Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine a fost cu adevărat „Omul cu masca de fier”? Misterul vechi de 350 de ani a fost elucidat. VIDEO

Una dintre cele mai controversate enigme ale istoriei franceze, care a inspirat mulţi romancieri de-a lungul timpului, printre care şi Alexandru Dumas, este cea a „Omului cu masca de fier”. De la simplu valet, la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului a rămas necunoscută timp de 350 de ani.

de Redactia Observator

la 10.05.2016 , 10:35

Una dintre cele mai controversate enigme ale istoriei franceze, care a inspirat mulţi romancieri de-a lungul timpului, printre care şi Alexandru Dumas, este cea a „Omului cu masca de fier”. De la simplu valet, la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului a rămas necunoscută timp de 350 de ani.

Primul document care atestă existenţa unui prizonier cu mască apare în anul 1669, când ofiţerul fortăreţei Pignerol, Benigne d’Auvergne de Saint-Mars, consemnează un raport cu privire la cinci deţinuţi, unul dintre ei considerându-se a fi „omul cu masca de fier”. Timp de mai mulţi ani, ofiţerul fortăreţei Pignerol este transferat în calitate de guvernator pe mai multe insule franceze şi se pare că a fost însoţit de fiecare dată de "omul cu mască", ceea ce întăreşte ideea că prizonierul ar fi fost o persoană importantă.

În anul 1698, în urma unui ordin emis de regele Ludovic al XIV-lea, Saint-Mars devine guvernator al Bastiliei. Şi de această dată, omul cu masca de fier a fost întemniţat sub supravegherea expresă a lui Saint-Mars. În 1703, prizonierul enigmatic se stinge din viaţă, provocând uimire, cât şi unele acţiuni care pot sugera dorinţa de a scăpa de urmele acestuia: înmormântarea are loc în grabă, certificatul de deces este distrus într-un foc, iar toate lucruri persoanele ale prizonierului sunt aruncate ori arse.

Articolul continuă după reclamă

Un profesor de istorie de la Universitatea California din Santa Barbara, Paul Sonnino, a publicat o carte pe acest subiect, susţinând că a reuşit să elucizede misterul privind identitatea personajului enigmatic, informează Live Science.

În cartea sa, "The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story" ("Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi"), Sonnino îşi poartă cititorii printr-o serie de documente istorice şi corespondențe privindu-l pe deținut şi informațiile istorice despre acesta.

El susţine că "omul cu masca de fier" era de fapt un valet, pe nume Eustache Dauger. Sonnino a ajuns la concluzia că Eustache Dauger a fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru a Franței la începutul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere imensă, iar Sonnino este de părere că valetul a fost închis pentru că ar fi cunoscut faptul că o parte însemnată din această avere ar fi fost furată.

"Am reușit să determin faptul că Mazarin a furat o parte din averea sa uriașă de la fostul rege al Angliei (Carol I Stuart decapitat după ce a pierdut războiul civil împotriva forțelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell). Dauger probabil că nu și-a ținut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că dacă își va dezvălui identitatea va fi imediat ucis", a explicat Sonnino.

Întrebat de ce crede că acest mister a persistat atât de mult timp, Sonnino a răspuns că povestea acestui personaj a devenit rapid o legendă, iar unii istorici s-au făcut "vinovați" că nu au vrut să distrugă această legendă și au căutat să păstreze dimensiunea sa "antiseptică, moralizatoare și sensibilă".

Povestea lui a fost popularizată şi în filmul din 1998 "The Man in the Iron Mask", cu Leonardo DiCaprio în rolurile principale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri Mondene » Cine a fost cu adevărat „Omul cu masca de fier”? Misterul vechi de 350 de ani a fost elucidat. VIDEO