40 de parlamentari PSD vor pedepse mai mici pentru corupţie. Pentru luare de mită s-ar primi 3 ani după gratii
Un proiect de lege depus de 40 de deputaţi şi senatori PSD reduce pedepsele pentru corupţie şi ridică pragul pentru abuzul în serviciu la 200.000 de euro!
Un proiect de lege depus de 40 de deputaţi şi senatori PSD reduce pedepsele pentru corupţie şi ridică pragul pentru abuzul în serviciu la 200.000 de euro! Nu este singurul lucru pe care şi-l doresc social-democraţii. În respectivul document apar şi alte modificări care ar permite ca închisoarea sub 3 ani să se poată executa la domiciliu.
Potrivit proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, pedepsele vor fi reduse atât pentru luarea de mită, cât şi pentru darea de mită. Astfel, "promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase materiale, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani", faţă de actualele reglementări care prevăd pedepse de la 2 la 7 ani, pentru această faptă.
Şi limita inferioară a pedepsei pentru luare de mită scade la un an, în condiţiile în care actualele reglementări prevăd cel puţin 3 ani de închisoare.
De asemenea, cei 40 de deputaţi si senatori vor modificarea articolulului din Codului penal referitor la regimul închisorii, pentru ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani să se execute la domiciliu. De asemenea, un condamnat poate să scape fără nicio zi în închisoare chiar dacă primeşte o pedeapsă mai mare de trei ani, cu condiţia să aibă vârsta de cel puţin 60 de ani. De închisoare la domiciliu vor beneficia şi cei care suferă de bolile grave sau incurabile.
Totodată reduse pedepsele pentru traficul de influenţă. Faţă de actualul Cod penal, care prevede pedepse de la 2 la 7 ani închisoare pentru această infracţiune, proiectul de lege le micşorează la minimum un an şi maximum 5 ani.
Şi Liviu Dragnea ar putea scăpa de un dosar de abuz în serviciu, odată cu ridicarea pragului pentru această infracţiune la 200.000 de euro. Iniţiatorii legii vor ca 'fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro să se pedepsească cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică'.
Parlamentarii iniţiatori susţin că reducerea pedepselor este necesară pentru că în România există cel mai greu regim sancţionator din Uniunea Europeană, iar 'scopul pedepselor trebuie să fie de reeducare. Aceştia consideră că modificările vor duce şi la scăderea gradului 'de aglomerare' din închisori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰