Antena Meniu Search
x

Video Cu cât creşte până la urmă salariu mediu net. Statul s-a încurcat în variante: 83 de lei, 98 de lei şi 181 de lei

Bâlbe la cel mai înalt nivel la calculul salariului minim pe economie! Trei instituţii au socotit diferit creşterea venitului net: cu 83, 98 şi 181 de lei. Până la urmă Guvernul a lămurit situaţia - ultima variantă este cea corectă  Tot cifrele au încurcat socotelile ministerelor şi când a fost vorba de majorarea lefurilor în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Paradoxal, oamenii ar fi luat mai puţini dupa marire.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 28.09.2023, 19:58

Vezi și

Ana este comerciant la un magazin alimentar din Suceava. Câştigă minimul pe economie şi se descurcă greu cu cei trei copii. "Cheltuielile de la 250 de lei lumina pe lună, gazul 100 de lei, internetul, tv-ul, telefoanele ajung aproape 200 de lei, deci dacă calculăm 500 - 600 - 700. Le calculez aşa, ce mi ar trebui luna asta, ce mi ar trebui luna cealaltă", a declarat Ana Ciobanu, comerciant. Îşi drămuieşte la sânge salariul şi aşteaptă cu nerăbdare majorarea promisă de Guvern. Din octombrie o va primi. Salariul minim brut pe economie va creşte cu 10% de la 3.000 la 3.300 lei brut. Acelaşi calcul a dat însă bătăi de cap autorităţilor. Ministrul de Finanţe anunţase o majorare a venitului net de 83 de lei, iar Ministerul Muncii, de 98 de lei. Guvernul a făcut lumină într-un final.  

Ţara noastră are încă al doilea cel mai mic salariu minim din Europa

"Salariul minim net 2079 lei o crestere cu 181 de lei fata de prezent", a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului. Majorarea de 181 de lei pe luna inseamna 6 lei in plus pe zi. Cu acesti bani putem cumpara 2 covrigi sau 2 sticle cu apa de 500 ml. La buget se vor strânge însă miliarde din contribuţii. "Mizam pe un impact de 2 miliarde de lei la bugetul de stat dar oamenii mizeaza pe o crestere salariala pe care o astepta cu mare interes", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor. Din cei 3.300 de lei brut, 200 de lei sunt scutiţi de taxe, însă măsura nu va mai fi, cel mai probabil, prelungită anul viitor. Dacă nu se va majora din nou salariul minim, angajaţii vor rămâne cu mai puţini bani în mână. Patronatele acuză că măsura nu poate fi aplicata într-un timp atât de scurt şi că nu au parte de predictibilitate. Aproape 90% din întreprinderile mici și mijlocii nu au posibilitatea creșterii venitului minim al angajaților în perioada următoare.

"Acestor companii li se vor majora costurile de producţie şi vor avea două posibilităţi, fie daca pot transferăm preţurile de vânzare, va depinde de cât de competitiv este sectorul sau partea a doua vor incerca sa-si reduca chetuielile, inclusiv prin concedieri", a declarat Adrian Codîrlaşu, analist economic CFA. Tot pentru că i-a dat cu virgulă, Guvernul a amânat creşterea salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Odată cu obligativitatea plăţii contribuţiei de sănătate de 10%, veniturile nete ar fi scăzut de fapt. 70% dintre angajaţii de pe şantiere ar fi fost afectaţi. "O mărire doar până la 4500 în acest moment şi pierderea facilităţii pe CASS ar fi dus la o scădere de aproximativ 50 de lei pentru salariaţii care sunt angajaţi pe salariul minim pe economie", a declarat Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

"Niciun salariu minim net nu trebuie sa scada, deci am decis sa scoatem de pe ordinea de zi aceasta ordonanta care vizeaza aceste categorii", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Salariul minim in constructii ar putea sa creasca de la 4000 la 4750 lei si in agricultura si ind alimentara de la 3.000 la 3.500 de lei, potrivit unor surse guvernamentale. Majorarile s-ar putea aplica din luna decembrie. Ţara noastră are încă al doilea cel mai mic salariu minim din Europa. O altă majorare a venitului minim va avea loc anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Cu cât creşte până la urmă salariu mediu net. Statul s-a încurcat în variante: 83 de lei, 98 de lei şi 181 de lei