Antena Meniu Search
x

Video Cum se tratează acneea şi când se impune o vizită la dermatolog. Nu este doar o problemă estetică

Acneea este o problemă cu care se confruntă mulţi adolescenţi. Vestea bună este că de multe ori trece de la sine. Iată când este însă cazul să mergem la dermatolog.

de Redactia Observator

la 03.04.2022, 08:48

Vezi și

Mai mult decât o problemă estetică, acneea este o reală problemă de sănătate. În primul rând de sănătate a pielii; În al doilea rând, acneea poate semnaliza alte afecţiuni şi poate determina probleme emoţionale. Tocmai de aceea, părinţii adolescenţilor care suferă de acnee nu ar trebui să amâne vizita la dermatolog. Cu îngrijire adecvată şi tratament de specialitate, acneea poate fi ţinută sub control, iar viaţa adolescentului, şi aşa tumultoasă, poate fi mult mai frumoasă. 

Citește și: Când e mai bine să exfoliezi pielea: înainte sau după epilat

Acneea, una din problemele adolescenţilor

Nu există adolescent care să nu fi avut măcar un coş-două, din când în când. Şi chiar dacă uneori şi unul singur pare o tragedie, vorbim despre o adevărată problemă a pielii atunci când aspectul şi frecvenţa comedoanelor, cum se numesc ele medical, devin îngrijorătoare. "Trebuie să ne prezentăm la medicul dermatolog când acneea este cicatriceală. Deci dacă facem câteva coşuri menstruale sau băieţii dacă mănâncă ceva nepotrivit sau se stresează mai tare şi sunt la pubertate ne putem îngriji cu produse cosmetice de la farmacie, fără prescripţie", spune Viviana Iordache, medic dermatolog. 

Pe acelaşi subiect

Când ne adresăm medicului dermatolog

Iar acneea cicatriceală este acea formă de acnee care nu îi lasă pe tineri să uite uşor că au avut ... un coş. "În momentul în care forma de acnee lasă cicatrice când a trecut coşul, fie că e o cicatrice hiperpigmentată, fie că e o gropiţă, fiindcă acneea se tratează relativ uşor, cicatricile se tratează complicat şi costisitor. Al doilea factor de prezentare la medic este forma nodulară, atunci când sub piele simţim nişte noduli. Forma nodulară e motiv de consultaţie şi tratament dermatologic", explică Viviana Iordache.  

Uneori, acneea este agravată chiar de tratamentul sau îngrijirea neadecvată. Ce înseamnă asta? Că nu de puţine ori tinerii, din dorinţa de acoperi urmele lăsate de acnee, acoperă în mod greşit pielea cu fardurile sau cremele nepotrivite. Alteori folosesc produse de îngrijire care fac mai mult rău decât bine, exagerează cu ele sau traumatizează pielea, "storcând" coşurile. Sau, influenţaţi de ceea ce văd în social-media sau la prieteni, schimbă tratamentul recomandat de specialist. 

"Dacă ne-a mers bine cu nişte produse, dacă am avut o acnee serioasă, e bine să ne consultăm cu medicul dermatolog atunci când facem schimbări de rutină. Dacă vorbim despre fete, şi acestea încep să se fardeze, atunci trebuie să fie foarte atente ca sub orice fard şi fond de ten să pună produsele dermatocosmetice indicate de doctorul dermatolog", recomandă Viviana Iordache

Tratamentul acneei e de durată

Şi nu trebuie să uite că tratamentul acneei este de durată şi nu dă rezultate spectaculoase de pe o zi pe alta. Aşa că e nevoie de multă răbdare, chiar dacă pentru adolescenţi este probabil cel mai dificil aspect. "Tratamentele pentru acnee sunt tratamente care se discută cu anii. Chiar dacă tratăm puseul şi în acest timp menţinem o piele frumoasă, pielea frumoasă se va menţine cu tratament permanent. Însă nu toate tratamentele înseamnă medicamente", subliniază Viviana Iordache

Şi mare atenţie la mască. Adolescenţii care merg la şcoală sau la liceu, unde stau cu masca pe faţă mai multe ore, trebuie să discute cu medicul dermatolog la primele semne că acneea se agravează. Iar ca regulă generală, ar trebui să se uite mai mult la calitatea măştii decât la aspectul ei şi să o schimbe la câteva ore. 

O piele frumoasă şi sănătoasă ajută psihicul

Acneea nu este, aşadar, un capăt de ţară, iar vizitele la medicul dermatolog ar trebui să devină o obişnuinţă pentru cei care au această problemă. Asta poate deveni un partener pentru adolescenţii care trec prin furtuna hormonală specifică vârstei şi îi poate ajuta să treacă peste această perioadă fără ca imaginea lor să aibă de suferit. Şi, chiar dacă poate părea superficial, imaginea este extrem de importantă pentru tineri. Aşa că o piele frumoasă şi îngrijită va ajuta şi la psihicul tanarului nostru ... şi aşa extrem de turat în această perioadă a vieţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Observator Medical » Cum se tratează acneea şi când se impune o vizită la dermatolog. Nu este doar o problemă estetică