Antena Meniu Search
x

Bogdan Aurescu: România susţine al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ne apropiem de 1.000.000 de refugiaţi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, înaintea Consiliului Afaceri Externe al UE de la Bruxelles, că va prezenta măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, el precizând că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa româno-ucraineană, iar dimensiunea umanitară a sprijinului nostru este destul de importantă.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 16.05.2022, 14:47

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

”Vom avea astăzi o nouă reuniune a  Consiliului Afaceri Externe cu o  agendă încărcată. Vom începe cu reuniunea Comitetului ministerial comun cu Canada. Cred că este o bună ocazie de a sărbători cea de-a cincea aniversare a aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic. Declaraţia pe care o vom adopta astăzi se va concentra pe angajamentul Canadei faţă de securitatea Europei, ceea ce este foarte important, în primul rând din perspectiva României, care a beneficiat mult de pe urma prezenţei trupelor canadiene în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană în ţara noastră. Sperăm că acest parteneriat va continua. Acesta ne oferă o nouă oportunitate de a marca parteneriatul transatlantic”, a spus ministrul. 

Bogdan Aurescu a afirmat că discuţia se va concentra desigur, pe Ucraina şi pe efectele crizei generate de atacul Rusiei împotriva acestei ţări europene.

”Desigur, nu putem evita discuţia privind cel de-al şaselea pachet de sancţiuni. România susţine pachetul şi soluţiile care au fost propuse şi discutate până acum. Sperăm că se va ajunge la o soluţie care va uni toate Statele Membre în susţinerea adoptării acestui pachet”, a spus el. 

România susţine sancțiunile împotriva Rusiei

Pe acelaşi subiect

Ministrul de Externe a mai spus că se va discuta şi despre alte măsuri de susţinere pe care Statele Membre le-au acordat Ucrainei.

”Voi prezenta măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, pentru că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa româno-ucraineană, iar dimensiunea umanitară a sprijinului nostru este destul de importantă. Îi voi informa, de asemenea, pe colegii mei despre efortul nostru de a susţine economia Ucrainei, prin asigurarea tranzitului de cereale şi alte produse din Ucraina prin România, spre destinaţii din state terţe, folosind porturile de pe Dunăre – Galaţi, dar şi portul Constanţa de la Marea Neagră, care este cel mai mare port la Marea Neagră.

Deja, mai mult de 120.000 de tone de cereale din Ucraina au plecat din Constanţa spre alte destinaţii din întreaga lume. Este foarte important să combatem o criză alimentară, care se întrevede la orizont pentru multe state”, a afirmat ministrul de Externe.

Aurescu a menţionat că se va discuta despre Balcanii de Vest, aceasta fiind, de asemenea, o discuţie foarte importantă.

”Avem nevoie, pe de o parte, să facem progrese în ceea ce priveşte demararea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord; pe de altă parte, trebuie să ne consolidăm angajamentele la nivel politic, dar şi în formă concretă, pentru ţările din Balcanii de Vest”, a explicat oficialul român. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Stiri politice » Bogdan Aurescu: România susţine al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ne apropiem de 1.000.000 de refugiaţi