Meniu LIVE
Search
x

Foto Nuntă în cer pentru doi bebeluşi, morţi de 30 de ani. Familiile le-au unit destinele în numele unei tradiţii indiene străvechi

Doi bebeluşi decedaţi cu mai bine de 30 de ani în urmă şi-au unit destinele, în lumea de apoi, printr-o ceremonie organizată de familiile îndoliate. Nunta post-mortem este o tradiţie păstrată cu sfinţenie în unele comunităţi din India, pentru a înlătura "spiritele malefice" şi a alunga ghinionul din casă.

De Redactia Observator la 13.08.2022, 11:10

Bebeluşi cununaţi de rude, deşi au decedat cu mai bine de 30 de ani în urmă. Dacă soarta ar fi fost mai blândă cu ei, aceştia ar fi ajuns deja la vârsta măritişului, iar familiile lor ar fi petrecut alături de miri la nuntă. Dar soarta a avut alte planuri pentru ei, lucru ce nu i-a împiedicat însă pe indieni să-i căsătorească într-o ceremonie plină de fast. Totul, în numele unei tradiţii numite Pretha Kalyanam, cu scopul de a alunga "spiritele malefice" şi ghinionul.

"Nunta morţilor", o tradiţie încă respectată în India

Potrivit Mirror, Pretha Kalyanam este o tradiţie respectată cu sfinţenie în mai multe comunităţi din India, în special pe coasta de vest a ţării asiatice. De obicei, astfel de nunţi sunt organizate pentru a feri rudele rămase în viaţă de energii nefaste, din lumea de dincolo. Astfel, Chadappa şi Shobha au fost desemnaţi soţ şi soţie în ceruri, deşi moartea i-a răpit din braţele părinţilor când se aflau încă în faşă.

Rudele au celebrat evenimentul o până în zori, după ce respectaseră înainte cei şapte paşi ai Saptapadi, ritualul hindus premergător oricărei cununii. Potrivit tradiţiei populare, persoanele trecute în nefiinţă la vârste fragede pot fi căsătorite prin "nunţi spirituale", pentru a-şi întregi ciclul vieţii. Astfel, se spune că spiritele îşi găsesc liniştea şi odihna veşnică, lăsându-i pe cei vii să trăiască fără ca vreo umbră de ghinion să planeze asupra acestora.

Pe acelaşi subiect

"Fiul cel mare se va căsători curând. Dar înainte de asta, voiam să o mărităm şi pe fiica noastră decedată, pentru a fi fericită în lumea de dincolo şi ca să ne binecuvânteze neamul de acum înainte", a mărturisit mama lui Shobha. Aceasta şi mirele ei, Chadappa, au fost reprezentaţi simbolic prin păpuşi îmbrăcate în hainuţe de copil. "Acum 30 de ani, nu aveam parte de servicii medicale la fel de bune ca azi. Acum, mult mai puţini copii mor în scutece", a adăugat Anny Arun, unul dintre verişorii miresei. "Astăzi merg la o nuntă. Mirele a murit. Şi mireasa la fel. De vreo 30 de ani", a mai scris acesta pe contul de Twitter.

Tradiţii similare sunt respectate şi în ziua de azi în ţări precum China, Japonia sau chiar şi în Europa, în Franţa. Superstiţia şi-a mai pierdut din tărie, iar oamenii sunt mai reticenţi cu privire la astfel de ritualuri. Cu toate acestea, obiceiul e transmis mai departe, din generaţie în generaţie, pentru a le aduce consolare părinţilor care-şi plâng pruncii pierduţi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » Nuntă în cer pentru doi bebeluşi, morţi de 30 de ani. Familiile le-au unit destinele în numele unei tradiţii indiene străvechi