Antena Meniu Search
x

Ce presupune dieta antiiflamatorie şi cum ne poate ajuta după ce ne întoarcem din vacanţe

După vacanță, pe lângă kilogramele în plus cu care ne întoarcem, de multe ori revenim acasă și cu stări de balonare sau cu dureri abdominale. Inflamațiile se pot agrava dacă nu suntem atenți la alimentație. Şi nu pentru slăbit, ci pentru o stare de bine a organismului.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.07.2021, 13:20

Vezi și

Marilena Oprișanu, nutriționist-dietetician: Dieta antiinflamatorie este o corecție promptă când avem astfel de simptome digestive, acest disconfort abdominal, balonare. După o săptămâna, după ce se întorc cu câteva kilograme în plus, se întorc cu o inflamație acută. O inflamație acută care e manifestată printr-o distensie a abdomenului, un disconfort abdominal, un dezechilibru al tranzitului. Este această balonare continuă. Orice ai mânca, devine din ce în ce mai grav, persoanele spun că preferă să nu mai mănânce nimic sau mai rău, țin o cură de sucuri. Au impresia că dacă beau doar sucuri, o să se calmeze. E și mai grav, pentru că se produce efectul de osmoză. Asta înseamnă că se va dezechilibra tranzitul și mai mult, și distensia abdomenului va fi la fel. Își dau vacanța peste cap. 

Inflamația se localizează în tractul digestiv, iar pentru a calma simptomele, trebuie să intervenim prompt. 

Marilena Oprișanu, nutriționist-dietetician: În inflamație acută, strict în acest exemplu, într-o vacanță, pot fi provocate dintr-o enzitatică digestivă deficitară, o maldigestie, o malabsorbție, o combinație alimentară incorectă sau pur și simplu prin repetiția unui aliment iritant pe care îl mâncăm în fiecare zi. Vom mânca numai mâncare la restaurant care are aditivi alimentari și factori iritanți cu care în mod normal nu suntem obișnuiți. 

Marilena Oprișanu, nutriționist-dietetician: Dacă identificăm un trigger, am observat un aliment care întotdeauna ne face rău, îl scoatem și ne observăm, asta se numește practică prin jurnal alimentar până să ajungem la o patologie până la cronicizarea inflamației. Pe o perioadă să nu mai mâncăm la resturant, din cauza aditivilor alimentari adăugați, din cauza unor pesticide, semipreparate, cum ar fi mezelurile, cum ar fi nitriți nitrați, sunt iritanți pentru mucoasa gastrică și nu fac decât să exacerbeze procesul de inflamație. 

Marilena Oprișanu, nutriționist-dietetician: În principiu, în periaoda în care vrem să calmăm simptomele, mâncăm mâncăruri simple, proteină, o carne cu legume, peste cu salată, nu mai mâncăm felul doi, deșert după masă, nu consumăm îndulcitori artificiali, cu diaree, încercăm să evităm amidonoasele. Patiserii, produse de patiserie, prin simplul fapt că avem grăsimi hidrogentate, grăsimi trans, premixuri cu creme de patiserie, pâine măcar veche deo zi, pâine fără drojdie. O pâine cu maia, o pâine integrală, de exemplu. 

Nu este o dietă în sensul popular pentru că nu e concepută pentru a pierde în greutate, dar pentru că devine din ce în ce mai evident că inflamațiile cronice sunt cauzele celor mai grave boli, dietă antiinflamatorie este cea mai bună strategie pentru a reduce durerile acute, dar și riscurile de îmbolnăvire pe termen lung. Ce ar trebui să evităm. 

Marilena Oprișanu, nutriționist-dietetician: Mezelurile au nitriți și nitrați care sunt puternic iritanți, monoglutamat de sodiu, în fast food și cuburi vegetale, nu foarte mult fructoza, nu fructe foarte dulci, creează efectul osmotic, fructe mai acrișoare, un măr, kiwi, rodie, fructe care sunt mai acre și păstrând pauzele alimentare. Ideal trei ore între mesele principale și fruct. Dacă nu avem toleranță pentru a digera fructele, nu le consumăm pe acea perioadă, așteptăm să se calmeze simptomele. 

Și să servim mesele mai mult acasă, și să evităm comenzile, la birou sau la restaurant. 

Marilena Oprișanu, nutriționist-dietetician: Nu trebuie neapărat să stăm acasă, există soluții rapide pe care putem să le aplicăm acasă. Putem să ne facem semipreparate, dau un exemplu de burger, dacă ne place să mâncăm burger, facem o compoziție mai mare, le congelam, l-am scos, va dura la fel de puțin ca și cum am face o comandă online, vă garantez. O tehnică de gătit. Hârtie de copt, facem un portofel, și acolo introducem un pește, ceva legume, sau un mix de legume, împachetăm acest protofel, punem la cuptor, nici măcar nu trebuie să spălăm vasele. Este mâncare simplă în care nu s-au strecurat aditivi. 

Așadar, atenție la disconfortul abdominal şi la balonările din vacanță! Dieta antiinflamatorie înseamnă o selectare cu grijă a alimentelor, dar nu cu scopul principal de a slăbi. Cât mai multe alimente proaspete și cât mai puține de tip fast-food. Dacă simțim că un aliment ne face rău, îl scoatem din meniu, chiar dacă este vorba despre un fruct sau o legumă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Observator Medical » Ce presupune dieta antiiflamatorie şi cum ne poate ajuta după ce ne întoarcem din vacanţe