Antena Meniu Search
x

Aproape 20% dintre româncele însărcinate ajung la medic doar în momentrul naşterii. Sfaturile medicului pentru o sarcină sănătoasă

Aproape 20 la sută dintre femeile însărcinate ajung la medic doar în momentul naşterii, iar multe dintre ele au o îngrijire prenatală incompletă.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 18.06.2021, 09:55

Vezi și

Sarcina implică multe riscuri, spun medicii, care trag un semnal de alarmă. Analizele trimestriale, şi nu numai, sunt esenţiale. Cel mai important pas după un test de sarcină pozitiv, este vizita la medicul ginecolog, pentru verificarea şi confirmarea sarcinii. Excluderea unei sarcini extrauterine este esenţială.

"După ce se efectuează prima ecografie de confirmarre şi evaluare a sarcinii, urmează o altă ecografie de control a evoluţiei sarcinii, care are loc la 10-15 zile de la prima ecografie transvaginală. Dacă şi aceasta este bine, ulterior pacienta este îndrumată să se programeze pentru ecografia de screening a anomaliilor cromozomiale, dublu test între 11 şi 13 săptămâni şi şase zile", a declarat Cristina Tănase Damian, medic ginecolog.

Această analiza exclude cele mai populare sindroame genetice. Mai exact, sindromul Down, sindromul Edwards şi sindromul Patau. De asemenea, ne indică şi dacă pacienta este la risc pentru a dezvolta alte patologii care să pună în pericol viaţa fătului sau viaţa mamei. De asemenea, este importantă şi pentru o datare corectă a sarcinii.

"Avem de făcut şi un set de analize de laborator uzuale. O hemoleucogramă, o coagulogramă, evaluarea funcţiei hepatice, renale, evaluare aprofilului Torch, pentru a şti la ce are imunitate gravida sau nu", mai spune medicul ginecolog Cristina Damian.

Pe acelaşi subiect

Foarte importantă este morfologia din trimestrul doi, după 20 de săptămâni. Poate să fie efectuată nu doar de medicul curant, ci şi de un specialist în medicina materno-fetală.

"Este momentul oportun de a evolua cum s-au format organele. Fiecare organ al copilului în parte şi vedem dacă există malformaţii sau nu. Pe buletin întotdeauna scrie că ecografia nu vede 100% din malformaţiile fetale. Putem să decidem unde are loc naşterea, dacă e necesar loc specializat, prin ce modalitate naşte gravida, paşii următori pentru tratamentul copilului. Dacă pacienta prezintă anumite boli, cum ar fi lupus, boli cardiace, este important să ştie, chiar epilespie, va necesita examinări suplimentare. Ultimul trimestru începe totuşi cu o evaluare morfologică de trimestrul trei, un set de analize uzuale", a mai precizat medicul Damian.

În funcţie de cum a evoluat sarcina, evaluarea se face o dată pe lună sau o dată la două săptămâni. Partea psihologică, însă, nu trebuie uitată.

"Vine la pachet cu o încărcătură hormonală şi psihoemotioanla. Sfătuiesc familia să îi fie alături. Este un carusel emoţional şi sarcina şi perioada postpartum. Cel mai bine o ascultam pe ea, ce îşi doreste. Temerile legate de sarcină, de după naştere, de perioada de alăptare. Cel mai important sfat este să rămână relaxate, să comunice foarte bine cu ginecologul, să îi spună orice temere, frică, îndoaială au. Dacă este o comunicare deschisă, pentru a o ajuta să treacă peste acest moemnt delicat, unic şi magic, de ce nu", a mai precizat Cristina Tănase Damian, medic ginecolog.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Observator Medical » Aproape 20% dintre româncele însărcinate ajung la medic doar în momentrul naşterii. Sfaturile medicului pentru o sarcină sănătoasă