Antena Meniu Search
x

Video Dosarul Revoluţiei se reia la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanităţii

Dosarul Revoluţiei ajunge din nou în faţa judecătorilor la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al aviaţiei militare, Iosif Rus, sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii. Fostul preşedinte ar fi indus în eroare opinia publică prin apariţiile sale televizate, amplificând psihoza cu privire la terorism. O cauză fără sfârşit, spun revoluţionarii, sătui să fie plimbaţi prin sălile de judecată.

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 19:57

Vezi și

"Ion Iliescu, fost preşedinte al României...  Voiculescu Voican Gelu, fost prim ministru şi generalul în retrage Rus Iosif, fost comandant al aviaţiei militare. Infracţiuni contra umanităţii", a declarat Gabriela Scutea- Parchetul General. Cei trei au fost trimişi în judecată după ce dosarul Revoluţiei a fost refăcut şi trimis pentru a doua oară în instanţă. "Reluarea urmăririi penale s-a dispus la 21 martie 2022, după ce dosarul a fost restituit fizic de Înalta Curte la 14 februarie 2022", a declarat Gabriela Scutea- Parchetul General.

Dosarul Revoluţiei este un lung şir de frâne şi poticneli

Atunci magistraţii au decis că dosarul nu e complet. Mai multe probe şi declaraţii ale martorilor au fost excluse, iar procurorii au fost obligaţi să refacă probatoriul în doar 5 zile. Imposibil pentru un dosar cu mai bine de 3300 de volume. La 5 luni de la retrimiterea pentru reexaminare, procurorii revin. "Au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane. 25 au fost generali. 114 ofiţeri, 13 subofiţeri, 36 de militari în termen şi 86 de civili", a declarat Gabriela Scutea- Parchetul General. "Este vorba despre o comandă politică, să lăsăm justiţia să-şi urmeze cursul. Cum pot să mă consider vinovat de crimă împotriva umanităţii?", a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Dosarul Revoluţiei este un lung şir de frâne şi poticneli. În 2007, ancheta a fost blocată de o decizie a Curţii Constituţionale care muta cauza de la parchetul militar la o secţie civilă. În 2015, dosarul este clasat. Atunci acuzaţiile de crime împotriva umanităţii nu făceau parte din legea penală. Un an mai târziu cauza este redeschisă, iar în 2019 trimisă în instanţă. Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen. În urmă cu 2 ani, dosarul a fost retrimis la Parchetul Militar pentru refacerea cercetărilor.

Pe acelaşi subiect

Revoluţionarii speră decizia să fie primul pas spre dreptate

"Mai lipseşte să moară Ion Iliescu, să-l dezgroape peste trei ani să facă a patra oară procesul Revoluţiei. Pe 22 decembrie, acei generali care au dat ordine să se tragă în tinerii de la Timişoara au mai primit câte o stea în plus, de la Stănculescu până la alţi generali. Cine să-i judece, cine sunt judecătorii aici e problema şi ce să judece? Pe Iliescu care are 90 de ani şi să pui în cârca lui crimele înfăptuite, de fapt, de alţii", a declarat Mircea Dinescu. Cei care au trăit evenimentele din decembrie 1989 speră ca decizia de astăzi să fie primul pas spre dreptate.

"O masă de un milion de oameni în stradă care scanda libertate, iar tu simţeai că te ridici pe cer. Asta a fost descătuşarea dupa 45 de ani pe care a avut-o această naţiune. Din păcate a venit diversiunea din seara de 25 decembrie. Undeva la ora 6.30 am văzut un puhoi de oameni care urcă pe scări. Şi am întrebat ce se întâmplă, ce e agitaţia asta, ne-a trimis să luăm arme. Şi din mulţime mi s-a răspuns: Ion Iliescu", a declarat Teodor Mărieş, revoluţionar. Până acum, România a fost de două ori condamnată la CEDO pentru tărăgănarea dosarului Revoluţiei şi pusă să plătească 800.000 de euro, daune pentru 76 de revoluţionari care au dat statul în judecată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Justitie » Dosarul Revoluţiei se reia la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanităţii