Antena Meniu Search
x

Adolescentă de 17 ani, moartă la câteva săptămâni după ce s-a îmbolnăvit de amigdalită. Medicii credeau că are altă afecţiune: "Vă rog, nu căutaţi pe Google"

Durere fără margini pentru o familie: fiica lor de 17 ani a murit la câteva săptămâni după ce a fost diagnosticată cu amigdalită. Se îmbolnăvise în vacanţă în Mallorca, unde plecase pentru prima dată fără părinţi. Prietenii şi apropiaţii i-au adus un omagiu, vorbind despre tânără ca fiind „un om extraordinar, amuzant şi cu o inimă mare”.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.09.2023, 11:15

Leah Rogers, în vârstă de 17 ani, și-a pierdut viața la doar câteva săptămâni după prima vacanță fără părinți petrecută în Palma Nova, în Mallorca, anul trecut. A mers la spital de două ori cu dureri chinuitoare, însă starea de sănătate a continuat să i se agraveze.

Diagnosticată cu amigdalită la întoarcerea din vacanţă

Adolescenta, originară din Briton Ferry din Țara Galilor, s-a îmbolnăvit în timpul excursiei din Mallorca. Plecase alături de un grup de prieteni şi era sigură că va avea parte de momente de neuitat, mai ales că era pentru prima dată când părinţii o lăsau să plece singură şi urma să îşi gestioneze vacanţa ca un adult. Nu s-a bucurat însă prea mult pentru că starea de sănătate i s-a înrăutăţit. Când s-a întors acasă părea că ar avea un caz grav de amigdalită, o afecţiune pe care o mai avusese în trecut, dar simptomele erau amplificate.

La câteva zile de la întoarcerea acasă, mama ei kath Rogers, în vârstă de 57 de ani, a dus-o la spital. Pentru că nu era nimeni de gardă, fata a primit o reţetă cu un antibiotic şi a fost trimisă acasă, dar la câteva zile s-a întors cu dureri insuportabile. „Ajunsese în punctul în care luase o supradoză de paracetamol pentru că nu mai ţinea cont, fiindu-i atât de rău”, a explicat mama ei. Medicii i-au prescris apoi alte antibiotice, dar nici acestea nu au fost de ajuns.

"Este ca și cum asta ar fi fost menit să se întâmple. Ne-am gândit că în sfârșit vom vedea o ameliorare, credeam că va fi mai bine, dar câteva zile mai târziu a început să aibă dureri groaznice şi în zona abdomenului. Am mers cu ea din nou la doctor şi medicii au zis că are febră glandulară”, a adăugat Kath.

De la amigdalită la suspiciuni de leucemie sau HLH

A doua zi, în urma analizelor de sânge, medicii le-au spus părinților că Leah are insuficiență hepatică. Pentru că starea de sănătate i se agravase, aceşti au hotărât ca fata să fie transportată de urgenţă în Birmingham, pentru un consult de specialitate şi acolo. A fost internată la terapie intensivă la Spitalul Princess of Wales, Bridgend, iar în scurt timp plasată în comă indusă pentru a fi transferată la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham.

M-am gândit că o vor pune în comă indusă doar pentru transport, apoi când vom ajunge la Birmingham o vor trezi. Dar nu s-a mai trezit niciodată. Şi-au dat seama că Leah era într-o stare mult mai gravă decât am crezut iniţial. Duminică ne-au spus că vor discuta şi hematologii pentru că deja se gândeau la un alt diagnostic, dar nimeni nu era sigură de nimic. Credeau că ar putea fi leucemie sau o afecţiune numită HLH. Doctorul ne-a zis atunci: «vă rog, nu căutaţi pe Google». Desigur...ăsta a fost primul lucru pe care l-am făcut. Dumnezeule, m-a lovit ca un baros, a fost îngrozitor”, a mărturisit Kath.

Ultimele momente alături de familie

HLH, sau limfohistiocitoza hemofagocitară, este o afecțiune imunitară care face ca organismul să reacționeze greşit la un „declanșator”, de obicei o infecție şi care poate fi mortală.

"Practic, nu mai puteau face nimic pentru ea. Am vorbit cu cineva să aibă grijă de ceilalţi copii acasă şi am rămas lângă Leah. Nu ştiam cât timp avea, dar simţeam că nu mai avem mult împreună. Se deteriora în faţa ochilor noşti. Ne-am gândit că este pur şi simplu crud, extrem de dureros. Nu mai puteam face asta. A fost prelungirea lucrurilor pentru ea și prelungirea lucrurilor pentru noi.Așa că am avut o discuție cu medicii și am întrebat dacă mai pot face ceva pentru a-i oferi o şansă la viaţă, iar răspunsul a fost scurt şi rece: nu. Am luat aşadar decizia sfâşietoare de a o deconecta de la aparatele care o mai ţineau în viaţă. În câteva minute s-a stins. Era aproximativ ora trei dimineața. Ne gândeam...credeam că mai avem atâtea zile împreună, dar ele s-au transformat în ore şi în cele din urmă s-au scurs”, a povestit, cu ochii în lacrimi, mama, potrivit Mirror.

Leah era extrem de apropiată de familie, îşi iubea fraţii mai mari şi nepoata. Erau o familie extrem de unită şi îşi purtau de grijă unul altuia atunci când aveau nevoie de ajutor. Nimeni nu a reuşit însă să o mai salveze. Pe 7 iunie, cu trei luni înainte de a împlini 18 ani, adolescenta a închis ochii pentru totdeauna, înconjurată de cei apropiaţi. Familia spune că se simte recunoscătoare pentru faptul că a fost conectată la aparate înainte de a afla cât de gravă îi este cu adevărat starea.

„Realitatea situaţiei ne-a făcut să realizăm o vorbă: nu lua niciodată viaţa de-a gata”, a adăugat tatăl fetei, Hugh, în vârstă de 58 de ani.

Anul acesta, familia a vizitat Palma Nova și a împrăștiat o parte din cenușa adolescentei acolo, deoarece era unul dintre locurile ei preferate. Mai mult, aceştia şi-au făcut tatuaje care să le aducă aminte de Leah şi au deschis o fundaţie caritabilă prin care au strâns 20.000 de lire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Mapamond » Adolescentă de 17 ani, moartă la câteva săptămâni după ce s-a îmbolnăvit de amigdalită. Medicii credeau că are altă afecţiune: "Vă rog, nu căutaţi pe Google"