Antena Meniu Search
x

Bugetele instituţiilor din domeniul securităţii, AVIZATE de Parlament. Suma alocată MAI, cu 4,49% mai mică decât în 2016

Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au avizat, vineri, cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Afacerilor Interne, cel al Ministerului Apărării Naţionale, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Pază şi Protecţie şi cel al Seviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au avizat, vineri, cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Afacerilor Interne, cel al Ministerului Apărării Naţionale, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Pază şi Protecţie şi cel al Seviciului de Telecomunicaţii Speciale.

La Ministerul de Interne bugetul a fost adoptat cu majoritate de voturi şi toate amendamentele prezentate au fost respinse.

"Pentru anul 2017, limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru Ministerul Afacerilor Interne sunt în sumă totală de 11.287.000 lei, din care la sursă buget de stat 10.835.247 lei. (...) MAI, în anul 2016 a avut finanţare 138.925 indicatori, la 1 ianuarie 2016 a avut în plată 135.418 indicatori, iar la 31 decembrie 2016 a avut în plată 128.971 indicatori, cu o pierdere de 6.647.

Această limită comparativ cu bugetul pe anul 2016 la capitolul cheltuieli de personal se explică prin faptul că în anul 2016 au fost alocate 368.649 lei sumă reprezentând cele două scrutinuri electorale şi trebuie avut în vedere şi CAS pentru luna ianuarie 2016 în sumă de 98 milioane lei, CAS care nu mai este în responsabilitatea angajatorului”, a afirmat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Pe acelaşi subiect

Potrivit proiectului de buget, suma alocată MAI este cu 4,49% mai mică decât în anul precedent.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a declarat că formaţiunea politică al cărei reprezentat este nu va vota proiectul de buget pentru că este "nerealist" şi se bazează pe venituri nerealizabile.

"Bugetul este nerealist, se bazează pe venituri care în estimarea noastră nu sunt realizabile şi de aceea tot ceea ce prezintă aici ministerul pleacă de la o cifră de venituri greşită care, bineînţeles, în execuţia bugetară pe parcursul anului aprecierea noastră e că nu va permite realizarea obiectivelor care se propun", a afirmat Paul Dobre.

De asemenea, bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost avizat cu majoritate de voturi, ministrul de resort, Gabriel Leş, afirmând că este mulţumit de suma alocată.

”Bineînţeles că sunt mulţumit dar sunt foarte responsabil pentru că să ajungi să cheltuieşti 2% din PIB nu e o chestiune foarte simplă, dar aşa cum am spus-o, dacă am avea 15% din PIB acum nu ar fi prea puţin ca să putem la capabilităţile de care avem nevoie. (…) Angajamentul nostru este 2%, suntem responsabili şi îl acceptăm”, a afirmat Leş.

”Vreau ca această dezvoltare a categoriilor de forţă să fie unitară. Discutăm de partea de navale – rămâne opţiunea principală corvetele, respectiv modernizarea fregatelor, vânătorul de mine şi alte asemenea. Discutăm de partea de terestre – TBT 8X8, 4x4, respectiv autovehicule uşoare blindate, capacităţile C4I la care ţin foarte mult mai ales că sunt capabilităţi care se pot face în România.

Pe forţele aeriene - continuarea procesului de instruire a piloţilor pentru prima escadrilă şi aşteptăm următoarele 3 avioane şi bineînţeles să vedem soluţia pentru a doua escadrilă, cele 20 de avioane pe care dorim să le aducem. Bineînţeles, şi aici discuţiile sunt în aşa fel încât revitalizarea acestor aparate să se facă în România. E o primă discuţie în acest moment. Aceasta este dorinţa noastră”, a arătat ministrul MApN.

Dintre ministere, cea mai mare creştere, faţă de prima variantă, este la Ministerul Apărării Naţionale, care va avea un buget de 16,32 miliarde lei, faţă de 11,02 miliarde lei în varianta de luni. Noul buget este în creştere cu 52% faţă de nivelul din 2016 şi reprezintă exact 2% din PIB, acoperind angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare.

De asemenea, au fost avizate bugetele Serviciului de Informaţii Extern, al Serviciului de Pază şi Protecţie şi cel al Seviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Bugetele instituţiilor din domeniul securităţii, AVIZATE de Parlament. Suma alocată MAI, cu 4,49% mai mică decât în 2016