Antena Meniu Search
x

Video Cum şi-au început cariera politicieni cunoscuţi din România şi care a fost cotizaţia la partid

Cu un leu poţi cumpăra un covrig sau poţi plăti începutul unei frumoase cariere în politică. O cotizaţie de câţiva lei pe lună te face membru de partid şi îţi deschide uşa către funcţii importante în stat.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 11.05.2021, 20:30

Vezi și

O dată cu pretenţiile, cresc şi obligaţiile băneşti. Dacă te ţine buzunarul şi "donezi" pe măsură, poţi ajunge oricât de sus îţi doreşti în politică.

Ionuţ Moşteanu, deputat USR: Cotizaţia minimă era de 10 lei

Robert Sighiartau, secretar general PNL: Prima cotizaţie la partid, cât am plătit în 2012? Vai de mine, ce-mi cereţi! E foarte complicat. Nu mai ştiu. 50 de lei, că am plătit pe mai multe luni.

Radu Oprea - senator PSD: Un leu.

Dai un leu, dar stai în faţă la partid. Pentru mulţi politicieni, cei câţiva lei nu sunt un simplu mărunţiş: înseamnă banii care le-au deschis cariera. O dată ce au avansat în funcţii tot mai importante, dările au crescut şi ele.

Rareş Bogdan, europarlamentar PNL: Cred că vreo 500 lei pe lună, dacă nu mă înşel. Deputaţii, senatorii dau din venitul lunar, o anumită sumă către partid pentru cheltuielile legate de chirie, sedii, telefoane, angajaţi.

Reporter: Donaţii aţi făcut vreodată?

Rareş Bogdan, europarlamentar PNL: Nu, nu am făcut! Ei trebuiau să-mi facă mie, eventual, că eu am venit cu plus de imagine.

Alţii au "donat" pentru că nu au avut de ales

Robert Sighiartau, secretar general PNL: Eu, când am candidat la parlamentare, am donat 90 şi ceva de mii de lei.

Cel mai ieftin este să devii membru de partid la social-democraţi. Trebuie să plăteşti preţul unui covrig, adică un leu pe lună. Suma creşte până la 150 de lei, pentru o funcţie de deputat sau senator.

Radu Oprea - senator PSD: A mea, personal, este 500 de lei.

Toate partidele câştigă bani frumoşi doar din cotizaţia standard. Cei mai mulţi, se adună la USR PLUS - 1 milion şi jumătate de lei pe lună. Liberalii se susţin prin ei înşişi cu 600 de mii de lei, iar la PSD se pun mână de la mână aproximativ 500.000 de lei lunar.

Deşi parlamentarii de AUR au cea mai mare cotizaţie standard, încasează cea mai mică sumă: puţin peste 70.000 de lei. Diferenţa o fac donaţiile.

George Simion, copreşedinte AUR: Se adună din cotizaţii si donaţii undeva 100.000 până spre 200.000 de euro. Am primit donaţii de la 200 de lei pana la 10.000 de euro.

Reporter: Dvs cât cotizaţi la partid?

George Simion, copreşedinte AUR: 47 de lei, cotizaţia standard.

Ionuţ Moşteanu, deputat USR: Acum dau 1.000 de lei pe lună, cotizaţie. E datoria fiecarui om care se înscrie într-un partid politic.

O datorie pe care unii o plătesc cu vârf şi îndesat. ISOMETRIC 3 Cea mai mare donaţie pentru PSD a fost făcută de un deputat: 600 de mii de lei. Nici liberalii nu se lasă mai prejos: un senator a donat peste 500 de mii de lei. USR se poate lăuda cu o donaţie de 300 de mii de lei, iar la AUR recordul a fost de 100 de mii de lei.

Legea, făcută şi ea de parlamentari, spune clar: nu se pot dona mai mult de 48 de salarii minime, adică cel mult 110 mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Cum şi-au început cariera politicieni cunoscuţi din România şi care a fost cotizaţia la partid