Video Diana Șoșoacă, cu mir, tămâie și icoane la prima ședință a Parlamentului European. De ce a boicotat-o pe Roberta Metsola
Roberta Metsola a fost reconfirmată în funcția de președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate. De ieri, la conducerea legislativului uniunii europene avem doi vicepreședinți români, pe Victor Negrescu şi Nicu Ştefănuţă. Ambii sunt la cel de al doilea mandat de europarlamentar. De la votul de ieri nu au lipsit incidentele - extremiştii, o parte dintre ei, nu s-au ridicat la imnul uniunii, iar Diana Şoşoacă şi-a anulat votul în direct pe Facebook.
A fost un vot fără emoții pentru Roberta Metsola, care a obținut încrederea eurodeputaților încă o dată.
Cu o majoritate covârșitoare, malteza Roberta Metsola a reușit să câștige pentru încă doi ani și jumătate președinția Parlamentului European. A convins 562 de eurodeputați să o voteze dintr-un total de voturi exprimate de 699. Contracandidata ei, Irene Montero din Spania, propunerea stângii europene, a reușit doar 61 de voturi.
"Majoritatea largă e confirmarea muncii bune pe care a făcut-o Roberta Metsola. E o confirmare a faptului că acordul forțelor europene funcționează", a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
Prin votul de ieri, Europa demonstrează că drumul democrației nu este afectat de extremiști care au obținut mandate importante la nivelul parlamentului.
- Victor Negrescu, ales vicepreședinte al PE: "Voi continua să fiu o voce puternică pentru români"
- Diana Şoşoacă, la prima şedinţă a Parlamentului European: "Aici se întâlnesc satanele". A venit în port...
- Roberta Metsola, aleasă preşedinta Parlamentului European cu 562 voturi "pentru" în faţa Irenei Montero
Doi vicepreședinți români în noul Parlament European
România are doi vicepreședinți ai Parlamentului European: Victor Negrescu și Nicu Ștefănuță, care vor avea ocazia acum să-şi ducă la bun sfârşit obiectivele din campanie.
"Trebuie să rezolvăm criză locuinţelor. Tinerii nu-şi permit casă, nu au bani de casă, creditele sunt foarte scumpe. Sănătatea mintală este şi ea foarte afecatată în perioada asta de criză. Inflaţia, care ne atinge pe toţi. Drepturile femeii, este un obiectiv la care ţîn foarte mult", a declarat Nicu Ștefănuță.
Împreună cu preşedintele Parlamentului European, vicepreşedinţii şi chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituţiei.
Aflată la primul mandat, Diana Șoșoacă a boicotat votul pentru alegerea președintelui. Nu doar că nu a votat, a explicat și de ce în timp ce se filma live pe Facebook. Îmbrăcată în port popular, Șoșoacă și a adus cu ea icoanele și mirul în noul birou de eurodeputat.
"Am adus icoanele, Sf. Parascheva, Maica Domnului, Iosus Hristos și aicea o cocardă cu România. Am adus și tămâie, da, cu esență de trandafir și o să dăm", a spus Șoșoacă.
În prima zi a noului legislativ european, mai mulți eurodeputați au cerut că uniunea europeană să suspende drepturile de vot ale Ungariei după vizitele premierului Orban la Moscova și Beijing. Ungaria deține pentru următoarele 6 luni președinția consiliului european.
Mâine urmează să fie realeasă Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. Dar negocierile încă se poartă în culise.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰