Antena Meniu Search
x

Cine trebuie să facă vaccinul anti-HPV. Până la ce vârstă se face gratuit în România

În fiecare an, în România, 4.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce aproximativ 2.000 pierd lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

de Redactia Observator

la 02.06.2021, 16:49

Serul anti-HPV, injectat în braţul unei fetiţe cu bluză roz
Cine trebuie să facă vaccinul anti-HPV - Shutterstock

HPV, Human Papiloma Virus, este un virus responsabil de apariția cancerelor anogenitale, afecțiuni care debutează lent și de cele mai multe ori fără simptome. Virusul are numeroase rădăcini, până în prezent fiind descoperite peste 100 de genotipuri. Dintre acestea însă, cel mai mare potențial oncogen îl au tulpinile 16 și 18. HPV poate afecta atât femeile, cât și bărbații.

Testul HPV vine în completarea testului Babeș-Papanicolaou. Astfel, dacă în urma acestui test depistate leziuni precanceroase, este necesară testarea HPV pentru depistarea infecţiei şi determinarea genotipului cu care este infectat pacientul. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% din cancerele de col uterin.

Cui i se recomandă vaccinul anti-HPV

Vaccinul poate fi administrat atât persoanelor de gen feminin, cât și celor de gen masculin. În cadrul studiilor clinice, serul s-a dovedit eficient în protejarea împotriva tipurilor de HPV care provoacă cele mai multe cazuri de astfel de boli, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani.

"E un cancer groaznic şi este păcat să se mai moară în prezent de cancer de col, atâta timp cât avem vaccinare şi avem şi screeningul secundar", declară Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie. Medicii recomandă inclusiv vaccinarea băieţilor.

Cine poate face vaccinul anti-HPV gratuit în România

În România, vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare, pentru fetele din grupa de vârstă 11 - 14 ani. Din 6 ianuarie, părinţii care au comandat vaccinul pot merge la medicii de familie să îşi imunizeze copiii. 20.000 de doze au fost deja repartizate către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcţiile de sănătate publică din ţară.

"Ministerul Sănătăţii a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcţiile de sănătate publică din ţară, acestea urmând să repartizeze medicilor de familie dozele solicitate. Ce poţi face tu? Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta", arată reprezentanţii MS, într-o postare pe Facebook.

Achiziţionarea vaccinului împotriva HPV pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor părinţilor/reprezentanţilor legali transmise medicilor de familie, potrivit news.ro.

Ioana Mihăilă a precizat că screeningul ”e bine sa fie făcut la nivel de asistenţă primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util şi eficient, este esenţială”.

”Prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afişeze mai uşor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria faţă de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani. De asemenea am întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziţie centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19”, a mai scris Mihăilă.

Ministerul Sănătății iniţiază toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani și la băieți. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a mărturisit că și-a vaccinat, recent, fetița împotriva HPV.

"Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița", a adăugat Ioana Mihăilă.

Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează, în acest moment, doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani.  Primii vizaţi sunt copiii ai căror părinţi au cerut dozele între anii 2017 şi 2018. Astfel, 20 mii de vaccinuri au fost deja repartizate în ţară. 

Fetele cu vârste între 11 şi 14 ani trebuie să facă două doze de vaccin la o distanţă între 5 şi 13 luni. În cazul celor de peste 15 ani, însă, sunt necesare 3 doze. Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali.

Cât costă vaccinul anti-HPV

Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal și tegumentar.

În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.

Există trei tipuri de vaccinuri:

  • vaccin HPV bivalent - protejează împotriva tulpinilor 16 și 18
  • vaccin tetravalent - împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 1812
  • vaccin nonavalent - asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 5814

Deocamdată, în România, vaccinarea gratuită a fetelor peste 15 ani și a băieților nu este luată în calcul.

Vaccinul Gardasil 9 nu trebuie administrat dacă:

- sunteți alergic la oricare dintre substanțele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin: clorură de sodiu, L-histidină, polisorbat 80, borat de sodiu

- ați prezentat o reacție alergică după administrarea unei doze de Gardasil sau Silgard (HPV tipurile 6, 11, 16 şi 18) sau Gardasil 9.

Serul poate preveni apariția leziunilor anogenitale precanceroase și a verucilor genitale. Dat fiind că vaccinurile HPV nu protejează împotriva tuturor tulpinilor cu risc oncogen crescut, screening-ul împotriva cancerului de col uterin este recomandat, în continuare, și femeilor vaccinate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Cine trebuie să facă vaccinul anti-HPV. Până la ce vârstă se face gratuit în România