Antena Meniu Search
x

Video Ce șanse are România să intre în Schengen dacă dă Austria în judecată. Cât ar putea dura un proces la Curtea Europeană de Justiţie

Am pierdut două procente din PIB pentru că Austria ne ţine la uşa Schengen. Este declaraţia premierului Ciolacu în presa austriacă. El anunta că, dacă blocada continuă, România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiţie şi va cere şi despăgubiri de miliarde de euro. 

de Redactia Observator

la 15.09.2023, 21:12

Vezi și

Anunţul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru o publicaţie austriacă, dar şi pe pagina de Facebook a premierului.

"Este doar o atitudine abuzivă! (...) În cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național", a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.

Întrebat de jurnalistul austriac ce strategie are pentu a-l convinge pe cancelarul Karl Nehammer să renunţe la dreptul de veto, Ciolacu a evitat un răspuns clar. În schimb, a explicat că dacă Austria se va opune din nou aderării noastre la Schengen la reuniunile oficiale din octombrie şi decembrie, va ataca decizia în instanţă. Şi vom cere şi despăgubiri: 2% din PIB, adică peste 6 miliarde de euro. 

Gabriel Biriş, avocat în dreptul muncii: "Personal, aş fi atacat CJUE mai devreme, după primul refuz. Cred că dacă la următoarea discuţie sau Dacă nu se va pune în discuţie la JAI intrarea României în Schengen, Guvernul României are obligaţia să atace decizia Austriei la CJUE."

Pe acelaşi subiect

Gestul ar fi mai mult simbolic, spun analiştii, iar şansele ca România să câştige procesul sunt infime. 

Crsitian Pârvulescu, analist politic: "Foarte puţine şanse să reuşească. Orice procedură juridică la Curtea Europeană de Justiţie durează cel puţin doi ani." 

Şi războiul de la graniţă ar aduce o bulină neagră pentru România. 

Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR: "Trebuie făcut ceva, nu ştiu ce anume. Este cert că ţinerea la uşă a României şi a Bulgariei face jocul unei singure ţări: Rusiei."

Anul trecut, la şase zile după ce austriecii au spus "nein" României la Consiliul JAI, preşedintele Klaus Iohannis a respins categoric ideea de a-i da în judecată. 

 Klaus Iohannis, preşedintele României: "Acest moment după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomaţie."

România ar putea intra în spaţiul Schengen etapizat: întâi cu graniţele aeriene, iar, de anul viitor, cu eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri politice » Ce șanse are România să intre în Schengen dacă dă Austria în judecată. Cât ar putea dura un proces la Curtea Europeană de Justiţie