Antena Meniu Search
x

Amnistie și referendum, după ședința de foc din PSD

O nouă ordonanţă de urgenţă pentru amnistie, un candidat unic la preşedinţie şi un referendum pentru redefinirea familiei programat pentru 7 octombrie. Sunt cele mai importante măsuri anunţate de liderul PSD, după o şedinţă CEx cu scântei.

Vezi și

O nouă ordonanţă de urgenţă pentru amnistie, un candidat unic la preşedinţie şi un referendum pentru redefinirea familiei programat pentru 7 octombrie. Sunt cele mai importante măsuri anunţate de liderul PSD, după o şedinţă CEx cu scântei.

După aproape 6 ore de discuţii, social democraţii au făcut scut în jurul ministrului de Interne Carmen Dan. Propunerea de demitere făcută de Gabriela Firea a fost respinsă de partid. Primarul Capitalei spune că membrii PSD au fost dirijaţi din priviri de Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Eu am două perechi de ochelari. Că nu sunt în stare să am o pereche de ochelari din ăia, cum le spune, progresivi. Aştia sunt de citit şi văd doar până aici şi am unii cu care văd mai departe."

Războiul declaraţiilor a început la finalul sedintei CEX, când primarul capitalei s-a dezlănţuit.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Mi se repeta ca sunt noua în partid și sa o las mai moale."

La câteva ore după declaraţiile Gabrielei Firea, în care l-a atacat pe liderul partidului, Liviu Dragnea a ieşit într-o conferinţă de presă şi i-a dat replica. 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Din partea mea, niciodată nu o să mă auziţi că o să o critic pe Gabi Firea, că o să zic ceva rău de Gabi Firea. Niciodată, nu pot să îmi iau înapoi susţinerea pe care i-am acordat-o. Sper că va trece peste această supărare."

În interiorul şedintei s-au aruncat vorbe grele şi de o parte şi de cealaltă. 

Viorica Dăncilă, premierul României: "În orice partid există conflicte, există discuţii în contradictoriu, nu pot cataloga un conflict între cele două colege ale mele, ci, dimpotrivă, o discuţie contradictorie, păreri diferite, care sunt normale."

Mihai Tudose, fost prim-ministru: "Dacă cineva vine şi spune că în partid totul este în regulă, a înflorit laleaua în glastră, soarele e în fereastră. Se înşaală!"

Surse din partid susţin că miza e una mult mai mare. Conducerea partidului şi alegerile prezidentiale de anul viitor, unde Liviu Dragnea face un pas în spate. 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "N-am avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidenţiale. Niciodată. Şi nu s-a schimbat nimic între timp. Şi nu cred că se va schimba ceva în continuare."

După şedinta CEX, mai multi lideri au ieşit cu mesaje de unitate, însa partidul trece printr un moment greu şi este posibil să nu fie singurul.

Războiul în partid este departe de a fi încheiat. Şi asta pentru că, în perioada următoare, vor fi organizate alegeri în filialele unde sunt conduceri interimare. Printre aceste filiale se numără şi filiala Bucureşti, condusă interimar de Gabriela Firea.

Alexandru Coita, analist politic: "Este un pic mai grav ca de obicei, mai ales ca doamna Firea este cel mai legitim lider ales al PSD, dupa numarul de voturi. Din punctul meu de vedere nu o sa fie un impact in viata de zi cu zi a partidului. Insa este bine pentru PSD sa-si rezolve probleme in aceasta toamna, pentru ca daca intra an electoral cu aceasta scindare la varf sa nu performeze in Bucuresti."

Dincolo de scandalul politic, social-democraţii au adoptat mai multe decizii. Cea mai controversată dintre ele se referă la posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă pentru anularea protocoalelor cu SRI şi pentru amnistie şi graţiere. 

În total sunt 11 filiale judeţene unde vor fi organizate alegeri, inclusiv la Brăila şi giurgiu, organizaţii controlate de Mihai Tudose şi Niculae Bădălău, consideraţi a fi din tabara anti Dragnea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Amnistie și referendum, după ședința de foc din PSD