Antena Meniu Search
x

Evaluarea Națională a adulților, zero note de trecere

La mare căutare pe net, zilele astea, este... dovada că avem copii slabi la învățătură. Să recunoaștem, cretină situație.

Theodora Massini
de Theodora Massini

la 04.07.2021, 16:19

Theodora Massini

Dar asta vrea românul să vadă, probabil, pe la fel de românescul principiu “Să moară și capra vecinului” sau “Ba a mea e mai frumoasă”. Cum am ajuns să descopăr? Simplu, îmi căutam mărgele. Pe Google-ul de pe telefonul meu, la simpla tastare a trei litere- “p”, “e” și “r”, nici nu apuci să scrii mai departe că și apare- nerușinat și insistent- “perle bac 2021”. Iar mai departe... cronica unui “dezastru”. Tot național.

Citesc, de o curiozitate mai mult îndurerată, de ce ajungem să-i punem la zid, să-i facem de cacao, să-i umilim public pe ai noștri copii. Și să ne facă aparent și plăcere asta, că doar nu ne obligă nimeni să le vânăm și arătăm greșelile. Citesc, mai exact, motivele lăsate albastru pe alb de penițele absolvenților. Dar culmea, oi fi eu mai ciudată. Nu doar că nu am râs, nici cu lacrimi nici fără, nu doar că nu mi s-au părut “tari”, așa cum îmi promiteau unele link-uri, ba dimpotrivă, m-am enervat cumplit. Și nu pe copii.

E drept că unele răspunsuri sunt stupide. Altele indicau că elevul ar ști el despre ce este vorba în nuvele dar exprimarea era puerilă, fracturată sau pur și simplu în limbajul pe care îl folosesc tinerii la ei acasă. Erau enumerate și greșeli gramaticale, de ortografie, cunoșteți modelul... Știți ce mi-a amintit asta? De discuțiile de pe forumurile de părinți sau grupurile de whatsapp. Cu puțin noroc, 3 din zece părinți știu că “copiii” se scrie cu tot atâția “i”. Ce ziceți de asta?

Și iată ce ne mai distrăm, în pauzele de cafele de la muncă, pe seama copiilor noștri, a prietenilor lor, a iubitei fiului sau a iubitului fiicei și, foarte posibil, a viitorilor noștri nepoți. Statisticile arată că avem cei mai  mulți elevi analfabeți funcțional din Europa. Dar știți de ce asta?

Pentru că noi, adulții ăștia divini, părinți nefuncționali, care în loc să căutăm “perle de cultură” pe net, tastăm “Perle la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat”, noi suntem, de fapt, de vină că s-a ajuns aici. Noi, cu lipsa noastră din viețile copiilor, sub pretextul “trebuie să aducem bani în casă” iar după muncă “tata tre’ să bea o bere cu băieții”.

Noi, cu lipsa votului nostru și cu resemnarea mioritică “toți sunt la fel”. Noi, cei care nu reușim să facem nimic să schimbăm- nu miniștri, că aici suntem profesori/doctori - ci un sistem de învățământ cu bube, care naște “perle”. Noi, cei care înjurăm la volan, ne certăm de față cu copilul, o mai altoim pe nevastă, ne înjurăm vecinul. Noi ar trebui să ne evaluăm întâi pe noi înșine. Național, așa. Poate că “perlele” vor fi la fel de multe și atunci. Dar măcar ipocrizia să fie mai mică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Opinii » Evaluarea Națională a adulților, zero note de trecere