Antena Meniu Search
x

13 ani de la moartea lui Anthony Quinn! A primit Oscarul pentru un rol de opt minute

Pe 3 iunie 2001 se stingea din viaţă, la 86 de ani, unul dintre cei mai mari şi carismatici actori de la Hollywood, cap de afiş în filme celebre ca ”Zorba grecul”, ”Tunurile din Navarone” sau ”La strada”

Pe 3 iunie 2001 se stingea din viaţă, la 86 de ani, unul dintre cei mai mari şi carismatici actori de la Hollywood, cap de afiş în filme celebre ca ”Zorba grecul”, ”Tunurile din Navarone” sau ”La strada”

Antonio Rodolfo Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în oraşul mexican Chihuahua, într-o familie în care mama, Manuela Oaxaca, era de orgine aztecă, iar tatăl, Francisco Quinn, era jumătate irlandez-jumătate mexican.

Iată câteva lucruri inedite despre celebrul actor:

Când avea şase ani, micul Antonio a plecat cu părinţii în America, în El Paso, apoi la Los Angeles, acolo unde tatăl său s-a angajat ca asistent de cameraman la un studiou de film. În adolescenţă, Quinn s-a apucat de box pentru a se întreţine, dar şi-a făcut timp să studieze în particular arta şi arhitectura. În această perioadă, a primit din partea unui studio o ofertă de 300 de dolari pe săptămână, pentru a apărea în mai multe roluri episodice.

După câteva prestaţii în piese de teatru, a debutat în filmul ”Parole” (1936). Până în 1947, când avea 32 de ani, Anthony fusese distribuit în mai mult de 50 de filme în care interpretase roluri de indieni, gangsteri, şerifi hawaiieni, luptători de gherilă filipinezi, şeici, dar nu era încă privit ca un star.

Quinn a cucerit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, devenind primul artist american de origine mexicană răsplătit cu o asemenea distincţie.

Tot atunci, a atras şi atenţia producătorilor italieni, iar celebrul regizor Federico Fellini l-a distribuit în ”La strada” (1954). Al doilea premiu Oscar, tot pentru cel mai bun actor în rol secundar, i-a fost acordat pentru prestaţia din ”Lust for life” (1956), o peliculă biografică despre pictorul Vincent Van Gogh, interpretat de Kirk Douglas. Ceea ce este cu adevărat inedit e faptul că acesta apare doar opt minute în filmul lung de peste două ore.

Anii `60 au reprezentat deplina consacrare pentru carismaticul actor, care a strălucit în superproducţiile ”Tunurile din Navarone” (1961), alături de Gregory Peck, şi ”Lawrence al Arabiei” (1962), alături de Laurence Olivier.

Cel mai mare rol al carierei, pentru care a şi fost nominalizat la Oscar, a fost în ”Zorba grecul”, filmul realizat după romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis. Secvenţa în care Zorba, interpretat de Quinn, dansează sirtaki pe plajă, în acordurile muzicii lui Mikis Theodorakis, a devenit una din cele mai cunoscute scene din istoria filmului.

Din acea perioadă, mai merită reţinut rolul lui Quinn din ”A 25-a oră”, peliculă inspirată de nuvela cu acelaşi nume a scriitorului român Constantin Virgil Gheorghiu. De atunci, a apărut în filme mai degrabă comerciale, pe care le-a ridicat totuşi cu personalitatea sa inconfundabilă.

Anthony a murit pe 3 iunie 2001, la 86 de ani, în urma unei pneumonii şi a unui stop respirator, pe fondul unui cancer laringian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Mondene » 13 ani de la moartea lui Anthony Quinn! A primit Oscarul pentru un rol de opt minute