Video Duşul cu apă rece, terapie pentru organism. Ce beneficii aduce expunerea la frig
Frigul nu e mereu ceva de evitat. Ba chiar uneori ne poate ajuta. Studiile arată că o expunere scurtă la rece poate duce la o secreţie de adrenalină de cinci ori mai mare decât ar fi în mod normal. Ce beneficii, dar şi ce riscuri vin din expunerea la frig, vedem acum în rubrica Observator Medical.
Astăzi vorbim despre frig, şi ce urmează să vă spun o să vă sperie - şi fix acesta este efectul pe care e bine să îl căutaţi - atunci când faceţi un duş rece. Am auzit de mult că duşul rece poate fi benefic pentru inima sau circulaţie în general, dar haideţi să vedem mecanismele fiziologice din spatele unui duş rece şi cât este el de benefic cu adevărat.
Atunci când ne expunem deliberat la frig - fie că este iarnă afară şi stăm în frig, sau facem un duş rece sau o baie rece - corpul nostru începe să se răcească. Bineînţeles, vrem să evităm hipotermia - astfel nu stăm mai mult decât 1-3 minute într-un duş sau o baie rece - şi aceasta răcire ajunge şi în acest termostat din hipotalamus; ce se întâmplă ca răspuns la acest stimul - este o turare a metabolismului nostru - pentru că al nostru corp vrea să se încălzească la loc. Ce trebuie să facem după acest duş rece este să ieşim din el fără să dăm drumul la apă caldă pentru a lăsa corpul să îşi facă treaba.
Mai alerţi şi mai motivaţi pe parcursul zilei
Studiile arată că imediat după acest duş rece apare o secreţie de adrenalină de 5 ori mai mare decât nivelul normal bazal şi de dopamină - hormon al motivaţiei - de 2.5 ori mai mare decât valoarea normala bazală - şi acestea se menţin timp de câteva ore.
Asta ne va face să fim mai alerţi şi mai motivaţi pe parcursul zilei. Expunerea repetată timp de câteva săptămâni duce şi la o uşoara hipertrofie a glandei tiroide care va secreta mai mulţi hormoni tiroidieni - implicaţi în energia fiecarei celule din corpul nostru. Pe lângă asta avem şi un beneficiu psihologic.
Spor la expus la frig, şi atenţie, dacă vă ştiţi cu probleme cardiace este bine să consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a face asta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰