Antena Meniu Search
x

În fiecare oră, o româncă află că are cancer la sân, dar în ţară nu există un program de prevenţie a bolii

În fiecare oră o româncă află că are cancer la sân, iar, la trei ore, una dintre ele pierde lupta cu teribila boală.

Vezi și

În fiecare oră o româncă află că are cancer la sân, iar, la trei ore, una dintre ele pierde lupta cu teribila boală. Şi asta pentru că 90% dintre paciente sunt diagnosticate mult prea târziu. O ultimă analiză a specialiştilor arată că un program de screening ar salva mii de românce şi, culmea, ar aduce şi economii la buget. Pentru că tratamentul este mai scump ca prevenţia. Deşi, mult mai ineficient. 

Mihaela a aflat că are cancer la sân în urmă cu şase ani, la un simplu control de rutină. A reuşit să se vindece, dar cu mari sacrificii: "M-am împrumutat efectiv de bani, pentru ca să-mi pot plăti astfel de investigaţii, de aceea spun că este absolut necesar acest program de screening."

Acum, îşi foloseşte experienţa pentru a convinge autorităţile că este nevoie de un program de prevenţie. Coaliţia pentru Sănătatea Femeii are şi cifrele care demonstrează că, în următorii 10 ani, şansele de supravieţuire ar creşte cu 30%. În plus, costurile suportate de stat ar fi mai mici. Pentru că am investi în salvare şi nu doar în tratamente dure care, aplicate târziu, nu mai efect. 

Mihaela Geoană preşedintele Fundaţiei Renaşterea: "Cred că acest studiu ar putea fi o bază foarte solidă şi foarte bine documentată pentru legea sănătăţii în ce priveşte cancerul de sân."

Pe acelaşi subiect

Analiza experţilor arată că în următorii ani un program de screening ar salva mai bine de un sfert dintre femeile care acum sunt răpuse de cancer. 

Irina Popovici, iniţiatorul studiului: "Trece de la modelul actual de diagnosticare, din stadii medii şi avansate de boala TAIE în modelul cu screening va predomina diagnosticarea în stadii incipiente de boală."

Cele mai multe dintre femeile cu cancer la sân în România trăiesc în medie încă 5 ani de la diagnostic. Cu un program de prevenţie implementat la nivel naţional, pacientele ar câştiga încă 13 ani de viaţă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » În fiecare oră, o româncă află că are cancer la sân, dar în ţară nu există un program de prevenţie a bolii