Cum s-a ajuns la revocarea Procurorului-Şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi este primul procuror-șef DNA revocat din funcție. Scandalul privind demiterea a durat patru luni şi jumătate şi sunt voci care spun că nici acum nu s-a încheiat. Ar putea urma o nouă criză politică. Preşedintele a fost între ciocan şi nicovală, spun analiştii. Şi a pierdut, dar şi-ar putea lua revanşa.
Laura Codruţa Kovesi este primul procuror-șef DNA revocat din funcție. Scandalul privind demiterea a durat patru luni şi jumătate şi sunt voci care spun că nici acum nu s-a încheiat. Ar putea urma o nouă criză politică. Preşedintele a fost între ciocan şi nicovală, spun analiştii. Şi a pierdut, dar şi-ar putea lua revanşa. Se fac strategii în toate taberele politice. Liderii coaliţiei au anunţat luni că nu renunţă la planul de suspendare a preşedintelui. Dar iată cum a început totul.
"În ce priveste procedura de revocare va reamintesc ca propunerea de revocare nu a intrunit conditiile prevazute de lege. CSM a dat un aviz negativ. Am dovedit in fata sectiei de procurori că motivele invocate de ministrul Justitiei sunt in parte nereale sau neintemeiate", a spus Laura Codruţa Kovesi în conferinţa de presă, după revocare.
Revocarea Laurei Codruta Kovesi vine după înfrângeri suferite pe bandă rulantă în instanţă de procurorii anticorupţie. Doar anul acesta au fost 235 de achitari, definitive sau în primă instanţă. De altfel, Ministrul Justiţiei, cel care în urmă cu patru luni a demarat procedura de demitere, i-a reproşat fostei şefe DNA implicarea personală în dosarele altor procurori şi soluţionarea cu prioritate a cauzelor cu impact mediatic. La prezentarea raportului intitulat "20 de acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept", Tudorel Toader a vorbit şi despre faptul că şefa DNA lăuda unitatea de la Ploieşti, implicată atunci într-un scandal fără precedent, în loc să sancţioneze posibile abuzuri comise de procurorii din subordine.
"Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice. Trei sesizări de conflict de natură constituţională, într-un singur an, dintre care în două CCR a sesizat încălcarea constitutiei de către DNA, prin conducerea acesteia", spunea Tudorel Toader.
"O susțin și pe doamna Kovesi și activitatea DNA, m-am exprimat în repetate rânduri ca DNA-ul face o treaba buna. Iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natura sa imi schimbe opinia", a replicat atunci, la o zi distanţă, Preşedintele Klaus Iohannis.
După refuzul preşedintelui de a o revoca din funcţie, Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională. Judectorii i-au dat dreptate ministrului Justiţiei.
"Aştept motivarea Curții, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact", declara Iohannis pe 5 iunie.
Lectura preşedintelui s-a încheiat pe 9 iulie, când, obligat de CCR, a pus capăt mandatului pe care Kovesi îl avea din 2013. Înainte de a deveni procuror şef al Direcției Naționale Anticorupție, a fost prima femeie şi cel mai tânăr Procuror General din istoria României, funcţie în care a fost numită pe 2 octombrie 2006.
"Este un final de etapa. Iohannis nu putea sa iasa bine din aceasta situatie. de la decizia curtii era clar ca era intre ciocan si nicovala. Iohannis pierde! În momentul de faţă, singurul aliat pe care il vad este PNL", explică analistul politic Alex Coita.
Liderii puterii au anunţat că nu vor renunţa la ideea de a-l suspenda pe preşedinte, chiar dacă a semnat decretul de revocare a şefei DNA.
"Şi-a facut un obicei din a bloca orice lege si orice initiativa a guvernului. Discutia despre suspendare va continua in partid si vom discuta si in coalitie", a susţinut Liviu Dragnea.
Până atunci, trebuie începute demersurile pentru numirea unui nou şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰