Antena Meniu Search
x

ACUZAŢII GRAVE la adresa lui Liviu Dragnea: ”Aceştia sunt bani FURAŢI de Dragnea şi clientela politică a PSD"

După ce Liviu Dragnea a acuzat Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş că ar fi lăsat în urmă o gaură în buget de 10 miliarde de lei, preşedintele PSD este acuzat acum că a furat "două miliarde de lei doar în 2014".

După ce Liviu Dragnea a acuzat Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş că ar fi lăsat în urmă o gaură în buget de 10 miliarde de lei, preşedintele PSD este acuzat acum că a furat "două miliarde de lei doar în 2014".

Aceste acuzaţii vin din partea fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, deputat USR, care spune că PSD şi ALDE au votat ”o mascaradă numită anchetă parlamentară” şi că el nu are de gând să participe ”la acest circ”.

Ghinea afirmă că de anchetat ar fi faptul că ”Liviu Dragnea a făcut praf două miliarde de lei doar în 2014 pe aşa numitul Program Naţional de Dezvoltare Locală”, iar raportul Curţii de Conturi pe PNDL este încă secretizat.

”Aceştia sunt bani reali, încasaţi, existenţi şi furaţi de Dragnea şi clientela politică a PSD”, susţine Ghinea.

”Dragnea vrea să afle câţi bani nu au furat tehnocraţii, ca să ştie ce a pierdut anul trecut. PSD - ALDE tocmai au votat o mascaradă numită anchetă parlamentară. E o glumă bună. Anunţ aici că nu am de gând să particip la acest circ”, scrie Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru menţionează că, dacă este întrebat, va trimite aşa-zisei anchete indicaţii despre unde găsesc în MFE documentele trimise la Ministerul de Finanţe privind rectificările bugetare. El adaugă că, oricum, Ministerul Fondurilor nu făcea bugetul, nici măcar pe fonduri europene - sună paradoxal, dar aşa e sistemul, iar când a vrut să schimbe fluxurile financiare ca să fie clară bugetarea pe fonduri europene la Autorităţile de Management l-au blocat ”oamenii lui Dragnea din MDRAP prin mâna moartă Vasile Dîncu”.

"«Ancheta» asta nu e serioasă. Fondurile europene se plătesc beneficiarilor şi se rambursează ulterior. Nu de aici se face deficitul. Bugetarea anuală făcută de Ministerul de Finanţe e mereu un exerciţiu de previziune bazat pe datele de la instituţiile care au investiţii şi proiecte. Ministerele şi autorităţile locale tind să supraestimeze cât pot face, iar Ministerul de Finanţe adună aceste estimări umflate. În loc să facă ordine în această harababură de estimări, Ministerul de Finanţe le pune pe toate în buget. Fără un Minister de Finanţe care să prioritizeze în mod real (deci să taie bazaconiile propuse), estimările pe investiţii (inclusiv din fonduri naţionale) şi fonduri europene sunt mereu umflate de ministere. Fac asta pentru a se asigura că au spaţiu de manevră la negocierea pe credite bugetare cu Ministerul de Finanţe. Aşa se întâmplă în fiecare an, iar ancheta parlamentară ar trebui să se uite la ultimele 10 bugete cel puţin ca să vadă că e aceeaşi poveste”, continuă deputatul USR.

El arată că acestea sunt discuţii serioase şi a propus soluţii în acest an la problema structurală a bugetării în România, pe partea de fonduri europene.

”S-au blocat în orgolii instituţionale, atât la Ministerul de Finanţe, dar în special la Ministerul Dezvoltării, ministerul căruia îi place să gestioneze o halcă mare din fondurile europene, dar să nu raspundă pentru cum face asta (măcar acum se rezolva problema, au înghiţit cu totul Ministerul Fondurilor, nu se vor mai putea ascunde după nume). De pildă, estimările cele mai umflate în 2016 au venit de la autorităţile locale. Fondurile europene pentru autorităţile locale (AM POR) erau şi sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării, deci estimările respective au ajuns în buget prin Ministerul Dezvoltării. Domnul Dîncu poate explica mecanismul în Parlament dacă e invitat şi sunt sigur că va fi. Glumesc, evident”, mai scrie Ghinea.

Fostul ministru susţine că mecanismul de bugetare pentru tot ce înseamnă investiţii publice este defect şi că s-ar bucura să discute o dată în Comisiile de buget de la Parlament schimbarea modului de bugetare.

”În sistemul actual instituţiile dau estimările de investiţii ca pe un fel de listă de dorinţe pentru Moş Crăciun. Cum fondurile europene sunt în cea mai mare parte investiţii, ele cad victimă acestei tentaţii. Evident, listele către Moş Crăciun sunt nerealiste şi proiectele nu se fac”, continuă Ghinea.

”Dacă e de anchetat, reamintesc că Liviu Dragnea a făcut praf două miliarde de lei doar în 2014 pe aşa-numitul Program Naţional de Dezvoltare Locală (de facto, numele complicat pentru «pixul lui Dragnea»). Raportul Curţii de Conturi pe PNDL este încă secretizat. Aceştia sunt bani reali, încasaţi, existenţi şi furaţi de Dragnea şi clientela politică a PSD. Asta nu se anchetează. Se «anchetează» bani care nu au existat niciodată, nu au dispărut deci şi nu au nici un impact pe deficitul bugetar. Cum zice un prieten: prin această anchetă Liviu Dragnea vrea să afle câţi bani nu s-au furat în 2016, ca să ştie câţi bani a pierdut din cauza tehnocraţilor”, încheie fostul ministru.

Birourile Permanente reunite au aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat marţi secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » ACUZAŢII GRAVE la adresa lui Liviu Dragnea: ”Aceştia sunt bani FURAŢI de Dragnea şi clientela politică a PSD"