Video Ce șanse are România să intre în Schengen dacă dă Austria în judecată. Cât ar putea dura un proces la Curtea Europeană de Justiţie
Am pierdut două procente din PIB pentru că Austria ne ţine la uşa Schengen. Este declaraţia premierului Ciolacu în presa austriacă. El anunta că, dacă blocada continuă, România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiţie şi va cere şi despăgubiri de miliarde de euro.
Anunţul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru o publicaţie austriacă, dar şi pe pagina de Facebook a premierului.
"Este doar o atitudine abuzivă! (...) În cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național", a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.
Întrebat de jurnalistul austriac ce strategie are pentu a-l convinge pe cancelarul Karl Nehammer să renunţe la dreptul de veto, Ciolacu a evitat un răspuns clar. În schimb, a explicat că dacă Austria se va opune din nou aderării noastre la Schengen la reuniunile oficiale din octombrie şi decembrie, va ataca decizia în instanţă. Şi vom cere şi despăgubiri: 2% din PIB, adică peste 6 miliarde de euro.
Gabriel Biriş, avocat în dreptul muncii: "Personal, aş fi atacat CJUE mai devreme, după primul refuz. Cred că dacă la următoarea discuţie sau Dacă nu se va pune în discuţie la JAI intrarea României în Schengen, Guvernul României are obligaţia să atace decizia Austriei la CJUE."
- Schengen. Marcel Ciolacu ameninţă că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţie dacă...
- Schengen. Europarlamentarii români cer anchetarea relațiilor Austriei cu Rusia: suspiciuni de încălcare a...
- Schengen. Austria rămâne fermă pe poziţii. A respins cererea şefei CE de a permite aderarea României: "Nu are...
Gestul ar fi mai mult simbolic, spun analiştii, iar şansele ca România să câştige procesul sunt infime.
Crsitian Pârvulescu, analist politic: "Foarte puţine şanse să reuşească. Orice procedură juridică la Curtea Europeană de Justiţie durează cel puţin doi ani."
Şi războiul de la graniţă ar aduce o bulină neagră pentru România.
Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR: "Trebuie făcut ceva, nu ştiu ce anume. Este cert că ţinerea la uşă a României şi a Bulgariei face jocul unei singure ţări: Rusiei."
Anul trecut, la şase zile după ce austriecii au spus "nein" României la Consiliul JAI, preşedintele Klaus Iohannis a respins categoric ideea de a-i da în judecată.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Acest moment după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomaţie."
România ar putea intra în spaţiul Schengen etapizat: întâi cu graniţele aeriene, iar, de anul viitor, cu eliminarea controalelor la frontierele terestre.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰