Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Marcel Ciolacu, reales şeful PSD şi desemnat oficial candidatul social-democraţilor la prezidenţiale. Partidul şi-a ales noua conducere

Congresul PSD pentru alegerea noii conduceri a formaţiunii şi desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă, la Romexpo. Premierul Marcel Ciolacu a fost reales prin vot secret electronic președintele PSD și desemnat oficial candidatul social-democraţilor la alegerile prezidenţiale.

de Florentina Lazăr

la 24.08.2024 , 13:41

UPDATE 13:27: Delegaţii la Congresul ordinar al PSD l-au reales prin vot secret electronic, sâmbătă. pe Marcel Ciolacu în funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat şi au validat candidatura acestuia din partea partidului la alegerile prezidenţiale.

Alături de Marcel Ciolacu, au fost aleşi de cei 2.253 delegaţi care au votat 'pentru' la congres, patru „împotrivă” și trei „abțineri”, dintr-un total 2.380 de delegaţi convocaţi la congres, şi ceilalţi membri ai noii conduceri a PSD: secretar general, Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Naţional: Mihai Tudose; prim-vicepreşedinţi: Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă; vicepreşedinţi pe domenii: Florin Jianu - Antreprenoriat, IMM-uri şi Mediul de Afaceri; Lia Olguţa Vasilescu - Muncă şi Protecţie Socială; Gheorghe Şoldan - Dezvoltare Regională şi Locală; Gabriel Zetea - Administraţie şi Infrastructură; Vasile Dîncu - Afaceri Europene; Victoria Stoiciu - Relaţia cu ONG-uri şi Dialog Civic; Mihnea Costoiu - Educaţie şi Cercetare; Elisabeta Lipă - Sport, potrivit Agerpres.

Pentru validarea lui Marcel Ciolacu în calitate de candidat al PSD la prezidenţiale au votat 2.257 de delegaţi la congres.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE: "România viitorului înseamnă în primul rând o ţară puternică economic, iar reînnoirea României va începe cu reindustrializarea ţării", a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi candidatul partidului la Preşedinţie.

Pe acelaşi subiect

Ca prim obiectiv, el a anunţat "readucerea la viaţă a marilor uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie cu ajutorul capitalului privat". 

Partidul Social Democrat este pregătit să îşi asume un nou proiect politic pentru România şi să le propună românilor un nou model de preşedinte, a anunţat preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu.

UPDATE 11:45: Preşedintele PSD şi candidatul partidului pentru funcţia supremă în stat, Marcel Ciolacu i-a criticat dur pe ultimii doi preşedinţi ai ţării, afirmând că „avem generaţii întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce şi-au trăit copilăria şi adolescenţa, între un preşedinte turnător şi un preşedinte absent”.

„Să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulţi tineri aleg populismul şi extremismul. În loc să îi blamăm superior, eu vă rog, mai bine le dăm o alternativă corectă”, a îndemnat el.

”După 20 de ani, România are nevoie de un preşedinte care să arate respect pentru funcţia publică, un preşedinte pentru care Constituţia nu este o carte oarecare, ci legea fundamentală care îi ghidează orice acţiune”, a mai spus Ciolacu.

Ciolacu, atac dur la adresa lui Klaus Iohannis

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu lansează un atac dur, în discursul ţinut la congresul partidului, la adresa PNL, spunând că observă ”agitaţia unora care au trecut de la ”prin noi înşine, dar cu PSD”, la tot felul de ameninţări ridicole la adresa noastră”. ”Vă rog să ignoraţi acest circ”, le-a transmis Ciolacu delegaţilor la congres, subliniind că PSD „a fost adultul din cameră”.

El susţine că „ura indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară”, iar tinerii trebuie să vadă că merită „să lupţi pentru ceva, nu împotriva cuiva”. 

„Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de preşedinte. Avem generaţii întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce şi-au trăit copilăria şi adolescenţa, între un preşedinte turnător şi un preşedinte absent.  Deci, să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulţi tineri aleg populismul şi extremismul. În loc să îi blamăm superior,  eu vă rog, mai bine le dăm o alternativă corectă. Trebuie să le spunem că, în ultimii 20 de ani, dispreţul, sfidarea şi nepăsarea faţă de oameni au fost accidente ale istoriei! Trebuie să le spunem că instituţia prezidenţială nu este nici un malaxor de tocat vieţi şi nici o agenţie de turism personală!  Trebuie să le spunem că democraţia nu se conjugă niciodată cu verbul a ”urî”.  Ura este barosul celor care vor să dărâme, nu să construiască”, a afirmat Marcel Ciolacu în discursul ţinut sâmbătă la congresul în care PSD îi validează candidatura pentru funcţia de preşedinte al României. 

Trebuie să depășim epoca în care toți munceau ca să îi fie bine unui singur om. Iar paltonul prezidențial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. Îmi doresc, ca după 20 de ani, să avem un președinte care să muncească alături de oameni pentru bunăstarea lor, pentru a reda speranța și încrederea oamenilor în binele comun.Timp de 20 de ani, președintele a devenit, dintr-un simbol al speranței doar o sursă de frustrare în societate" adaugă el.

„Avem nevoie de un preşedinte care să facă politică de stat, nu politica unui partid, iar paltonul prezidenţial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. Îmi doresc, ca după 20 de ani, să avem un preşedinte care să muncească alături de oameni pentru bunăstarea lor, pentru a reda speranţa şi încrederea oamenilor în binele comun. Acesta este adevărul! Vi s-a promis, mai întâi, că o să ”trăiţi bine”. Apoi, vi s-au tăiat salariile şi pensiile. După 10 ani, vi s-a promis o ”Românie educată”. Şi aţi primit un sistem de educaţie eşuat, în care copiii sunt mai expuşi la droguri decât la carte. Adevărul este că onestitatea faţă de cetăţeni a lipsit de la tribuna prezidenţială în ultimii 20 de ani. Am avut preşedinţi cărora nu le-a păsat deloc de oameni”, a adăugat Ciolacu.  

"România are nevoie de un preşedinte care să arate respect pentru funcţia publică"

El afirmă că România are nevoie de un preşedinte echilibrat şi care să îşi ducă ţara cu demnitate în direcţia corectă, de un  preşedinte „care să accepte că într-un stat normal puterea trebuie împărţită, nu acaparată de un singur om sau de un sigur partid”.

„După 20 de ani, România are nevoie de un preşedinte care să arate respect pentru funcţia publică, un preşedinte pentru care Constituţia nu este o carte oarecare, ci legea fundamentală care îi ghidează orice acţiune. (...) România nu trebuie să mai aibă un preşedinte care îi împarte pe români în buni şi răi, între cei de aici şi cei de peste hotare, între cei de stânga şi cei de dreapta, între tineri şi pensionari, între public şi privat, între săraci şi bogaţi”, a mai afirmat Ciolacu.

UPDATE 11:05: Partidul Social Democrat are nevoie de unitate şi de continuitate, iar actualul PSD, în actuala formulă de conducere, a demonstrat că este cea mai bună soluţie pentru români, a declarat prim-vicepreşedintele partidului, Sorin Grindeanu.

"Este vital pentru anii viitori să construim împreună formula de succes care ne va reprezenta la alegerile care urmează. PSD este partidul care a demonstrat permanent că ştie, poate şi mai ales doreşte să fie un promotor al evoluţiei sociale şi economice! O evoluţie construită pe rezultate concrete, palpabile, care au condus atât la stabilitatea societăţii în ansamblu, cât şi a clasei politice din România! O evoluţie care face din PSD nu doar cel mai mare partid românesc, ci şi cel mai matur, performant şi, nu în ultimul rând, singurul partid responsabil din România. Actualul PSD, în actuala formulă de conducere, a demonstrat că este cea mai bună soluţie pentru români", a transmis Sorin Grindeanu, sâmbătă, la Congresul PSD, unde va fi aleasă noua conducere a partidului.

UPDATE 10:52: Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat sâmbătă, în cadrul Congresului PSD, că nu îşi mai doreşte un preşedinte "cu un rânjet metalic" sau cu "muşchiul empatiei atrofiat".

Potrivit acestuia, românii au nevoie de un preşedinte care "să unească toate straturile societăţii" şi căruia să îi pese de tineri, de familiile cu copii, de pensionari, de oamenii de afaceri şi de cei care muncesc.

Știre inițială

Marcel ciolacu este optimist că va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, însă doar dacă va avea susținerea liderilor PSD. Ieri, 23 august, în ședința consiliului politic național, șeful social-democraților a cerut partidului să mobilizeze electoratului și, de asemenea, șefilor din județe, să tragă mai greu în campania electorală.

În spatele ușilor închise, liderii PSD au vorbit și despre înfrângerile pe care partidul le-a avut în ultimii 20 de ani la alegerile prezindențiale și au spus, de asemenea, că au învățat din greșeli.

Liderii PSD vor vota printr-o aplicație pe telefon

Tot azi, 24 august, în cadrul congresului PSD va fi aleasă prin vot electronic și noua conducere.  Pentru prima dată în istoria partidului, președintele PSD va fi votat cu ajutorul unei aplicații de pe telefon. Fără contracandidat, Marcel Ciolacu va fi reales președinte, dar și candidat la alegerile prezidențiale. Gabriela Firea va fi înlocuită de Daniel Băluță în postul de prim-vicepreședinte. Fiecare membru va primi pe legitimația de delegat un cod QR individual care va fi scanat cu telefonul mobil, potrivit Mediafax. 

„Este un vot secretizat. Nu se ştie cine a votat ce. Este asigurată această secretizare de aplicaţia respectivă, care ne-a fost prezentată astăzi. Nu avem niciun fel de problemă în această direcţie, iar acest vot se va închide în 15 minute cu rezultat cu tot, ceea ce lasă timp la dispoziţie pentru lucrări", preciza pe 9 august Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

Vor fi patru nume doi de vicepreședinți în conducere, printre care Elisabeta Lipă, Florin Jianu și Mihnea Costoiu. Gabriela Firea, care avea funcția de primă vicepreședinte PSD, nu se mai află acum pe listă. În locul ei se află Daniel Băluță. 

Paul Stănescu va rămâne secretar general al PSD. O altă schimbare va fi la nivel de președinte al Consiliului Național al PSD. Europarlamentarul Mihai Tudose candidează pentru postul ocupat în prezent de Vasile Dîncu.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri politice » Marcel Ciolacu, reales şeful PSD şi desemnat oficial candidatul social-democraţilor la prezidenţiale. Partidul şi-a ales noua conducere