Antena Meniu Search
x

Video Cum tratăm bila leneșă? Miturile care nu nu le fac bine pacienților

Dacă vă simţiti frecvent rău după ce mâncaţi anumite alimente sau rămâneţi cu un gust amar, este posibil să suferiţi de o afecţiune a bilei. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.05.2021, 09:10

Vezi și

Dacă aveți dureri puternice în partea dreaptă a abdomenului, care radiază spre spate, însoțite chiar de stări de greață, e foarte posibil ca mecanismul de eliminare a bilei să vă fie afectat. Și să suferiți de dischinezie biliară sau - așa numita bilă leneşă. Afectează mai mult femeile, adolescente sau adulte, supraponderale, şi se poate agrava într-un timp foarte scurt. Atenție la simptome! 

Medic: Bila leneșă se referă la o afecțiune a colecistului în care acesta este incapabil de a secreta suficient lichid biliar adică bilă care ajută la emulsionarea grăsimilor din alimentație. 

Medic: Colecistul este un rezervor în formă de sac aflat sub ficat, în care se acumulează bilă, lichidul secretat de ficat între mese. Imediat după masă, colectistul sau vezicula biliară se va contracta și va împinge în duoden lichidul adică bila, ceea ce face că alimentele să fie mai bine digerate. 

Cum se ajunge aici?

Medic: Pietrele la fiere apar din cauza meselor neregulate, intervale mari de 5 - 6 ore între mese și a faptului că colecsitul nu se contractă în mod regulat. Vor observa că după mesele copioase vor avea disconfort alimentar, fie balonare, constipație, o stare de rău până la dureri în partea dreaptă sub coaste care sunt destul de violente și au un caracter colicativ, dispar. Putem adăuga un gust amar în gură dimineață sau intoleranță pentru anumite alimente. 

Iar miturile despre bila leneșă nu le fac deloc bine pacienților. 

Medic: Băutul de ulei de măsline și de zeamă de lămâie de examplu sau de sare amară, acestea sunt alimente care contractă foarte tare colecistul și sunt interzise în cazul pacienților care se știu cu pietre la fiere. Se consumă foarte multe alimente colecistokinetice și împing pieptrele, sunt foarte periculoase aceste cure, odată plecate ele se pot bloca pe traect și pot determina afecțiuni grave.

Medic: Singura soluție este cea chirugicală. Curele și încercările de eliminare a pietrelor sunt periculoase. 

Dar că să nu ajungem acolo, regimul alimentar sănătos ne ajută cel mai mult. O greutate normală, fructe și legume proaspete, pește și grăsimi sănătoase. 

Așadar, simptomele pentru bila leneşă sunt în primul rând:

- durerea abdominală, mai ales după masă, dacă mâncăm foarte gras ori alimente picante

- gust amar 

- balonare 

- starea de greaţă 

Iar dacă vorbim despre prevenție, scăderea în greutare este primul pas pentru persoanele supraponderale. Și un meniu mai sănătos. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Observator Medical » Cum tratăm bila leneșă? Miturile care nu nu le fac bine pacienților