Antena Meniu Search
x
Laura Nureldin
Laura Nureldin

Zilele astea, așa încep cele mai multe conversații între oameni care nu s-au văzut de ceva vreme. Duse sunt „Bună, ce faci?”, „Bună, ești OK?”, „Bună! Ce bine-mi pare că te văd!” sau măcar „Bună! Ai de gând să-mi dai banii ăia înapoi?”

Lăsând la o parte faptul că întrebarea în sine e la fel de intruzivă ca veșnica „Da’ tu n-ai de gând să faci un copil?”, dragii mei, să știți că mai există și alte probleme în afară de Sars-CoV-2. Tot probleme mortale.

Reality check: uitați-vă pe worldometers.info, de pildă (nu este un site de fake news, ci un portal de statistici oficiale din toată lumea). O să vă pună lucrurile într-o altă perspectivă.

De exemplu, știați că, în ultimele trei luni, au murit de cancer aproape tot atâția oameni (peste două milioane) câți au murit de Covid într-un an (două milioane opt sute și ceva de mii)? Că – tot în ultimele trei luni – aproape două milioane de copii mai mici de cinci ani și-au pierdut viața abia începută? Că în lumea asta există peste patruzeci și două de milioane de oameni seropozitivi? Că aproape trei sute de mii de oameni s-au sinucis din ianuarie încoace?

Oare pe câți dintre cei care și-au curmat viața în astea trei luni i-a întrebat cineva „Bună, ce faci? Cum îți e? Ești OK?” Oare cât de mult ar fi contat întrebarea asta și oare nu cumva i-ar fi lăsat să mai trăiască un pic și să realizeze că, totuși, cuiva îi pasă de ei? Știați că de malarie – o boală pentru care există și prevenție, și tratament, și care e localizată destul de restrâns (nu prea poți să faci malarie plimbându-te prin Cișmigiu) – au pierit aproape o sută de mii de suflete doar de la începutul anului și până acum?

Vă spun toate astea pentru că par să ne placă mult cifrele. Mult de tot. În fiecare zi anunțăm numărul de infectați. De morți. De vii. De vaccinați.

Fiecare moarte e o tragedie. Fiecare viață pierdută e o durere crâncenă pentru cei care l-au iubit pe cel plecat.

Dar nu se moare numai cu sau de Covid. Oamenii mor. Oamenii se îmbolnăvesc. Oamenii se sinucid. Iar alții uită să mai fie oameni.

- Bună! Te-ai vaccinat?

- Bună! Ce să fac, nu prea bine. Tu?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Opinii » Bună! Te-ai vaccinat?