Antena Meniu Search
x

O cântăreaţă celebră din Turcia, la închisoare pentru un motiv greu de crezut. Acuzaţiile "nu au nimic de-a face cu legea"

Un tribunal turc a ordonat joi arestarea unei vedete pop, celebră pentru ţinutele sale îndrăzneţe şi pentru susţinerea drepturilor comunităţii LGBTQ. Instanţa a acuzat-o de "incitare la ură" pentru un comentariu despre şcoli religioase, informează AFP.

de Redactia Observator

la 26.08.2022, 17:56

Gülşen este o cântăreaţă pop celebră în Turcia
Gülşen este o cântăreaţă pop celebră în Turcia - Facebook

Cântăreaţa Gülşen Bayraktar Çolakoglu, în vârstă de 46 de ani şi cunoscută după prenumele său, a fost arestată la domiciliul ei din Istanbul şi dusă în faţa instanţei. Un judecător a dispus încarcerarea sa până la finalizarea unei anchete privind remarcile pe care le-a făcut pe scenă în luna aprilie pe tema şcolilor religioase Imam Hatip. Aceste şcoli, care pregătesc copiii pentru a deveni predicatori musulmani, rămân controversate în rândul turcilor laici.

Comentariile cântăreţei Gülşen au indignat oameni politici din Turcia

Un fragment din aceste comentarii a devenit viral şi a stârnit indignarea unor membri importanţi ai partidului islamist al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în această săptămână, notează AFP. Gülşen este un nume cunoscut în Turcia, iar cazul său a ţinut prima pagină a ziarelor din această ţară oficial laică, însă predominant musulmană.

Preşedintele Erdogan şi partidul său aflat la guvernare, AKP, vor avea nevoie de o prezenţă puternică la urne din partea nucleului lor de alegători conservatori pentru a schimba situaţia în sondaje înainte de alegerile din iunie anul viitor, remarcă AFP.

Pe acelaşi subiect

În comentariul său controversat, cântăreaţa i-a spus unui necunoscut pe scenă, aparent în glumă, că "perversiunea" sa a fost cauzată de educaţia într-o şcoală Imam Hatip. "A viza o fracţiune a societăţii cu acuzaţii de 'perversiune' şi a încerca să divizezi Turcia este o infracţiune motivată de ură şi o ruşine pentru umanitate", a declarat purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik.

Artista şi-a cerut scuze, înainte să fie arestată

Gülşen şi-a cerut scuze pe reţelele de socializare înainte de a fi arestată. "O glumă pe care am împărtăşit-o cu colegii mei cu care lucrez de mulţi ani ... a fost prezentată şi publicată de cei care urmăresc să polarizeze societatea", a spus ea, potrivit site-ului Aljazeera.com, citat de Agerpres.

Avocatul Veysel Ok, de la ONG-ul turc Media and Law Studies Association, a declarat că tribunalul din Istanbul nu a avut nicio bază legală pentru a o încarcera pe artistă. "Gülşen a fost arestată pe baza unor acuzaţii care nu ar fi dus-o la închisoare nici dacă ar fi fost condamnată", a scris Ok pe Twitter. "Acest lucru nu are nimic de-a face cu legea", a comentat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Mapamond » O cântăreaţă celebră din Turcia, la închisoare pentru un motiv greu de crezut. Acuzaţiile "nu au nimic de-a face cu legea"