Antena Meniu Search
x

Cum se desfășoară votul în străinătate la alegerile prezidențiale (Video)

Primele urne de vot pentru alegerile prezidenţiale se deschid la secţiile din străinătate, acolo unde românii pot vota timp de trei zile. Primii care vor la urne sunt cetăţenii români din Noua Zeelandă.

de Redactia Observator

la 07.11.2019, 21:53

Vezi și

Primele urne de vot pentru alegerile prezidenţiale se deschid la secţiile din străinătate, acolo unde românii pot vota timp de trei zile. Primii care vor la urne sunt cetăţenii români din Noua Zeelandă.

Autorităţile au schimbat legislaţia tocmai pentru a evita situaţia de la europarlamentarele, din mai, când s-au format cozi uriaşe la secţiile din străinătate, iar mulţi s-au plâns că nu au putut vota.

Cum se votează la prezidențiale în diaspora

Românii din străinătate pot afla toate informaţiile despre alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 pe site-ul www.strainatate.ro. Tot la această secţiune s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă cei care nu vor să meargă la urne. Puţin peste 40 de mii de români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă.

Numărul total de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate, cu drept de vot la acest scrutin, este de 700.768. Ei au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exprima intenţia de vot.

Programul de vot în străinătate

Urnele din diaspora se deschid vineri, la ora locală 12 şi se închid la ora 21.

Sâmbătă şi duminică, secţiile se deschid la ora locală 7 şi se închid la ora locală 21. E important să reţineţi că dacă duminică, la ora 21, încă mai aşteptaţi la rând pentru a vota, în afara secţiei, vă veţi putea exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.

Secțiile de votare din diaspora

Pentru alegerile prezidențiale a fost publicată o listă de 835 de secții de votare în străinătate. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cele mai multe secţii de vot sunt în Spania, 143, Italia,142, Germania, 79, Marea Britanie, 72, Franța, 49, Republica Moldova, 36, şi SUA cu 38 de secţii de votare.

Pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţii din Afganistan, va fi deschisă, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru militarii români care au plecat de curând să participe la misiunea ONU de acolo.

Nu uitaţi să aveţi asupra voastră cartea de identitate sau paşaportul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Cum se desfășoară votul în străinătate la alegerile prezidențiale (Video)