Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update! A început procesul în dosarul "Gala Bute". Patru inculpați și-au recunoscut vina

Elena Udrea a declarat vineri, la ICCJ, că se opune cererilor foştilor săi colaboratori de judecare în procedură simplificată în dosarul "Gala Bute", pentru că dacă spun că au luat şpagă pentru ea, trebuie să îi stea alături la proces şi să demonstreze cum i-au dat banii

de Redactia Observator

la 16.10.2015 , 14:34

Elena Udrea a declarat vineri, la ICCJ, că se opune cererilor foştilor săi colaboratori de judecare în procedură simplificată în dosarul "Gala Bute", pentru că dacă spun că au luat şpagă pentru ea, trebuie să îi stea alături la proces şi să demonstreze cum i-au dat banii

UPDATE 14:30 Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia a declarat că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, în cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gărdean.

"M-am întâlnit cu Gărdean și Udrea la pensiunea din Bușteni. A fost o discuție scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că e nevoie să facă niște sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Bușteni. La discuție am fost doar noi trei. I-a spus pur și simplu. Urma să se desfășoare Gala Bute și cred că pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuție generală despre sponsorizări", și-a început Nastasia declarația în fața judecătorilor ÎCCJ.

Vezi și

El a mers pe procedura simplificată prin care își recunoaște faptele, în schimbul reducerii pedepsei la o treime.

"Într-una dintre discuțiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanțate de minister. Acest comision era în realitate o mită și nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean și că va aduce această sumă", a spus Nastasia.

El a adăugat că în septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gărdean, care i-a cerut situația cu sumele ce urmau plătite de minister aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA.

"Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea pentru că el mi-a lăsat de înțeles că știe ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o și mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu și mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta și nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus că sunt 900.000 euro în geantă", a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani în cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reacție.

"În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa zece minute. Am fost în cabinetul dumneaei... nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (...) Am lăsat geanta acolo și i-am spus că sunt de la Gărdean și i-am spus și că acesta a spus că restul banilor vor fi dați de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacție. Nu am rămas în biroul doamnei", a arătat Nastasia.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

UPDATE 14:00 Fostul ministru Elena Udrea a declarat, vineri, la ÎCCJ unde se judecă dosarul "Gala Bute", că nu va merge pe procedura simplificată, prin care își recunoaște faptele de care este acuzată și poate primi numai o treime din pedeapsă

"E un dosar în care trei foști colaboratori ajunși în situația în care au fost prinși că au luat bani și mai repede sau mai greu au recunoscut că au luat. În felul acesta, oricine este prins că greșește sau că ia o șpagă dar spune că i-a dat șefului are avantajul să rămână în libertate și beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului penal. Deci, eu nu am cum să merg pe proces ... (procedură simplificată, n.r.). Eu am fost 72 de zile în arest pentru că niște oameni prinși că au luat bani au spus 'dom-le, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea'. Cred că trebuie să stea în proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani", a spus Udrea.

_______________________________

UPDATE 12:45 Patru inculpați în dosarul Gala Bute și-au recunoscut vina. Este vorba despre Ștefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și omul de afaceri Dragoş Boțoroagă

Trei dintre aceștia au fost colaboratori ai Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării și Turismului – fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, și fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu. Pe parcursul anchetei, aceștia au declarat că au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltării.

______________________________

Întrebată dacă va solicita instanţei să fie judecată prin procedură simplificată, ceea ce înseamnă că ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei, aşa cum vor să facă alţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute", fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a spus că ea nu are cum să meargă pe proces simplificat, iar dacă vor fi cereri din partea foştilor săi colaboratori, se va opune procedurii simplificate.

"Nu am cum să merg pe proces simplificat. În acest caz, despre care de azi pot să vorbesc liniştită, este vorba de trei foşti colaboratori ajunşi în situaţia în care au fost prinşi că au luat bani şi au sfârşit, mai repede sau mai greu, răspunzând că au luat. În felul acesta, oricine este prins că greşeşte sau că ia o şpagă, dar spune că i-a dat şefului, are avantajul să rămână în libertate şi beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului penal. Deci eu nu am cum să merg pe proces simplificat", a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Fostul ministru al Dezvoltării a mai spus că foştii săi colaboratori pot face cum consideră de cuviinţă, dar ea se va opune procedurii simplificate în cazul acestora, pentru că trebuie să stea alături de ea în proces, pentru a se proba adevărul spuselor lor.

"Eu am fost 72 de zile în arest pentru că nişte oameni prinşi că au luat bani au spus: "Domne, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea". Cred că trebuie să stea în proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani", a precizat Udrea, potrivit Mediafax.

Completul de judecată de la instanţa supremă a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" şi le-a adus la cunoştinţă inculpaţilor drepturile procesuale. Instanţa a arătat că dacă inculpaţii recunosc în totalitate faptele, limitele pedepsei închisorii se reduc cu o treime.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările faţă de Elena Udrea pentru infracţiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Update! A început procesul în dosarul "Gala Bute". Patru inculpați și-au recunoscut vina