AUDIERI în comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Andronic: Mie nu mi s-a părut că ce s-a întâmplat acasă la Oprea a fost o ilegalitate
Dan Andronic este audiat, la această oră, în Parlament. Înainte de intrarea la comisie, jurnalistul a declarat că nu a vorbit niciodată despre ”fraudarea alegerilor” și că ”aflarea adevărului la opt ani după alegeri” i se pare un demers ”complicat”.
UPDATE ora 13:00 - Dan Andronic a declarat, la finalul audierii, că a vorbit despre întâlnirea de la Gabriel Oprea de acasă atunci când i s-a părut „relevant”, acesta ţinând să precizeze că nu i se pare că persoanele care au participat la acea cină au comis vreo ilegalitate.
„Mă suspectează de faptul că nu le spun sursele pe care le am. Până la urmă, protejarea surselor este obligatorie, am încercat să le spun lucrurile cât am putut de clar, fără a devoala identitatea unor oameni care au avut curajul să îmi dea anumite informaţii şi documente, având certitudinea că le voi proteja identitatea”, a afirmat Andronic.
El a susţinut că a vorbit despre întâlnirea de la Gabriel Oprea de acasă, în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, când i s-a părut „relevant”.
„Am spus exact lucrurile când mi s-au părut relevante, când a fost vorba de un context pe care l-am considerat important pentru opinia publică şi, repet, vorbim de o iniţiativă jurnalistică. Sunt convins că nici domnul Preda (Cezar Preda – n.r.) nu ne spune toate întâlnirile la care a participat, inclusiv cea din noaptea alegerilor. Mie nu mi s-a părut că ce se întâmplă acolo este o ilegalitate (...). Am spus tot ceea ce am putut să spun şi ceea ce mi-am adus cu certitudine aminte (...)”, a subliniat Andronic.
Ştirea iniţială
Dan Andronic este audiat, la această oră, în Parlament. Înainte de intrarea la comisie, jurnalistul a declarat că nu a vorbit niciodată despre ”fraudarea alegerilor” și că ”aflarea adevărului la opt ani după alegeri” i se pare un demers ”complicat”.
Dan Andronic a afirmat, în deschiderea audierilor de la Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009, că îi este greu să spună dacă se va face sau nu lumină pe marginea acestui subiect şi a adăugat că le va da mai multe amănunte deputaţilor şi senatorilor faţă de cele susţinute în spaţiul public.
"Le spun ce am spus în 'Evenimentul Zilei', la Parchet, voi da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-am menţionat în scris. Nu sunt date noi, e un tablou mult mai complet, povestesc experienţa mea. Mi-e greu să vă spun dacă poate face lumină sau nu. Obiectivul e ambiţios, la opt ani, nu am vorbit de fraudare alegeri, am vorbit de prezenţa lui Kovesi, care era procuror general, a lui George Maior, Florian Coldea în casa lui Gabriel Oprea", a declarat Andronic.
"Vă readuc aminte că e vorba de un context, eu l-am intitulat operaţiunea 'noi suntem statul', e vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente, întâmplări. Nu am început cu această experienţă personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic, nu m-am gândit niciun moment să-mi scriu memoriile, ci pur şi simplu să încercăm, dacă vreţi, un efort de vidanjare. Voi cere ca audierea să fie înregistrată, să-mi fie pusă la dispoziţie o înregistrare, vreau să o fac publică, în măsura în care ancheta parchetului se va termina, ca şi ancheta comisiei. Audierile nu au valoare penală, ci politică, peste tot în lume aceste lucruri sunt publice", a adăugat jurnalistul.
Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a stabilit să-i invite la audieri pe Dan Andronic, Ana-Maria Pătru (AEP), Mircea Geoană, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga şi Marcel Opriş, a menţionat preşedintele acesteia, Mihai Fifor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰