Antena Meniu Search
x

Video Ai voie sau nu să-ţi exprimi părerea despre politicieni? Proiectul care vrea să incrimineze incitarea la ură a creat scandal între putere şi opoziţie

Parlamentul vrea să incrimineze incitarea la ură pe motive de opinie ori apartenenţă politică. Opoziţia susţine că a fost introdus delictul de opinie şi vrea să atace legea la Curtea Constituţională. Puterea explică: oamenii pot spune ce doresc despre politicieni, dar nu au voie să instige la violenţă împotriva lor doar pentru că fac parte dintr-un anumit partid.

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 20:53

Vezi și

Legea ar fi trebuit să pună în acord Codul Penal cu o decizie europeană privind discriminarea. Însă pe lângă incriminarea incitării la ură pe criterii de rasă, gen sau etnie, aleşii au strecurat şi opinia ori apartenenţa politică. "Orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid va putea fi considerată infracțiune și pedepsită ca atare", a declarat Mihai Badea, deputat USR. "Dacă cineva vine la mine şi spune te omor pe tine şi pe familia ta şi pe copiii tăi pentru că eşti membru PSD; PNL,USR sau AUR şi face acest lucru public. Manifestările prin care se incită la ură pentru apartenenţă politică, da devin infracţiuni", a declarat Laura Vicol, deputat PSD.

Amendamentul controversat e aspru criticat şi de societatea civilă

Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern pe când ministerul Justiţiei era condus de Stelian Ion. Pentru că actul normativ lăsa judecătorul să decidă dacă a fost sau nu incitare la ură, Klaus Iohannis a atacat legea la CCR şi judecătorii constituţionali i-au dat dreptate. Aşa că legea s-a întors în Parlament şi o senatoare USR a făcut acest amendament. Când aleşii Uniunii Salvaţi România nu au mai dorit să îl susţină, social-democraţii şi l-au însuşit prin deputatul PSD Laura Vicol. "Tot ceea ce scrie în acest amendament face parte din această directivă cadru solicitată de către CE în vederea transpunerii în legislaţia românească", a declarat Laura Vicol, deputat PSD.

Decizia nu face însă referire la opinie sau apartenenţă politică. USR vrea să atace acum legea la Curtea Constituţională. "O interpretare abuzivă a textului care include această sintagmă de apartenenţă politică, da, poate da naştere la abuzuri", a declarat Stelian Ion, deputat USR. "Un astfel de criteriu nu există, deci nu poate să facă o lege care adaugă o altă discriminare decât cele prevăzute în constituţie", a declarat Augustin Zegrean, fost judecător CCR. Amendamentul controversat e aspru criticat şi de societatea civilă. Mai ales că au mai fost proiecte similare în trecut. Liviu Dragnea a vrut să incrimineze defăimarea pe criterii de avere sau apartenenţă politică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ai voie sau nu să-ţi exprimi părerea despre politicieni? Proiectul care vrea să incrimineze incitarea la ură a creat scandal între putere şi opoziţie