Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tulburarea de Stres Post-Traumatic: ce declanşează PTSD. Principalele simptome

Observator Medical. În ultimii ani au tot fost evenimente sau situaţii cu potenţial să lase sechele psihologice, chiar şi până în punctul în care putem vorbi de stres post-traumatic. Aflaţi din acest material ce înseamnă mai exact asta şi de la cine putem cere ajutor atunci când avem nevoie.

de Redactia Observator

la 26.04.2023 , 10:01

Ultimii ani au fost dominaţi de evenimente globale care şi-au pus amprenta asupra sănătăţii noastre psihice. Amintim doar de pandemie, războiul de lângă noi şi cutremurul din Turcia. Şi nu de puţine ori, atunci când noi înşine sau cei dragi suntem afectaţi direct de aceste "evenimente", anxietatea şi depresia se împletesc într-o combinaţie unică şi de durată. Evenimentele nu trebuie să te afecteze direct. Chiar si percepţia unei posibile ameninţări de lângă tine care încă nu te-a afectat poate duce la Tulburarea de Stres Post-Traumatic (PTSD) care afectează aproximativ 8% din populaţie. Şi vorbim însă doar despre cei care cer ajutorul.

Tulburarea de Stres Post-Traumatic. Simptome PTSD

Tulburarea de Stres Post-Traumatic (PTSD) este o tulburare mintală şi este diferită de reacţia obişnuită şi naturală de tristeţe sau copleşire trăită de orice persoană care trece printr-un eveniment traumatizant. "Există factori agravanţi sau predictori proşti şi factori protectori. Printre factorii agravanţi enumerăm traumele anterioare, un anumit suport genetic care ne face mai vulnerabili la stres şi, de asemenea, putem enumera factori protectori: absenţa traumelor anterioare, existenţa unui suport social şi posibilitatea de a vorbi despre ceea ce s-a întamplat", explică Emil Voiculescu, medic psihiatru.

Vezi și
  • evitarea amintirilor evenimentului
  • amintiri intruzive legate de eveniment
  • modificarea gândurilor: autoînvinovăţire, ruminaţii
  •  modificari ale răspunsului fiziologic: transpiraţii reci, palpitaţii, ameţeli
Pe acelaşi subiect

Factori declanşatori PTSD

Teoretic, evenimentele care pot declanşa Tulburarea de Stres Post-Traumatic sunt violenţa sexuală, abuzul sau crima, dezastrele naturale, accidentele, războiul sau conflictele. Mai exact, o persoană care a fost victima unor astfel de incidente sau care a fost martora unui astfel de moment la care victimă a fost o persoană apropiată, poate dezvolta acest gen de tulburare. 

"De regulă, apar în legătură cu evenimente care privesc direct persoana, şi nu evenimente generale. Din categoria de comportamente şi modificări comportamentale, adesea se asociază cu adicţii, cu depresie, cu anxietate, cu tentative de suicid, cu tulburări disociative", adaugă Emil Voiculescu, medic psihiatru.

Din nefericire, Tulburarea de Stres Post-Traumatic este o afecţiune gravă cu risc de suicid crescut. Specialiştii spun că 10 la sută dintre persoanele care suferă de aşa ceva au cel puţin o tentativă, aşa că ea nu ar trebui ignorată. Din fericire, PTSD poate fi ţinută sub control prin medicaţie şi psihoterapie. În plus, deşi suntem obişuiţi să credem că doar adulţii pot suferi de tulburări de natură psihiatrică, specialiştii spun că şi copiii pot fi diagnosticaţi cu această afecţiune.

Tulburarea de Stres Post-Traumatic la copii

Dacă în cazul adulţilor lucrurile sunt clare, în cazul copiilor, în funcţie de vârsta lor, simptomele pot fi uşor diferite, mai ales când vorbim despre cei cu vârste sub 6 ani. Cele mai "vizibile" manifestări ale Tulburării Post-Traumatice la copii sunt amintirile şi visele recurente şi supărătoare despre evenimentul traumatic. Copilul va evita activităţi, locuri, persoane sau situaţii care îi reamintesc de traumă, va fi iritabil şi va avea reacţii fizice puternice în faţa elementelor care îi amintesc de traumă, cum ar fi transpiraţiile puternice, bătăi rapide ale inimii sau chiar stări de leşin. De asemenea, copilul se va retrage social şi nu va mai face cu plăcere lucrurile care, în trecut, îl atrăgeau. Deşi simptomele pot semăna cu cele de anxietate şi depresie, acestea sunt semne clare că este nevoie de un consult psihologic sau psihiatric.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Observator Medical » Tulburarea de Stres Post-Traumatic: ce declanşează PTSD. Principalele simptome