Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ciucă, mesaj la 31 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova: Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut

Premierul Nicolae Ciucă a transmis sâmbătă un mesaj la împlinirea a 31 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, afirmând că, în toată această perioadă, ''România a fost alături de fraţii de peste Prut, de guvernele de la Chişinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituţională, economică şi la procesul de democratizare şi integrare europeană'', scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.08.2022 , 10:07

Ciucă, mesaj la 31 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova: Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut
Ciucă, mesaj la 31 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova: Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut - Facebook / Guvernul României

"Republica Moldova sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei de stat, proclamată în urmă cu 31 de ani. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa, fiind în permanenţă alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare şi apropiere de spaţiul european.

Construcţia statală şi naţională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii şi realităţi obiective cu aspiraţiile majorităţii române a populaţiei Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de fraţii de peste Prut, de guvernele de la Chişinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituţională, economică şi la procesul de democratizare şi integrare europeană, opţiunea fermă a unei majorităţi consistente a cetăţenilor Republicii Moldova'', se arată în mesajul lui Ciucă.

Potrivit acestuia, contextul regional actual, complicat de agresiunea rusă în Ucraina, aduce în atenţie şi provocări legate de reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi gestionarea frontierelor şi a fluxurilor de refugiaţi din Ucraina.

Articolul continuă după reclamă

Ciucă: Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii noştri de peste Prut

''Suntem pregătiţi să oferim sprijin în produse energetice, pentru a putea trece cu bine această iarnă, ajutor umanitar pentru refugiaţii ucraineni aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susţinerea bugetului de stat al Republicii Moldova. România se numără, de altfel, alături de Germania şi de Franţa, printre iniţiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care vizează acordarea de asistenţă imediată politică, financiară şi materială, precum şi expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică'', mai spune premierul.

Şeful Guvernului menţionează că, anul acesta, cu sprijinul larg al României, Republica Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat şi a preşedintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană.

''Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii noştri de peste Prut cu expertiză şi sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură şi securitate cibernetică, aşa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Suntem implicaţi activ, cu proiecte de reconstrucţie şi susţinere a instituţiilor şi valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-am oferit, din nou, pentru proiecte, Republicii Moldova.

România va continua să se poziţioneze ferm pentru a sprijini paşii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comuniunea de limbă, istorie şi cultură a cetăţenilor noştri va fi întregită printr-un viitor comun în spaţiul european al democraţiei şi valorilor comune. La mulţi ani Republicii Moldova şi cetăţenilor săi! La mulţi ani tuturor românilor basarabeni!'', a fost mesajul transmis de premier. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Stiri politice » Ciucă, mesaj la 31 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova: Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut