Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum ne ferim de accidentări când facem sport. Cel mai bun tratament pentru refacere rapidă, fără durere

Facem sport din pasiune sau pentru că vrem să fim sănătoşi. Însă nici sportul nu poate fi făcut oricum. Trebuie să respectăm anumite reguli, altfel riscăm să ne accidentăm şi să facem mai mult rău decât bine. Iată care sunt cele mai frecvente accidentări.

de Redactia Observator

la 29.03.2023 , 07:41

Indiferent de vârstă, pasiuni sau condiție fizică, toți - sportivii pasionați, amatori sau profesionişti- am fost, la un moment dat, în situația neplăcută de a ne accidenta. Iar accidentările sportive acute sunt chinuitoare și dureroase. Şi, mai important, ne pun în situația de a nu mai putea practica sportul preferat o perioadă de timp. Însă, deși multe dintre accidentările acute sunt probleme minore care cu puțin repaus și un antiinflamator care se cumpără fără o rețetă specială pot trece fără repercusiuni, sunt însă și accidentări care ne trag pe banca de rezerve ceva mai mult timp.

Accidentări frecvente la sport: entorse şi rupturi de ligamente

Cele mai frecvente tipuri de accidentări sau leziuni acute sunt entorsele, întinderile de tendoane și rupturile ligamentelor. Acestea pot apărea în timpul practicării oricărui sport și survin, de obicei, după căderi sau răsuciri bruște. 

Vezi și

"Sportivii amatori sau profesionişti pot suferi de accidentări care să implice orice parte a corpului, dar cele mai frecvente sunt la nivelul membrelor inferioare. Cel mai des întâlnite sunt entorsele genunchiului sau gleznelor. O entorsă a gleznei se asociază cu rupturi parțiale, foarte rar, rupturi complete ale ligamentelor", spune Maher Mutasem, medic ortoped.

Pe acelaşi subiect

Sigur că, în funcție de sportul practicat, accidentările vizează anumite părți ale corpului. De exemplu, genunchiul este extrem de vulnerabil atunci când facem schi. La fel și atunci când jucăm fotbal. Degetele ne pot fi afectate atunci când facem escaladă sau jucăm baschet, iar cicliștii pot suferi fracturi la brațe sau clavicule atunci când cad.

"Când se schimbă culoarea pielii, apare echimoza, adică vânătaia, tumefierea, adică umflătura locală, pacientul trebuie să se prezinte la medic. Dacă tratamentul nu este corect de la început, rămân sechele, adică durere și instabilitate articulară", adaugă Maher Mutasem, medic ortoped.

Tratamentul stabilit de medic. Ce analize sunt necesare

În funcție de tipul și gravitatea leziunii, medicul va cere o serie de investigații imagistice. Prima este radiografia, care arată dacă există o fractură, apoi o ecografie, RMN sau CT care pot dezvălui dacă și în ce fel sunt afectate articulațiile, tendoanele și ligamentele. În funcție de acestea este decis și tratamentul corect, cel care le va permite sportivilor să se întoarcă, pe teren, sănătoși. Nu imediat, însă. 

"Orice articulaţie are nevoie de repaus ca să se vindece. Dacă pacientul continuă să facă efort, raman sechele. Poate să împiedice și activitățile sportive în viitor și poate pune sportivul chiar să renunţe. Poate un sportiv să mai facă sport dacă diagnosticul este pus corect și tratamentul instituit repede, da", a explicat Maher Mutasem, medic ortoped.

Așadar, nu ezitați să cereți ajutorul medicului atunci când v-ați rănit pe terenul de sport. În cazul leziunilor sportive critice, o soluţie este alternativa chirurgicală, în special în cazul în care există rupturi complete de ligamente și fracturi cu deplasare. O problemă, chiar și gravă, tratată corect este vindecabilă.

Stretching înainte şi după sport

Probabil că auziți asta tot timpul, dar ceea ce faceți înainte și după ce faceți sport este la fel de important ca și sportul în sine. Este, așadar, esențial ca înainte să vă apucați de schiat, escaladă, alergat, fotbal sau baschet, să vă încălziți bine. Exercițiile de stretching ajută și când sunt practicate înainte și când sunt făcute după sesiunea de sport. Exercițiile fizice care întăresc mușchii ajută articulațiile să fie puternice și mai puțin vulnerabile.

Tot de mare ajutor este și menținerea unei greutăți adecvate. Prea multe kilograme în plus vor duce la leziuni mai grave și la un risc crescut de accidentări grave. Purtarea pantofilor de sport corecți ajută la menținerea unei posturi bune și scade riscul de accidentare. Şi nu uitați, în sport nu e loc de bravură. NU încercați să faceți lucruri peste puterile voastre și cereți sfatul unui antrenor dacă vreți să creșteți considerabil, dar în siguranță, intensitatea și dificultatea antrenamentelor. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Observator Medical » Cum ne ferim de accidentări când facem sport. Cel mai bun tratament pentru refacere rapidă, fără durere