Antena Meniu Search
x

Centrala provizorie din Titan, pornită în "cea mai geroasă" săptămână a iernii. Asigură căldură pentru 200 de blocuri

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că pe 7 februarie a fost pusă în funcţiune centrala provizorie amplasată pe locul fostului CET Titan şi că aceasta a furnizat căldură în "cea mai geroasă" săptămână din această iarnă, relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 13:23

Centrala provizorie din Titan, pornită în "cea mai geroasă" săptămână a iernii. Asigură căldură pentru 200 de blocuri
Nicuşor Dan: Centrala provizorie din Titan, pornită pe 7 februarie, a acoperit cea mai geroasă săptămână - Observator

"Începând de marţi s-a lansat această capacitate modulară de producţie. E vorba de 60 de gigacalorii pe oră, o centrală provizorie care suplineşte lipsa centralelor din est şi nord-est. Bucureştiul avea o reţea de centrale echilibrată, care avea două centrale mari în vest, două mari în sud şi două mari în zona de nord-est, una chiar pe această locaţie şi una Pipera. Ele au fost desfiinţate: cea din Pipera în 2007 cea din Titan în 2014. Şi sistemul s-a dezechilibrat, cu suferinţă foarte mare pe zona de est şi de nord-est. Acum, prin această capacitate nouă - în condiţiile în care tot sistemul are 1.000 de gigacalorii pe oră - aducem în plus 60 de gigacalorii pe oră, un plus de 6%", a arătat Nicuşor Dan în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că centrala provizorie asigură căldură pentru 200 de blocuri din zonă. Totodată, CET Sud nu mai trebuie să furnizeze energia termică pentru aceste 200 de blocuri, astfel încât poate să acopere mai bine zona de est şi de nord-est. Nicuşor Dan a declarat că terenul pe care este amplasată centrala provizorie aparţine unei companii a Ministerului Energiei, care are în proiect realizarea unei centrale definitive.

"Terenul a fost închiriat de Termoenergetica, iar Termoenergetica a scos în achiziţie un contract de închiriere pentru un operator privat, care a construit această centrală provizorie, cu termen de un an, care se prelungeşte până la trei. Deci, trei ani, din momentul acesta, o să avem energie termică în CET Titan. Funcţionează de marţi, de săptămâna trecută, şi a prins, din fericire, săptămâna cea mai geroasă pe care am avut-o în iarna asta. (...) Nu este un cost pe care Primăria sau Termoenergetica să-l plătească. Primăria plăteşte preţul de producţie. Aşa cum cumpără de la ELCEN energie termică, aşa cumpără de la acest operator privat", a afirmat Nicuşor Dan.

Directorul general al companiei Termoenergetica, Claudiu Creţu, a explicat că în Bucureşti sunt trei zone deficitare din punct de vedere al aprovizionării cu energie termică: Titan, Colentina şi Aviaţiei. Potrivit acestuia, sunt necesare centrale similare în Colentina şi Aviaţiei, precum şi lucrări de reabilitare a reţelei, pentru a diminua pierderile.

Pe acelaşi subiect

"Această centrală de la Titan rezolvă problema aici şi într-adevăr îmbunătăţeşte circulaţia, inclusiv pe zona de Colentina, pentru că energia termică care venea tocmai de la CET Sud pentru blocurile din zona Titan acum merge către Colentina şi ajută şi zona Colentina. Căutăm în continuare terenuri în zona Colentina şi Aviaţiei pentru a putea echilibra reţeaua. (...) Ce vedem aici este o centrală provizorie. Adevărata soluţie este cea la care lucrează acum Ministerul Energiei şi abia aşteptăm să o vedem - cogenerare de înaltă eficienţă, inclusiv energie electrică - dar un asemenea proiect se face în 3-4 ani. Până atunci însă, cetăţenii din jur vor avea apă caldă şi căldură, pentru că noi avem un serviciu public de asigurat", a afirmat el.

Directorul Termoenergetica a menţionat că preţul închirierii centralei provizorii şi al serviciilor aferente este de 13 milioane de lei pe an, dar că acest cost nu va influenţa preţul plătit de populaţie.

"Iarna poate livra între 30-60 de gigacalorii, în funcţie de cât poate să preia reţeaua. Vara, evident, pentru apă caldă, în funcţie de cum poate prelua reţeaua, poate merge la 10-15 gigacalorii. Fiind tehnologie nouă, este flexibilă, ceea ce ne ajută foarte mult, mai ales în perioada de vară, când vom avea şantierele pe fonduri europene, iar atunci vom putea să dăm apă caldă şi din această centrală. În luna iulie întotdeauna erau probleme în zona Pantelimon-Titan, pentru că CET Sud intra în revizie", a mai spus el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Centrala provizorie din Titan, pornită în "cea mai geroasă" săptămână a iernii. Asigură căldură pentru 200 de blocuri