția speciilor de păsări, și care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât și în afara lor, sunt interzise:
b) perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație;
d) deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă; ”â
Turişti dispuşi să distrugă frumuseţea Deltei Dunării, de dragul unei poze
O şalupă a fost surprinsă în timp ce intră intenţionat într-un stol de pelicani şi le fugăreşte, punându-le viaţa în pericol. Totul, pentru fericirea turiştilor. Pericolul cel mai mare este ca pelicanii să nu se mai întoarcă niciodată în deltă.
Iniţial, la vederea imaginilor scandaloase, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a postat doar un îndemn la comportament reponsabil pe Facebook. Ulterior, au revenit şi au anunţat că firma care deţine ambarcaţiunea a fost chemată la explicaţii. Iar dacă se va dovedi că au încălcat legea şi că se aflau într-o zonă unde nu aveau ce căuta va fi deschis un dosar penal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰