Antena Meniu Search
x

"Ne-au spus că mai are 2 săptămâni de trăit". Băieţel de 2 ani, diagnosticat cu cancer după ce a refuzat să mai mănânce. Părinţii credeau ce e doar răsfăţat

O familie din Nottingham, Marea Britanie, a vorbit deschis despre momentele de groază în care au aflat că băieţelul lor ar mai avea doar 2 săptămâni de trăit şi despre boala cu care a fost diagnosticat în mod subit. Aceştia speră să ajute părinţii din lumea întreagă pentru a descoperi la timp afecţiunea cumplită.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 15.08.2023, 16:19

Archer Crawford-Speakman era un băieţel vesel, jucăuş şi cu mare poftă de viaţă şi distracţie. Ca orice alt copil de vârsta lui. Apoi totul s-a schimbat. A început să mănânce două linguri de mâncare şi să spună că este sătul, nu mai voia să se joace, părea slăbit şi obosit, iar ulterior a dezvoltat o fobie de apă.

Părinții săi, Jade și Adam, erau ușor îngrijorați, dar au pus totul pe seama vârstei fragede şi au considerat că e doar un copil obişnuit, poate doar răsfăţat. Cu toate acestea, în decembrie 2021, un nodul i-a ieșit din stomac, provocându-i o durere chinuitoare care l-a ţinut treaz toată noaptea. A doua zi, mama l-a dus la medicul de familie, dar nimeni nu a putut determina despre ce e vorba, aşa că mai târziu au ajuns direct la urgenţe, unde cadrele medicale au bănuit că ar putea avea o problemă cu rinichii.

Jade, din Nottingham, l-a dus la medicul de familie, care nu a putut determina despre ce este vorba, apoi a vizitat mai târziu la A&E unde medicii au bănuit că ar putea avea o problemă cu rinichii, relatează The Sun.

O serie de analize au dezvăluit însă un adevăr mult mai sumbru. Băiatul avea de fapt un neuroblastom cu risc ridicat - un cancer rar care se dezvoltă din celule nervoase care începe în anumite forme foarte timpurii ale celulelor nervoase, cel mai adesea întâlnite la embrion sau făt – o boală care îl putea ucide.

Pe acelaşi subiect

„Am avut sentimentul că asta avea să fie, dar, evident, nimeni şi nimic nu te pregătește pentru a afla că propriul tău copil are cancer. Este cel mai rău coşmar al oricărui părinte. Nimic nu te poate pregăti să auzi cuvintele: «Estimăm că fiul tău mai are două săptămâni de trăit». Au fost lucruri mărunte care, în retrospectivă, sunt toate simptome, dar le-am rezumat doar la faptul că era un copil mic în timpul pandemiei. Am crezut că era doar un copil mofturos, dar de fapt avea o tumoare”, a povestit mama lui, Jade, în vârstă de 29 de ani.

Archer a început şedinţele de chimioterapie, apoi a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, precum şi a unuia dintre rinichi, apoi i-a fost montată o sondă de hrănire. Din nefericire, micuţul a avut „toate efectele adverse”, între care vărsături cu sânge, mucozitp severă şi dificultăţi de respiraţie, aşa că a fost ţintuit la pat în tot timpul.

„A fost cel mai rău moment din viața noastră”, a spus Jade organizației caritabile Children With Cancer. Băiatul a stat în spital tot anul 2022, înainte de a fi externat în sfârșit pe 22 decembrie anul trecut.

În ciuda perspectivei sumbre asupra vieţii acestuia, micuţul este acum fericit acasă și aşteaptă rezultatele analizelor de la sfârșitul tratamentului pentru a afla dacă a scăpat de cancer.

Este un copil complet diferit acum. A trecut prin atât de multe și suntem incredibil de mândri de cât de puternic a fost”, a continuat mama lui. Acum, Archer, în vârstă de 4 ani, se pregăteşte de primul an preşcolar, de luna viitoare, dar aşteaptă cu nerăbdare şi cele două vacanţe cu rulota pregătite de părinţi, pentru a „recăpăta timpul pierdut”.

Familia speră, împărtășind povestea lor, să îi poată informa pe părinţi despre simptomele cancerului la copii și să sublinieze importanța noilor cercetări pentru a ajuta la învingerea bolii. Aproximativ 1.800 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate la copii în fiecare an în Marea Britanie, cu 250 de decese, potrivit Cancer Research UK.

Ce este neuroblastomul – cauze şi simptome

Neuroblastomul este clasificat ca o tumoare embrionară - un tip de cancer care se dezvoltă în anumite forme foarte timpurii ale celulelor nervoase, cel mai adesea întâlnite la embrion sau făt. Este un cancer rar care afectează în jur de 100 de copii în fiecare an doar în UK, majoritatea sub vârsta de cinci ani.

De obicei, boala este localizată în zona abdomenului, iar cele mai frecvente simptome includ:

  • umflarea abdomenului
  • constipaţie
  • amorţeală
  • stare de slăbiciune
  • pierderea controlului de mişcare în partea inferioară a corpului
  • dificultăţi de respiraţie
  • dificultăţi la înghiţire.

În aproximativ jumătate din cazurile la copii, neuroblastomul se răspândeşte într-o altă parte a corpului până la momentul diagnosticării. În funcţie de zona în care se răspândeşte şi de cât de mare este tumoarea, aceştia pot experimenta următoarele simptome:

  • oboseală
  • febră
  • pierderea poftei de mâncare.

Tratamentul poate implica intervenții chirurgicale, chimioterapie, transplant de celule stem, radioterapie și imunoterapie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Mapamond » "Ne-au spus că mai are 2 săptămâni de trăit". Băieţel de 2 ani, diagnosticat cu cancer după ce a refuzat să mai mănânce. Părinţii credeau ce e doar răsfăţat