Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri Europarlamentare și Referendum pe Justiție. Ce trebuie să știi

România mergem la vot. 19 milioane de români vor trimite 32 de europarlamentari la Bruxelles și vor răspunde la cele două întrebări ale referendumului pe justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.

de Redactia Observator

la 26.05.2019 , 01:54

România mergem la vot. 19 milioane de români vor trimite 32 de europarlamentari la Bruxelles și vor răspunde la cele două întrebări ale referendumului pe justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. Fiecare vot contează, dar pentru asta trebuie să știm pe ce punem ștampila și mai ales cum.

Ce trebuie să știți de la bun început este că veți vota de trei ori. Adică în fiecare secție vă așteaptă trei urne și veți primi trei buletine de vot.

Primul este pentru alegerile europarlamentare. Fiecare partid are o listă de candidați. Nu puteți alege o persoană anume, ci doar formațiunea politică, cu cei propuși să ne reprezinte în Europa.

Vezi și

Un candidat aflat pe lista unui partid care trece pragul de 5 la sută va fi ales cu 190.000 de voturi, iar unul independent are nevoie de 237.000.

Întrebările la referendumul pentru justiție

Celelalte două buletine de vot sunt pentru referendum.

Primul, marcat cu cifra 1, se referă la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Alegeți Da sau Nu.

În al doilea vi se cere părerea în legătură cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională. Și aici alegeți între da și nu.

Pentru ca referendumul să fie valid este nevoie ca 30 la sută dintre cei înscriși pe liste să se prezinte la vot și voturile valide să reprezinte 25 la sută din totalul alegătorilor.

Cum afli unde votezi la alegerile europarlamentare

Dacă încă nu știți la ce secție votați, puteți afla în câteva secunde de pe site-ul www.registrulelectoral.ro. Dacă nu sunteţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota în orice secţie a localităţii în care vă aflaţi, pe listele suplimentare.

În ţară sunt peste 18 mii de secţii de votare , iar în străinătate 441, deschise în ambasade sau consulate.

Aici vor vota cei aproape 19 milioane de români , dintre care mai puţin de un milion se află în străinătate.

Secţiile de vot se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21, ora României.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » Alegeri Europarlamentare și Referendum pe Justiție. Ce trebuie să știi