Video România - Finlanda 1-0. "Tricolorii" câştigă în faţa unui stadion arhiplin: prima victorie pentru Edi Iordănescu. VIDEO REZUMAT
România - Finlanda 1-0. Naţionala României a câştigat primul meci din actuala campanie de Liga Naţiunilor. Este, de altfel, şi prima victorie pentru Edward Iordănescu din postura de selecţioner.
Prima repriză a fost una electrizantă. Pe Giuleşti, în faţa unui stadion arhiplin, România a început puternic meciul şi a avut primele ocazii. George Puşcaş a ratat-o pe cea mai mare: atacantul român a ratat un penalty în minutul 16. Puşcaş s-a revanşat în minutul 30 când a centrat perfect pentru golul lui Bancu. În startul reprizei a doua, finlandezii au avut marile ocazii, dar portarul Florin Niţă a fost de netrecut. George Puşcaş a mai ratat alte două mari oportunităţi de a marca, Mihăilă a avut şi el o ocazie uriaşă, iar România a rămas cu toate cele trei puncte.
Tot în Grupa 3, Muntenegru a remizat acasă cu Bosnia, scor 1-1 (goluri Marusic ’77 / Menalo ’62). În primele două etape, România a fost învinsă cu 2-0 de Muntenegru şi cu 1-0 de Bosnia-Herţegovina. Tricolorii au disputat în deplasare ambele meciuri. Pentru România urmează, marţi, partida de acasă cu Muntenegru, care se va duspita de la ora 21.45, pe stadionul Giuleşti. În aceeaşi etapă, Bosnia va întâlni Finlanda. Clasamentul grupei: 1. Bosnia – 5 puncte, 2. Finlanda – 4 puncte, 3. Muntenegru – 4 puncte, 4. România – 3 puncte.
România - Finlanda 1-0
Min. 90 Final de meci! România câştigă primul meci din Liga Naţiunilor!
- România - Finlanda, sâmbătă, ora 21:45, pe Antena 1. FRF anunţă că se dispută cu casa închisă. Iordănescu:...
- Meciul România – Finlanda, din Liga Naţiunilor, va fi arbitrat de austriacul Harald Lechner
- Bosnia şi Herţegovina - România 1-0. "Să vă fie ruşine, bă!" Tavi Popescu a sărit la scandal, după reacţia...
Min. 88 Pohjanpalo este "omologul" lui Puşcaş din echipa Finlandei atunci când vine vorba de mari ratări. Atacantul nordic iroseşte o altă ocazie uriaşă de a marca.
Min. 84 Mihăilă îl ia la ţintă pe portarul finlandez după o cursă de 30 de metri în banda stângă.
Min. 76 Puşcaş ratează a treia mare ocazie din acest meci. Reia cu capul, din poziţie centrală, mult peste.
Min. 62 Puşcaş se trezeşte singur cu portarul, în 6 metri, dar atacantul României ratează din nou, incredibil. Portarul Finlandei a reuşit să intervină salvator.
Min. 52 Niţă ne menţine în avantaj! Paradă incredibilă a portarului României în faţa lui Pohjanpalo.
Min. 47 Burcă trece pe sub minge, iar Pohjanpalo reia spectaculos, din cădere. Din fericire, pe lângă poarta României.
Min. 46 A început repriza a doua!
Min. 45+4 Final de primă repriză!
Min. 45 S-au arătat 4 minute de prelungire după ce s-a aruncat cu torţe în teren.
Min. 34 Finlanda încearcă să revină rapid în joc şi îşi creează o ocazie la poarta noastră. Niţă este atent şi de această dată şi reţine.
Min. 30 GOL România! Puşcaş centrează, Bancu apare surprinzător în mijlocul careului şi reia cu capul dintre doi fundaşi.
Min. 24 Meci întrerupt preţ de câteva momente după ce fanii au aruncat cu torţe în teren.
Min. 16 Ireal! Puşcaş trage extrem de slab şi ratează penalty-ul! Portarul finlandez reuşeşte să apere.
Min. 14 Faza continuă, iar Olaru este faultat în careu. Arbitrul acordă lovitură de la 11 metri pentru România.
Min. 14 Ocazie uriaşă pentru România. Reluarea cu capul a lui Cicâldău loveşte transversala.
Min. 4 Finlandezii răspund printr-o lovitură de cap, în urma unui corner. Mingea vine pe centrul porţii,iar Niţă este atent şi reţine.
Min. 1 Prima situaţie de poartă aparţine României. Şutul lui Puşcaş trece pe lângă. Apărarea finlandeză nu s-a sincronizat şi a generat ocazia "tricolorilor".
Min. 1 A început meciul!
România - Finlanda. Echipele de start
- România: Fl. Niță - Rațiu, Chiricheș, Burcă, Bancu - Olaru, M. Marin, Cicâldău - Sorescu, G. Pușcaș, Oct. Popescu
- Rezerve: H. Moldovan, Aioani, Hanca, Ad. Rus, Camora, Al. Crețu, Al. Maxim, R. Marin, V. Mihăilă, Fl. Tănase, Ștefănescu, Mitriță
- Finlanda: Joronen - Alho, L. Vaisanen, Ivanov, Uronen, O'Shaughnessy - Lod, Kamara, Schuller - Pukki, Pohjanpalo
- Rezerve: Hradecky, Eriksson, Tenho, Taylor, Kallman, Lingman, Valakari, S. Vaisanen, Nissila, Jensen, Soisalo, Niskanen
România - Finlanda este meciul de care se leagă toate speranţele jucătorilor lui Edward Iordănescu pentru o revenire în clasamentul grupei din Liga Naţiunilor. În ciuda înfrângerilor din Muntenegru, scor 0-2, şi Bosnia-Herţegovina, scor 0-1, fanii vor fi alături de naţională la partida cu Finlanda.
România - Finlanda. Fanii au luat cu asalt stadionul Rapdiului
Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat, vineri, pe site-ul său oficial, că partida echipei naţionale a României cu Finlanda, programată, sâmbătă, pe Stadionul Rapid-Giuleşti, în Liga Naţiunilor, se va disputa cu casa închisă, toate cele 14.000 de bilete fiind epuizate.
"Jucăm cu stadionul plin! Pentru meciul cu Finlanda, programat sâmbătă, 11 iunie, de la ora 21:45, nu mai sunt bilete disponibile. Ultimele tichete au fost achiziţionate în această dimineaţă", se menţionează pe site-ul citat. FRF anticipează că şi la partida naţionalei cu Muntenegru, care se va desfăşura marţi, 14 iunie, va fi sold-out având în vedere că în momentul de faţă mai sunt disponibile doar 1.800 de tichete de intrare.
România - Finlanda. Edward Iordănescu nu se poate baza pe doi jucători importanţi
După ce l-a pierdut pe Iulian Cristea în meciul echipei naționale a României cu Muntenegru, de la Podgorița, selecționerul tricolorilor, Edi Iordănescu, nu se va putea baza nici pe Denis Alibec în următoarele două jocuri. România – Finlanda se joacă sâmbătă, 11 iunie, ora 21:45, în direct la Antena 1.
În urma examenului RMN efectuat joi dimineață, s-a constatat faptul că, în timpul partidei de la Zenica, atacantul de 31 de ani a suferit o leziune musculară la nivelul coapsei stângi, devenind și el indisponibil pentru jocurile cu Finlanda (11 iunie) și Muntenegru (14 iunie).
România - Finlanda. Iordănescu: "E o provocare majoră să ne regăsim încrederea"
Selecţionerul Edward Iordănescu are încredere în jucătorii de la echipa naţională şi este de părere că o victorie cu Finlanda sau cu Muntenegru ar schimba total lucrurile la echipa reprezentativă, notează news.ro. "Cu siguranţă îmi doream un debut semnificativ mai reuşit, dar am fost pregătit pentru orice fel de scenariu. Realitatea este că am văzut prin ce au trecut şi colegii mei, înainte şi de aceea am fost pregătit şi pentru astfel de momente. Am în continuare încredere şi cu un rezultat pozitiv în meciul cu Finlanda toată situaţia se poate schimba în favoarea noastră. Cred că a fost destul de multă neşansă până acum, dacă se face o analiză obiectivă, în trei din cele patru meciuri meritam mai mult. Atât cu Grecia la Bucureşti, când am dominat, cât şi cu Israel, unde am gestionat destul de naiv finalul, dar am fost apăsaţi de problemele medicale avute. Eu văd că avem perspectivă bună pentru că mereu mă inspir şi îmi găsesc energie din trecutul echipei naţionale. Însă jucătorii pe care îi avem acum au valoare şi luând deciziile corecte în viitor putem să atingem din nou nivelul de performanţă cerut. E o provocare majoră să ne regăsim încrederea pentru că î Încrederea suferea şi înainte de aceste două jocuri însă acum e şi mai afectată", a spus Iordănescu.
Tehnicianul a subliniat că este pregătit pentru critici. "Eu sunt pregătit să îmi însuşesc şi criticile, fiecare analizează, sunt de acord cu absolut orice fel de opinie. E o provocare majoră să ne regăsim încrederea, la capitolul ăsta sufeream dinainte de aceste două jocuri. Eu nu am venit la echipa naţională fără să fac o analiză profundă, pentru că responsabilitatea era foarte mare. În plus, eram la răscruce din punct de vedere al deciziilor, în ceea ce însemna cariera mea. Când am vorbit de carieră spuneam că sunt în continuare un antrenor destul de tânăr care are o carieră în desfăşurare şi încearcă să îşi construiască o carieră solidă. E cu totul altceva decât a fost interpretat", a completat Iordănescu. Prima reprezentativă va disputa următoarele două meciuri din Liga Naţiunilor pe Stadionul Rapid-Giuleşti din Bucureşti, cu Finlanda pe 11 iunie şi cu Muntenegru pe 14 iunie.
România - Finlanda. Meciul va fi arbitrat de austriacul Harald Lechner
Meciul România – Finlanda, programat sâmbătă, 11 iunie, pe Stadionul Giuleşti, în etapa a treia a grupelor Ligii Naţiunilor, va fi arbitrat de austriacul Harald Lechner. Lechner va fi ajutat de asistenţii Maximilian Kolbitsch şi Andreas Staudinger, iar arbitru de rezervă va fi Josef Spurny. În camera VAR se vor afla germanii Christian Dingert şi Riem Hussein.
După două etape, România ocupă ultimul loc în clasamentul Grupei 3 din Divizia B a Ligii Naţiunilor, neavând niciun punct (scor 0-2 cu Muntenegru şi 0-1 cu Bosnia). Primele două poziţii sunt ocupate de Bosnia şi Finlanda, cu câte patru puncte, în timp ce pe trei este Muntenegru, cu trei puncte.
România - Finlanda. Istoricul confruntărilor dintre România şi Finlanda
Finlanda este una dintre puţinele naţionale împotriva căreia România are un palmares pozitiv. Din cele 11 partide directe dintre cele două echipe, România a câştigat 8 meciuri, iar 3 confruntări s-au terminat la egalitate. Din cele 8 victorii, una a ieşit clar în evidenţă. Este vorba despre partida din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1974, meci câştigat la Bucureşti cu un incredibil 9-0.
În anii '70, naţionala României trecea printr-o perioadă foarte bună. "Tricolorii" fuseseră prezenţi şi la Campionatul Mondial din 1970, iar la EURO 1972 naţionala a ajuns până în sferturi. O calificare la Campionatul Mondial din 1974 ar fi trebuit să fie o formalitate. Într-o grupă preliminară cu Finlanda, Germania de Est şi Albania, România a ajuns să depindă de golaveraj pentru o calificare. În chiar primul meci al campaniei de calificare, România a remizat cu Finlanda, la Helsinki. Returul de la Bucureşti a intrat în istorie: România a câştigat cu un neverosimil 9-0, în octombrie 1973, pe fostul stadion "23 August".
România - Finlanda. Program România în Liga Naţiunilor 2022-2023
România mai are de jucat două meciuri în Liga Naţiunilor 2022-2023, în luna iunie, şi alte două partide în septembrie. În funcţie de rezultatele obţinute, Federaţia Română de Fotbal va face o analiză şi va decide dacă se va impune schimbarea selecţionerului.
11 iunie 2022
- Muntenegru – Bosnia și Herțegovina 16:00
- ROMÂNIA – Finlanda 21:45
14 iunie 2022
- Bosnia și Herțegovina – Finlanda 21:45
- ROMÂNIA – Muntenegru 21:45
23 septembrie 2022
- Bosnia și Herțegovina – Muntenegru 21:45
- Finlanda – ROMÂNIA 21:45
26 septembrie 2022
- Muntenegru – Finlanda 21:45
- ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina 21:45
România - Finlanda. Lotul României pentru meciul cu Finlanda
Selecţionerul Edward Iordănescu a convocat 30 de jucători pentru cele patru partide pe care naţionala României le dispută în luna iunie, în Liga Naţiunilor, informează frf.ro. Noutăţile sale sunt doi jucători de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Marius Ştefănescu şi Nicolae Păun, şi unul de la FCSB, portarul Ştefan Târnovanu.
Iordănescu, aflat în faţa primului său meci oficial ca selecţioner, a apelat la mijlocaşul defensiv Păun şi la extrema Marius Ştefănescu, cel mai bun jucător al finalei Cupei României, în care a marcat ambele goluri ale formaţiei Sepsi OSK (2-1 cu FC Voluntari). Edward Iordănescu i-a readus la naţională pe mijlocaşii Alexandru Creţu (Universitatea Craiova), Sergiu Hanca (KS Cracovia) şi pe fundaşul Iulian Cristea (FCSB).
- PORTARI: Florin Niţă (Sparta Praga | Cehia, 15/0), Marian Aioani (Farul Constanţa, 0/0), Horaţiu Moldovan (FC Rapid 1923, 0/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 0/0)
- FUNDAŞI: Andrei Raţiu (Huesca | Spania, 6/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 16/2), Adrian Rus (Fehervar | Ungaria, 12/0), Iulian Cristea (FCSB, 3/0), Virgil Ghiţă (KS Cracovia | Polonia, 1/0), Vlad Chiricheş (Sassuolo | Italia, 71/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 9/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 23/1), Mario Camora (CFR Cluj, 7/0), Marius Ştefănescu (Sepsi OSK, 0/0)
- MIJLOCAŞI: Deian Sorescu (Rakow Czestochowa | Polonia, 5/0), Alexandru Cicâldău (Galatasaray | Turcia, 22/3), Darius Olaru (FCSB, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K. | Turcia, 52/6), Sergiu Hanca (KS Cracovia | Polonia, 5/0), Florin Tănase (FCSB, 11/1), Octavian Popescu (FCSB, 2/0), Nicolae Păun (Sepsi OSK, 0/0), Valentin Mihăilă (Atalanta | Italia, 7/1), Alexandru Mitriţă (PAOK Salonic | Grecia, 17/3), Alexandru Creţu (Universitatea Craiova, 5/0), Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 37/2), Marius Marin (Pisa | Italia, 3/0)
- ATACANŢI: Denis Alibec (Atromitos | Grecia, 23/2), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 15/1), George Puşcaş (Pisa | Italia, 27/8)
România este în grupa 3 din Liga B a UEFA Nations League
România face parte din Grupa B3 şi trebuie să termine pe prima poziţie pentru a promova în primul eşalon valoric. Rezultatele din Liga Naţiunilor 2022-2023 vor determina de asemenea şi urnele valorice pentru tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Campionatul European din 2024.
Apoi, Liga Națiunilor îți oferă o a doua șansă pentru prezența la EURO. 20 de echipe (primele două clasate în grupe) se vor califica la turneul final în urma preliminariilor, iar alte 12 selecționate își vor câștiga din Liga Națiunilor locul într-un play-off care decide alte 3 calificate. Locurile în play-off sunt alocate câștigătoarelor de grupă din Ligile A, B și C, dacă acestea nu sunt deja calificate din preliminarii. Cea mai bună câștigătoare din Liga D merge și ea la baraj dacă o câștigătoare din ligile superioare e deja calificată la EURO. La fel și cel mai bine clasate selecționate din competiție în cazul în care mai multe câștigătoare de grupă din Nations League au deja biletele pentru EURO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰