Antena Meniu Search
x

O mamă din UK a aflat că are cancer pentru a doua oară, după ce implanturile mamare au provocat dezvoltarea unei forme rare a bolii

O mamă a descoperit că are cancer la sân pentru a doua oară, după ce implanturile puse cu gândul de a-şi spori încrederea în sine nu au făcut decât să provoace dezvoltarea unei forme rare a bolii.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 08.02.2022, 11:38

Marie Bloom
O mamă din UK a aflat că are cancer pentru a doua oară, după ce implanturile mamare au provocat dezvoltarea unei forme rare a bolii - Facebook / Marie Bloom

Marie Bloom a suferit o mastectomie care s-a dovedit a-i fi salvatoare, după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân, în urmă cu un deceniu. La câţiva ani de la primirea veştii îmbucurătoare potrivit căreia este în remisie, femeia de 50 de ani a decis să-şi facă o operaţie de reconstrucţie folosind implanturi mamare. Voia să se simtă mai încrezătoare, mai frumoasă şi să uite de clipele oribile prin care trecuse, iar medicii nu au avut nimic împotriva acestei decizii. Până la urmă operaţia nu era considerată periculoasă, mai ales că multe supravieţuitoare ale cancerului de sân recurg la astfel de opţiuni în urma bolii.

Plănuia să se mute în Dubai când, la un momentdat, în decembrie 2021, a observat câteva umflături în jurul implanturilor sale. Şi-a făcut imediat o programare la medic şi i s-au administrat antihistaminice pentru a reduce umflarea. Simţind că totuşi ceva nu este în regulă, femeia a cerut să i se facă mai multe analize. După o ecografie a venit şi diagnosticul crunt: cancerul se întorsese.

Iniţial cadrele medicale nu erau sigure dacă se întorsese pur şi simplu prima formă de boală, însă după mai multe analizele specialiştii şi-au dat seama că Marie suferea de o formă nouă şi rară de cancer, concentrat de această dată pe implant. Din fericire, boala a fost descoperită în stadiu incipient şi poate fi tratată doar prin îndepărtarea implanturilor.

Limfomul anaplazic este o formă foarte rară de cancer cu celule mari asociate implantului mamar care afectează sistemul imunitar. Cancerul se dezvoltă în capsula țesutului cicatricial și în lichidul din jurul implantului mamar - și, în unele cazuri, se poate răspândi în tot corpul. BIA-ALCL este vindecabil la majoritatea pacienților dacă este diagnosticat devreme și tratat.

Pe acelaşi subiect

„După ce am fost diagnosticată cu cancer de sân, am fost sfătuită să fac o mastectomie și apoi am fost sfătuită să fac o intervenție chirurgicală de reconstrucție cu implanturi, lucru pe care am decis să îl fac. Ți se spune despre riscuri, dar a fost mai mult despre infecție. Din câte îmi amintesc, nu cred că mi s-a spus vreodată despre BIA-ALCL. Dar desigur că nu aș fi vrut niciodată implanturile dacă aș fi știut că pot provoca cancer. Nu cred că cineva și-ar asuma acest risc. Sunt o asistentă cu experiență medicală, așa că știam cu adevărat când să forțez lucrurile. Sunt una dintre norocoase pentru că l-am descoperit devreme. Dacă pot salva viața unei persoane, atunci știu că ceva bun a ieșit din diagnosticul meu”, a povestit Marie pentru Manchester Evening News.

Potenţialul cancerigen al implanturilor mamare 

Unii chirurgi susţin că riscul de cancer de implant mamar este „de 10 ori mai mare” decât se temea anterior. Boala este declanșată de un tip foarte comun de implant folosit în mărirea sânilor în Marea Britanie. În 2018, o investigație BBC Panorama a constatat că femeilor li s-au administrat implanturi mamare din silicon fără nicio avertizare din partea autorităților de reglementare din Marea Britanie cu privire la potențiale pericole, relatează The Sun. Implanturile texturate au fost legate de limfomul asociat implantului mamar, cunoscut și sub numele de limfom anaplazic cu celule mari. Limfomul anaplazic cu celule mari este un tip rar de limfom non-Hodgkin care se dezvoltă atunci când celulele albe din sânge numite limfocite cu celule T se divid într-un mod necontrolat. În acest caz, implantul determină divizarea celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor au fost tratate prin îndepărtarea implantului, dar unele femei au necesitat chimioterapie și radiații.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » O mamă din UK a aflat că are cancer pentru a doua oară, după ce implanturile mamare au provocat dezvoltarea unei forme rare a bolii