Doi prieteni din UK au descoperit o comoară vikingă de 3 milioane de lire. Ce au făcut după i-a costat libertatea
Au pornit într-o dimineață cu detectoare de metale, visând la o viață mai bună. Au descoperit o comoară anglo-saxonă veche de peste 1.000 de ani, dar deciziile greșite pe care le-au luat i-au trimis direct în închisoare.

- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
În iunie 2015, George Powell, din Newport, și Layton Davies, din Pontypridd, se aflau într-un câmp din apropierea orașului Leominster, comitatul Herefordshire, echipați cu detectoare de metale. În mod ilegal – fără acordul proprietarului terenului – cei doi au descoperit o comoară anglo-saxonă compusă din bijuterii din aur, lingouri din argint și sute de monede, cel mai probabil îngropate de un membru al unei armate vikinge în retragere, informează BBC.
Fascinați de valoarea obiectelor, cei doi au ignorat legea care îi obliga să declare descoperirea în termen de 14 zile și au pus tezaurul într-o pungă, ducându-l acasă în Țara Galilor. Au postat imagini pe un forum de detectori de metale, dar ulterior le-au șters, inclusiv din telefoanele lor.
O greșeală care i-a costat totul
În loc să se adreseze autorităților, Powell și Davies au contactat un dealer de monede, Paul Wells, la un magazin de antichități din Cardiff. Însoțit de un alt anticar, Jason Sallam, Wells a examinat 12 monede care păreau a fi aproape neatinse de timp. Acestea aveau chipurile regilor Alfred cel Mare (Wessex) și Ceolwulf al II-lea (Mercia), indicând o alianță istorică necunoscută până atunci.
- O mamă din UK îşi închiriază casa pe timp de vară şi locuieşte cu fiica într-o rulotă. Cât câştigă pe an
- Și-a vândut apartamentul și s-a mutat pe o barcă. Cât cheltuie anual acum
- Cuplu în "luna de miere", prins cu droguri de 120.000 de euro pe un aeroport din UK. S-au sărutat la proces
- Spionii britanici vor avea, în premieră, o şefă. Cine este Blaise Metreweli
- Un miliardar din cercul prinţului William, mort după ce a înghiţit o albină în timpul unui meci de polo
Dealerii au înțeles imediat importanța descoperirii și le-au spus celor doi că trebuie să declare comoara. Powell, însă, părea entuziasmat și puțin receptiv. Deși au predat o parte din bijuterii către Museums Wales, restul – inclusiv aproape 300 de monede – au rămas ascunse.
În lipsa unei declarații oficiale din partea celor doi, zvonurile despre comoara de la Leominster au început să circule printre căutătorii de comori. Peter Reavill, reprezentant al British Museum, a auzit de la mai multe surse despre un tezaur important descoperit în zonă.
Cei doi au fost condamnați
După ce a obținut adresele de e-mail ale lui Powell și Davies, Reavill le-a reamintit că trebuie să declare tezaurul. Nu au făcut-o. Ulterior, poliția a deschis o anchetă, iar în 2019, cei doi au fost condamnați: Powell a primit 10 ani de închisoare (redusă la 6 ani și jumătate), iar Davies, 8 ani și jumătate (redusă la 5 ani). Paul Wells a fost și el condamnat pentru ascunderea comorii, şi a primit un an de închisoare cu suspendare.
Chiar și după executarea pedepselor, judecătorii au decis că Powell și Davies încă ascund o parte din comoară. Amândoi au fost obligați să plătească câte 600.000 de lire, sume considerate echivalente cu bunurile nerecuperate.
Davies nu a plătit. În septembrie 2024, după o audiere, a fost condamnat din nou la 5 ani și 3 luni de închisoare pentru nerespectarea ordinului de plată.
Powell, în schimb, a fugit. Ironia face ca în octombrie 2024, chiar el să comenteze la un apel al poliției pe Facebook, plângându-se că poza folosită îl arăta "cu mahmureală". Jurnalista Holly Morgan a interacționat cu el online, Powell declarând: "Nu fug de nimic".
Totuși, a fost arestat la Edinburgh și eliberat în decembrie. Nu s-a mai prezentat la audierea din ianuarie 2025 și, până astăzi, este dat în urmărire.
O comoară pierdută din nou
Deși o parte a obiectelor a ajuns la muzeu, peste 270 de monede rămân "dispărute", iar estimările actuale situează valoarea totală a tezaurului între 2 și 10 milioane de lire sterline.
Ceea ce trebuia să fie cea mai mare descoperire a vieții lor s-a transformat într-un coșmar legal, într-o lecție despre lăcomie și într-un caz de studiu pentru cum istoria, odată găsită, poate fi din nou pierdută.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰