După aproape 8 ani, Legile educației sunt promulgate cu fast la Cotroceni. Experții nu văd cu ochi buni proiectul "România educată"
Ceremonie fastuoasă aşteptată Cotroceni, acolo unde preşedintele ţării va promuga, în doar câteva ore, noile legi ale educaţiei. După opt ani de aşteptare, proiectul România Educată promite să mai rezolve din problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc.
Despre "România educată" se vorbeşte încă din 2016 și iată că a durat mulți ani până când să vedem și un conținut al Legilor Educației.
Sorin Cîmpeanu a fost primul ministru al Educației care a prezentat un conținut al noilor legi. Proiectul a fost preluat apoi de Ligia Deca. Au urmat alte amânări, alte consultări, alte dezbateri și iată că am ajuns în 2023 când Guvernul a aprobat acest proiect de lege, mai departe Parlamentul și astăzi Klaus Iohannis.
Ce se schimbă? Foarte controversată, decizia de la Cotroceni este cea legată de admiterea la liceu. Elevii care intră în clasa a V-a în toamna viitoare vor avea Evaluarea Națională, dar și un concurs de admitere separat la liceele de top din țară. Asta înseamnă că instituțiile ar putea să organizeze examene pentru elevi pentru cel mult 50% dintre locurile disponibile. Se schimbă lucrurile și la Bacalaureat, unde apare o probă nouă, încrucişată.
Experții în Educație nu sunt foarte încântați de acest proiect. Mai degrabă o formă fără fond, o numesc profesorii, care își fac griji pentru elevii care provin din mediul rural. Rămâne de văzut ce reacții vor urma după promulgarea acestor Legi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰