Meniu
Search
x

Doi bărbaţi au plutit în derivă 400 km şi au ajuns în altă ţară, după ce sistemul GPS s-a stricat. Salvatorii i-au găsit după 29 de zile, în Noua Guinee

Doi bărbaţi din Insulele Solomon, care au petrecut 29 de zile rătăciţi pe mare, cu un sistem GPS defect, au fost salvaţi pe coasta Noii Guinee, la 400 de kilometri de punctul de plecare în călătoria prelungită fără voie.

De Redactia Observator la 08.10.2021, 17:48

Livae Nanjikana şi Junior Qoloni au pornit la drum de pe Insula Mono, din vestul Insulelor Solomon, în dimineaţa zilei de 3 septembrie, într-o bărcuţă cu motor de 60 de cai putere. Cei doi planificaseră atent un itinerar de 200 de kilometri, cu destinaţia Noro, de pe Insula New Georgia. "Nu era prima oară când mergeam pe acest traseu şi totul părea să fie OK", a povestit Nanjikana pentru The Guardian. Dar chiar şi navigatorii experimentaţi mai au parte de surprize pe marea imprevizibilă. La doar câteva ore după ce au pornit la drum, o ploaie torenţială, cu rafale puternice s-a abătut asupra lor şi i-a împins departe de ruta obişnuită. "Vremea rea ne-a făcut probleme, dar când GPS-ul s-a stricat am fost îngroziţi", a mai spus Livae Nanjikana. "Nu ştiam unde suntem sau încotro ne îndreptăm aşa că am decis să oprim motorul şi să aşteptăm, economisind combustibilul."

Cei doi bărbaţi au plutit în derivă 29 de zile

Au supravieţuit cu portocalele pe care le pregătiseră pentru drum, cu nuci de cocos şi cu apă de ploaie. Au plutit în derivă timp de 29 de zile. "Nu ştiam unde am ajuns, dar nu ne aşteptam să trecem graniţa într-o altă ţară", a mărturisit Nanjikana.

La sosirea salvatorilor, pe 2 octombrie, cei doi bărbaţi erau atât de slăbiţi încât nu se mai puteau ţine pe picioare. Au primit îngrijiri medicale, fiind ulterior găzduiţi de un localnic. În ciuda experienţei neplăcute şi a incertitudinii salvării, aceştia spun că au amintiri plăcute. "Am fost rupţi de lume. Nu am avut habar de COVID sau de alte lucruri care s-au întâmplat. Visam să mă întorc acasă, dar a fost o pauză benefică de la tot."

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » Doi bărbaţi au plutit în derivă 400 km şi au ajuns în altă ţară, după ce sistemul GPS s-a stricat. Salvatorii i-au găsit după 29 de zile, în Noua Guinee