Antena Meniu Search
x

Video "Soţul meu era un înger; apoi m-a violat" Mărturii tulburătoare ale femeilor, despre abuzurile conjugale şi despre teama de a cere ajutor, în Egipt

Mai multe femei din Egipt au decis să spargă zidurile tăcerii după mai mulţi ani în care au trăit în umbra abuzurilor domestice şi sexuale. Poveşti considerate tabu, ţinute ascunse de teamă, ruşine şi frică, ies acum la iveală, victimele vorbind tot mai mult despre lupta împotriva violului conjugal, una dintre cele mai cunoscute, dar ignorate forme de abuz în căsniciile din Egipt.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 16.07.2021, 18:18

Abuz domestic, fotografie reprezentativă
Mărturii tulburătoare ale femeilor, despre abuzurile conjugale şi despre teama de a cere ajutor, în Egipt - Shutterstock

În noaptea nunții, Safaa, în vârstă de 34 de ani, a fost violată de soțul ei. Atacul a lăsat-o cu leziuni la  încheieturile mâinii, în zona gurii, dar şi la nivel inghinal.

„Eram la menstruație și nu eram pregătită să fac sex în noaptea aceea”, spune ea. "Soțul meu a crezut că evit să am o relație intimă cu el. M-a bătut, m-a încătușat, mi-a pus mâna la gură și m-a violat"

Victimele abuzurilor se tem să depună plângere la poliţie

Totuși, Safaa a refuzat să depună plângere la poliţie împotriva soţului ei, de teama stigmatizării sociale. Cultura blamării victimelor esteo obişnuinţă în ceea ce priveşte societatea patriarhală, mai ales dacă victima este o femeie. Un moment de cotitură a venit însă în aprilie, când o scenă dintr-un serial de televiziune numit „Newton’s Cradle”, difuzat în timpul lunii de Ramadan, a arătat câteva secvenţe în care un soţ îşi forţa propria soţie. Pentru multe femei, episodul a evocat amintiri extrem de dureroase, dar le-a dat și curajul să se deschidă şi să vorbească pe reţelele de socializare pentru a-şi împărtăşi experienţele cu întreaga lume. În câteva săptămâni, sute de mărturii au apărut online, inclusiv peste 700 pe o pagină de Facebook numită Speak Up. Printre acestea se număra și Sanaa, în vârstă de 27 de ani.

"Soţul meu era un înger. La un an de la căsătoria noastră, eram însărcinată și pe cale să nasc", spune ea într-un mesaj. „Ne-am certat pentru un lucru banal și el a decis să mă pedepsească. S-a năpustit asupra mea şi m-a violat. Atunci am avut un avort spontan”

Femeia a luptat singură pentru a obţine în final divorţul şi acum trăieşte separată de soţul ei, dar continuă să sufere în urma pierderii copilului ei. Abuzul sexual, prin forţă şi violenţă, este răspândit în numeroase părţi ale Egiptului, aplicat în special în noaptea nunţii. Dezbaterile pe tema relaţiilor abuzive au devenit şi mai aprinse atunci când o fostă soţie a unui cântăreţ celebru şi-a expus public, pe Instagram, povestea propriului viol conjugal, a cărei victimă a fost ea însăşi. Videoclipul care o arată vorbind în lacrimi a devenit viral şi a ajuns pe prima pagină a mai multor publicaţii media. Soțul a respins acuzațiile ca fiind „nefondate” într-un videoclip pe care l-a postat pe Instagram ca răspuns. În acelaşi timp, fosta sa soție a cerut modificări ale sistemului juridic pentru incriminarea acestei practici.

Peste 6.500 de cazuri de violenţă conjugală la nivel anual, în Egipt

În cel mai recent studiu al său, publicat în ianuarie 2015, Consiliul Național pentru Femei (NCW), condus de Guvern, a declarat că în fiecare an au existat în medie peste 6.500 de cazuri de violență conjugală care au implicat viol marital, hărțuire sexuală și practici sexuale forțate.

„Violul conjugal este pus pe seama unei culturi comune aici, în Egipt, care crede că un contract de căsătorie obligă o soție să fie disponibilă pentru relații sexuale 24/7”, spune Reda Danbouki, avocat și director executiv al Centrului de femei pentru orientare și conștientizare juridică.

Credința obișnuită aici, bazată pe unele interpretări religioase, este că, dacă o femeie refuză să întrețină relații sexuale cu soțul ei, ea devine „păcătoasă” și „îngerii o blestemă toată noaptea”, adaugă el. Pentru a soluționa dezbaterea, Dar al-Ifta, organismul consultativ islamic egiptean care emite edicte religioase, a spus: „Dacă soțul folosește violența pentru a-și forța soția să întreţină relaţii cu el, el este în mod legal un păcătos și soția are dreptul să meargă în instanță și să depună o plângere împotriva lui pentru a fi pedepsit".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totuși, Centrul a documentat peste 200 de cazuri de viol conjugal în ultimii doi ani, mai ales din cauza a ceea ce este cunoscut pe scară largă ca „frica din prima noapte”, explică dl Danbouki. Legea egipteană nu incriminează violul conjugal - considerat o formă de violență sexuală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - și instanțelor le este, de asemenea, dificil de dovedit că fapta nu a fost una consensuală. Majoritatea cazurilor de viol conjugal care ajung în instanță nu se încheie cu o condamnare din cauza articolului 60 din Codul Penal egiptean.

„Dispozițiile Codului Penal nu se aplică niciunei fapte săvârșite cu bună-credință, în conformitate cu un drept stabilit în virtutea Shariei (legea islamică)”, se prevede în articol, potrivit BBC.

Danbouki spune că violul conjugal ar putea fi dovedit prin "examinarea întregului corp pentru a căuta abraziuni, leziuni externe. Ar trebui căutate rănile din jurul gurii, împreună cu încheieturile mâinilor". Schimbarea este adesea lentă în Egipt, unde valorile conservatoare domină încă, dar pentru victimele violului conjugal, vocile lor încep să fie auzite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » "Soţul meu era un înger; apoi m-a violat" Mărturii tulburătoare ale femeilor, despre abuzurile conjugale şi despre teama de a cere ajutor, în Egipt