Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ATAC FULMINANT după anunţul privind creşterea preţului carburanţilor, de la 1 septembrie: "Dragnea, ce zici, măi…"

Ministerul Finanțelor a anunțat, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență, intenția creșterii accizelor la combustibil de la 1 septembrie.

de Redactia Observator

la 09.08.2017 , 06:58

Ministerul Finanțelor a anunțat, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență, intenția creșterii accizelor la combustibil de la 1 septembrie.

În urma acestui anunţ, dar şi a faptului că Guvernul a aprobat printr-o serie de ordonanţe de urgenţă modul de recalculare a pensiilor de serviciu, plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, iar la nivelul coaliţiei de guvernare s-a anunţat că de la 1 ianuarie 2018 contribuţiile obligatorii, CAS şi CASS vor fi trecute în sarcina angajatului, preşedintele PMP, Traian Băsescu, a avut o reacţie virulentă pe pagina lui de Facebook.

"Dragnea, ce zici, măi ... tăiere pensii; tăiere indemnizaţii pentru creşterea copilului; toate dările la stat trecute pe seama angajatului; creştere explozivă a preţurilor la energie electrică şi gaze; reintroducere acciză suplimentară la combustibil.

Articolul continuă după reclamă

Măi Dragnea, ... unde sunt scrise toate astea în programul de guvernare cu care ai păcălit trei milioane de români, care au votat programul PSD? Este cumva criză economică, sau 'duduie economia'? Concluzie: Măi Dragnea, 'ieşi afară ...' !", a scris Traian Băsescu.

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, principala noutate fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii vor plăti mai mult pentru benzină şi motorină.

Creşterea accizelor pe carburanţi nu figura în niciuna dintre variantele programului de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE.

Astfel, proiectul de ordonanţă prevede că, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fără plumb va fi de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

În prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fără plumb şi de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorină, ceea ce înseamnă o creştere a accizei la benzina fără plumb cu 23% şi a accizei la motorină cu 25%.

La benzina cu plumb, mai puţin utilizată, acciza creşte cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri în prezent până la 2.327,27 lei/1.000 de litri.

Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

În urma majorării accizei, un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani.

Majorarea accizelor este motivată de Ministerul Finanţelor prin scăderea încasărilor din accize în prima jumătate a acestui an.

"Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul că în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796,55 lei", arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Transportatorii, avertisment fără precedent pentru guvernanți

Majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie va creşte preţul motorinei cu circa 10%, ceea ce va duce automat la mărirea tarifelor transportatorilor cu cel puţin 10%, la scumpiri în lanţ şi la apariţia de insolvenţe în rândul transportatorilor, iar protestele vor deveni o opţiune, au avertizat patronatele transportatorilor consultate de News.ro.

În plus, mulţi şoferi nu vor mai alimenta din România, preferând Ungaria şi Austria, ţări care vor oferi preţuri mai bune de luna viitoare şi o rambursare rapidă a unei părţi din accize.

În urma majorării accizei, un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani. Această măsură va avea efecte grave asupra transportatorilor, consideră unii transportatori. 

”Efectele vor fi extrem de urâte. Transportul internaţional va migra către ţările din jurul României, în special către Ungaria şi Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce îi permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri”, a afirmat vicepreşedintele Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac.

”Practic, îi ajutăm pe unguri şi austrieci să-şi construiască noi autostrăzi, având în vedere că o parte din banii proveniţi din acciză sunt folosiţi pentru finanţarea unor lucrări de infrastructură”, a mai spus Isac.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri politice » ATAC FULMINANT după anunţul privind creşterea preţului carburanţilor, de la 1 septembrie: "Dragnea, ce zici, măi…"